Aky pluh Tecak vs original VARI

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
charles91
Příspěvky: 15
Registrován: sob dub 20, 2019 5:18 pm
Bydliště: Prešov

Aky pluh Tecak vs original VARI

#1 Nový příspěvek od charles91 »

Zdravím,
som začiatočník moc sa nerozumiem tak pre istotu sa pýtam na radu.

Chcem kúpiť pluh na Vari spolu s nastavovaním telesom. Mám záujem o jednostranný pluh.

Vsimol som si ze na nete sa daju objednať od dvoch výrobcov: Tecák PO 1 A 40x20, alebo priamo od VARI APJ-018P.

Chcem sa spýtať, su uplne totožné ? aké mate s nimi skúsenosti ? Odporúčali by ste mi pluh Tecák , alebo skor ten od Vari.

Vopred ďakujem.

Uživatelský avatar
thovt
Příspěvky: 5431
Registrován: pát pro 27, 2013 12:12 am
Bydliště: Město královen

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#2 Nový příspěvek od thovt »

Zdravim,
nejsou uplně stejné , jsou podobné.
Vari je plně rozebiratelný, tvar radlice je lepší.
Pluh se musí nastavit nestastačí jen připojit, každy vyrobený pluh má své mouchy i tento má.
Až získaš dostatečné zkušenosti stačí se podívat na radlici víš do jaké půdy je vhodná.
Pěkně zorat pole je umění, jako řízení really auta.
Informací je tu dost stačí jen hledat.

Uživatelský avatar
yjedli
Příspěvky: 53
Registrován: úte říj 18, 2011 5:50 pm
Bydliště: Třebíč

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#3 Nový příspěvek od yjedli »

Ahoj,

osobne bych to asi neriskoval a koupil radeji pluh primo od VARI (ikdyz je asi trochu drazsi nez zminovany).
Ja mam doma oba dva, APJ-018P a APH-352, trochu jsem je dle info na Vari blogu doupravil, pridelal jsem tam pera a mnohem lepe to preklapi.
Ale uzivatel Thovt to napsal spravne, pluh se musi pred kazdou orbou radne seridit pomoci nastavovaciho telesa a pak to ore a preklapi pekne, jinak se s tim budes trapit. O spravnem serizeni a nastaveni pluhu je na Vari strankach par peknych videi.

charles91
Příspěvky: 15
Registrován: sob dub 20, 2019 5:18 pm
Bydliště: Prešov

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#4 Nový příspěvek od charles91 »

Asi teda kúpim ten od Vari, spolu s nastavovacím telesom. Aj ked asi budem musieť objednať na nete, pretože som obehal predajne po okolí a všade vedia zadovážiť len ten Tecak.

Ja som kúpil Vari traktor pred rokom. Zaobstaral som si otočny pluh a nastavovacie teleso od jedného gazdu, použité zo starého agzatu. Pozeral som videa, čítal návody ako ten pluh nastaviť, avšak pri oraní som sa neskutočne nadrel. Cele oranie som musel ako keby nadvihovať ten stroj.

Pluh je značne ťažký a lemeš tupý so stopami od oderoch...Nastavovacie teleso nastavovať nešlo, tak som pluh nastavoval skrutkami... Jednoducho celé zle...
Taktiež som mal na jednom úseku zasadenú datelinu, tam mi stroj tahalo riadne do strany. Takže som neoral do rovnej brázdy, ale ako keby do vlny...

Po oraní som si povelal, že stačilo, kupim si nový pluh. Možno, že nastavujem pluh zle, ale na zlom pluhu s nefunkčným nastavovacim telesom sa učiť ani nedá... Bol som na zaučenie u kamaráta, a on ma pluh Vari, stroj ma vyvážený, nastavovacie teleso funguje...

Preto idem kúpiť pluh a nastavovacie teleso nové.

Pluh mi stačí jednostranný. Treba mi orať iba vlastnú záhradu. Akurát všade píše, že s jednostranným pluhom sa treba vracať. Ja mam predstavu orať dokolečka z jednej strany na druhu. (Do skladu / do rozoru), tak hadam to pojde a nebudem musieť cúvať.

modráček
Příspěvky: 181
Registrován: pon čer 01, 2015 7:44 am
Bydliště: pz

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#5 Nový příspěvek od modráček »

Na tom orání je prave nekdy problem,když už by to šlo tak je zorano a za rok se zase tápe jak na to.Co je na tom nastavovacim tělese špatně ?Dam ho na stůl ,co se má točit namazu sprejem,vše musí jít lehce.Pluh to samé .Je tupý , vezmu flexu a nabrousim.Začínám na rovině , kolo zatím nemám v brázdě , tak kolečkem seridim , aby byl pluh kolmo k zemi .Kolečko na hloubku zatocim po směru hodin o tři otáčky ,aby šel pluh hlouběji .Udělám první brázdu. Na druhou až mi spadne kolo do díry zase pluh srovnam na kolmo k zemi a kolečko na hloubku vytocim , jinak by pluh šel hluboko a já bych musel zvedat a tlačit .Jedu druhou brazdu .Pluh kolmo k zemi. Traktor jede lehce,tak o jednu otázku zatocim hloubku .Oram 22 cm .Až moc Má být 18.Jedu třetí brazdu . Pluh musí být zase kolmo k zemi. Pokud není , už nesmím točit kolečkem u nastavovaciho tělesa , protože bych zase rozhodil seřízení z té druhé brázdy ( řec je tedy o obracaku).V kapse mám vedle spachtle 17 ku klíč . Povolím , pokud je třeba šroub a pluh srovnam na kolmo k zemi . Pak jsou tedy oba kolmo tam i zpět . Jedu a pokud se traktor zastavuje a já prizvedavam o jednu otacku proti hodinam vytocim pluh ze země .Ideální stav je , když jede pluh tam i zpět stejně .Nic nedělám abych šel odezdi ke zdi.Davkuji o jednu otacku(hloubka)..To má být varování , aby sis nemyslel ze když koupíš nový pluh a nastavovaci těleso ,ze určitě nebudeš tlačit a zvedat. Tím to není .

Uživatelský avatar
yjedli
Příspěvky: 53
Registrován: úte říj 18, 2011 5:50 pm
Bydliště: Třebíč

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#6 Nový příspěvek od yjedli »

Ahoj, souhlasim s uzivatelem Modracek. Pluh i cela orebni souprava se musi radne nastavit pred i pri vlastni orbe. Jak je popsano, prvni brazda na hrubo a pri druhe brazde se seridi na cisto, pluh ma byt stale kolmo k zemi (sirka brazdy) a pouzivam cca 2 - 3 cm predklon, aby se zaryval do zeme (hloubka orby). Ja pouzivam nejvice jednostranny pluh, hlavne kvuli omezeni mistem. Na konci brazdy zacnu couvat, nechce se mi otacet a prehazovat volnobezky v kolech. Samotny pluh musi byt cisty "leskly", na pluhu mam 2 male 5 kg zavazi, drzak puvodem z VARI PONY, vepredu velke zavazi 33 kg a 3 - 5 ks malych 5 kg zavazi, dale zavazi v kolech, vnejsi, idealne i vnitrni. No a kdyz je hodne tezka puda, nebo moc mokro, tak i orebne navleky, ale to se mi moc nechce nasazovat, lepe pockat na priznivejsi pocasi. Kazdopadne stroj musi byt peclive vyvazen, at se s tim nepretahujes a volnobezky zavrene, aby se neprotacely kola. Pak to doopravdy jede a ore skoro samo, jen se staci pridrzovat riditek.

charles91
Příspěvky: 15
Registrován: sob dub 20, 2019 5:18 pm
Bydliště: Prešov

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#7 Nový příspěvek od charles91 »

Zdravím,
práve preto som bol u kamaráta, ktorý mi to ukazoval. Najväčší rozdiel bol práve v tom vyvážení. Ja som mal v predu 33 kg zavažie a 2 malé 5 kg uplne na konci, ale stroj mi stále prevažovalo k pluhu.
Brázdu som nemeral, ale určite mala viac ako 18 cm.

Na nete som našiel aj taký trik pri oraní, že koleso v brázde je uzavreté, a koleso vonku je nastavene šípkou dopredu. Tým sa zabezpečí, že aj keď stroj uteká do strany, tak práve tým kolesom sa dá jemne dozadu stroj ukočírovať.

Ja som mal kolesá uzavrete oba, ale keď stroj nabral bočný smer, už to nešlo opraviť...

Ked zadovážim si ten pluh, tak ho vyleštím. Dočítal som sa že najlepšie je na to použiť lamelový kotúč, avšak nepíšu akú zrnitosť. Má niekto s tým skúsenosť?

modráček
Příspěvky: 181
Registrován: pon čer 01, 2015 7:44 am
Bydliště: pz

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#8 Nový příspěvek od modráček »

https://www.vari.cz/rady-a-navody/disku ... ?thId=3704

Aby stroj nenabral boční směr a šel tedy ukočírovat musí být povolené ty dva šrouby u nastavovaciho tělesa.Kola uzaviram jednu nebo druhou stranu v případě ,že se chci na konci otočit na jednu nebo na druhou stranu couvanim.

Lamelovym kotoucem bych se bal . Stačí smirkovy papír na suchý zip. Po orbě umyju a namažu M6A.

charles91
Příspěvky: 15
Registrován: sob dub 20, 2019 5:18 pm
Bydliště: Prešov

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#9 Nový příspěvek od charles91 »

Trochu som s tým nakupom otáľal, a teraz som zistil že nikde pluh APJ-018 nie je dostupný. Ak aj je, tak cena vystrelila na 120-130 Eur, co za jednostranný pluh sa mi zda byť veľa.
Preto som sa rozhodol, že kupim od Tecáku.

Nastavovacie teleso som našiel z druhej ruky, výrobca Vari. Predpokladám, že nie je problém nastavovacie teleso Vari a pluh od Tecáku. Upínanie malo by byť rovnaké. Ale pre istotu sa radsej pýtam, aby som po kúpe nebol prekvapený.

Za odpoved vopred ďakujem.

Uživatelský avatar
Proximák
Příspěvky: 668
Registrován: stř říj 22, 2008 7:28 pm
Bydliště: okres Třebíč

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#10 Nový příspěvek od Proximák »

Je rozdílné uchycení. Nářadí Vari má připojovací rozměr do originálního NT 40x12, Tecak používá 40x20. Je nutné požadovat rozměr pro NT Vari, tedy 40x12, pokud to Tecak umožňuje.

JardaCNC
Příspěvky: 2349
Registrován: pát čer 14, 2013 11:24 pm
Bydliště: Kyjov

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#11 Nový příspěvek od JardaCNC »

No za tuto cenu jsem koupil 3ks.
Ne nové , ale skoro nepoužívané.
Každý si myslí jak bude s terrou či vari orat.
Rychlo je to přejde.
Mám za kubotkou 3 pluh s těmito radlicemi.
Pokud má Tecak silnější uchycení - ber.
Už jsem asi 2x dělal nové pro obracak. :tyty:

Jar.Ka
Příspěvky: 441
Registrován: pát led 17, 2014 9:51 am
Bydliště: Jičín

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#12 Nový příspěvek od Jar.Ka »

JardaCNC píše: stř zář 22, 2021 9:36 am Mám za kubotkou 3 pluh s těmito radlicemi.
Nemáš někde obrázek toho pluhu?

charles91
Příspěvky: 15
Registrován: sob dub 20, 2019 5:18 pm
Bydliště: Prešov

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#13 Nový příspěvek od charles91 »

Proximák píše: stř zář 22, 2021 8:51 am Je rozdílné uchycení. Nářadí Vari má připojovací rozměr do originálního NT 40x12, Tecak používá 40x20. Je nutné požadovat rozměr pro NT Vari, tedy 40x12, pokud to Tecak umožňuje.
Vďaka, ta odpoveď mi veľmi pomohla.

Kúpil som pluh od Tecaku 40x12 a Vari NT-3 nastavovacie teleso. Pluh do nastavovacieho telesa nevojde, rozdiel je 1,2 mm aj po odstranení farby.
Jednoducho - tecák je 13,2 mm, Vari 12,05mm. Ako to obrusiť ? Pojdem zajtra kúpiť lamelový kotúč, hadam to s ním spravím.

Druhá vec diera na šrubu je malá (Aj po odstraneni farby pilníkom) , skúsim ju nejako vyvrtať. Normálne, keby som nenakupoval cez Eshop, by som ho reklamoval. Zial u nás v predajni ho nikde nemali.

Uživatelský avatar
Atlan
Příspěvky: 9506
Registrován: úte kvě 25, 2010 5:32 pm
Bydliště: Košice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#14 Nový příspěvek od Atlan »

Uz si nepametam ale ja to normalne v tom nastavovacom telese mam strcene.... Mozno ze som. To ucko vybrusil, a koli sirke povolol skrutku uz neviem...
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

renoo
Příspěvky: 1
Registrován: pon zář 27, 2021 9:49 pm
Bydliště: BANSKA BYSTRICA

Re: Aky pluh Tecak vs original VARI

#15 Nový příspěvek od renoo »

Dobry vecer

Nemate prosim niekto doma nejaky nacrt alebo vykresovu dokumentaciu k vyrobe pluhu obracku na robix .Pluhy mam doma ,zelezo aj zvraracku a nechce sa mi davat tolke prachy z tie nastavovacie telesa co su na predaj.
Idelne nieco taketo..ak to teda nie je nejaka seriovka..alebo teda nieco jednoduche a funkcne..
https://www.youtube.com/watch?v=C_qiLQWBwPE&t=42s
dik

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“