Barva na zemědělské stroje

pouze technický problém, pro který zde není kategorie.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Gurgul
Příspěvky: 323
Registrován: čtv pro 25, 2014 1:31 am
Bydliště: pelhrimov

Barva na zemědělské stroje

#1 Nový příspěvek od Gurgul »

Ahoj chlapi, potřeboval bych poradit, jakou barvu mám koupit. Chci natírat rozmetadlo na hnůj a trochu i pošlechtit valník na technickou. Tak jestli doporučíte něco, co tam bude držet. Nejlépe, když by byl odkaz na určitou plechovku, vůbec se v těch barvách nevyznám. Díky moc.

Uživatelský avatar
jafi
Příspěvky: 1507
Registrován: úte bře 08, 2011 10:50 pm
Bydliště: namestovo

Re: Jakou barvou natírat?

#2 Nový příspěvek od jafi »

Za mna Alkyton, ked sa vo farbach nevyznas, tak ti nejake dvojzlozkove ponukat nebudem.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Gurgul
Příspěvky: 323
Registrován: čtv pro 25, 2014 1:31 am
Bydliště: pelhrimov

Re: Jakou barvou natírat?

#3 Nový příspěvek od Gurgul »

Ahoj, děkuji moc za doporučení, do sz mi přišla ta samá barva jakou doporučuješ, tak jí koupím a uvidím. :) Barvy jdou opravdu mimo mě, tak proto barvení jen štětcem a jen obyčejnou barvou :)

Johnny55
Příspěvky: 359
Registrován: pon bře 11, 2013 11:57 am
Bydliště: Trenčín

Re: Jakou barvou natírat?

#4 Nový příspěvek od Johnny55 »

NO ale alkyton to je sice dobra farba, ale viac menej pre domacnosť ako sú ploty, brany....
Keď na niečo technické tak polyuretán,

mastnacek
Příspěvky: 6970
Registrován: pát lis 25, 2011 11:12 am
Bydliště: Broumov

Re: Jakou barvou natírat?

#5 Nový příspěvek od mastnacek »

Chlapi, jak poresit natirani ( ne strikani ) ted kdyz uz je venku kosa? Zacal jsem rozkladat traktor, ted me cekaj disky a stredy kol. Jestli to ted natrit jen zakladem a lak nechat na teplo? Driv jsem se k tomu nedostal a jak zacne bejt zjara pocasi tak to bude podobny. Bohuzel nemam vytapenou dilnu. Maly veci si vezmu do podkrovi to problem neni. Ale treba ty disky atd nebo celej traktor tam tahat do schodu nebudu :)

chuck77
Příspěvky: 2491
Registrován: stř led 29, 2014 1:23 pm
Bydliště: ZR

Re: Jakou barvou natírat?

#6 Nový příspěvek od chuck77 »

Ahoj, teplota je samozřejmě velmi důležitá, ale hlavní je vzdušná vlhkost............osobně bych se na to vys....l a udělal to za tepla......pokud to jde. s barvama, co přežijou i tvrdé podmínky se sice dá dělat, ale malování plechů zima jak kráva/teplo je nesrovnatelné......v zimě musíš velice opatrně sledovat, kolik toho tam navalíš, za tepla to snese ale mnohem větší vrstvu.pracuji s prapra syntetickejma barva nanášenejma pistolí...hobby podmínky.....neprší mi na hlavu, ale teplota mizérie :( .....
Teď, teď, teď tu byl. Museli jste se potkat.

mastnacek
Příspěvky: 6970
Registrován: pát lis 25, 2011 11:12 am
Bydliště: Broumov

Re: Jakou barvou natírat?

#7 Nový příspěvek od mastnacek »

Tak nejak si to myslmi taky ,ale treba technologie pokrocila. Ono i ty disky tam vytahnout muzu kdyz na to prijde. A zbytek bude asi muset pockat na jaro.

chuck77
Příspěvky: 2491
Registrován: stř led 29, 2014 1:23 pm
Bydliště: ZR

Re: Jakou barvou natírat?

#8 Nový příspěvek od chuck77 »

Uděláš to i doma v chladu, jen schnutí bude na dlouho.........
Teď, teď, teď tu byl. Museli jste se potkat.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 20653
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Jakou barvou natírat?

#9 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, taky jsem s barvama laik. Dělal jsem ve firmě, kde byla lakovna jak bejk. Nechalo se tam nalakovat kamion nebo třeba železniční vagon. Jak píše kolega nade mnou nejde ani tak o teplotu ale o vzdušnou vlhkost. Když lakýrník jel něco hned, narychlo, tak to nahulákal barvou a měl tam různé režimy pro provoz boxu. Když stříkal, dal ,,stříkání" Když to měl hotové dal ,,sušení" a když bylo venku deštivo, vlhko a navalil tym velkou vrstvu barvy, musel nechat jet lakovnu třeba do rána. Ale u toho to není o tom, že tam nastavíš 30°C a myslíš, že to bude za čtyři hodiny suché. On tam dával teplotu podle návodu tam je popsané přesně rozmezí. Ale ta vlhkost i když měl sušičku vstupního vzduchu tam stejně byla a ta dělala to že to blbě schlo. V létě když byla vlhost minimální to nechal chvíli programem ,,sušení" a bylo to o polovinu rychleji suché. Pak to postavil ven a stejně to nechával ,,dozrát" než se na tom začalo dělat. Měl tam v tom nastavování boxu i vlhkoměr.
Ono taky záleží na podmínkách určité barvy. Můžeš navalit poliuretanový základ Axapur kterej bude na plechách za dvě hodiny pěknej nelapkavej. Ale v podmínkách pro tu barvu je, že by měl vyzrávat při nějaké teplotě, vlhkosti a času. Když už to máš rozebrané a dáváš si s tím práci tak je třeba podmínky určitě přesně dodržet. Jsem naučenej tak, že si při téhle práci raději už připlatím za kvalitní barvu a počkám si na její celkové vyzrání dle podmínek. Než abych to natíral štětkou Alkytonem v +2°C.
Kdysi jsem dělal taky traktor a měl tu plechovici nějaké staré barvy a neměl k ní ředidlo. Bylo tam napsáno ,,pro informace volejte linku...." Zavolal jsem tam a světe div se barvy laky Hostivař a vzala to nějaká paní a nakonec jsem koupil barvu uplně jinou jak základ, tak vrchní. Ta co jsem měl doma strá byla sražená a já bych to s ní namastil. Ona přesně věděla co s tím doma v té pixle proběhlo a nedoporučila mi ji už používat. Zkoušel jsem ji potom na kus plechu a ona se mi po týdnu sloupala sama. Už tam cosi proběhlo za reakci a když se to dostalo na vzduch v ploše nemělo to to správné složení co mělo mít a popraskalo to jak vypuštěnej rybník.
To jen trochu z životních zkušeností. U téhle věci co člověk rozdělá, dá si práci a chce aby tu to trochu dělalo radost i po další roky, nemá cenu spěchat a šetřit s kvalitní přípravou podkladu. 8)

mastnacek
Příspěvky: 6970
Registrován: pát lis 25, 2011 11:12 am
Bydliště: Broumov

Re: Jakou barvou natírat?

#10 Nový příspěvek od mastnacek »

Ten alkyton tos presne odhadnul :) ale ne pri dvou stupnich.

chuck77
Příspěvky: 2491
Registrován: stř led 29, 2014 1:23 pm
Bydliště: ZR

Re: Jakou barvou natírat?

#11 Nový příspěvek od chuck77 »

Je to tak........za peníze v Praze dům. Osobně na stroje, které dělám stačí klidně i syntetika na vzduchu zasychající. Jen na voňavky jako traktor atp., investuju do kloudné barvy, aby to bylo aspoň chvíli pěkné. Stačí třebas i kvalitní (na mé hobby poměry) alkyd-uretanová barva, rozdíl v komfortu práce a výsledek je krapet někde jinde jak u SU2013 Univerzál. A jsem hobby malíř plechů, nejsem lakýra, nemám box a drkotám tam zimou :) . Hele občas se nachomítnu na nějakej sraz a docela čubrním - ty mašiny vypadaj opravdu krásně, ale osobně to mám na práci, takže topkvalitu nedocílím ani náhodou a jde mi o funkčnost.
Teď, teď, teď tu byl. Museli jste se potkat.

mastnacek
Příspěvky: 6970
Registrován: pát lis 25, 2011 11:12 am
Bydliště: Broumov

Re: Jakou barvou natírat?

#12 Nový příspěvek od mastnacek »

Me uz davno presly chute delat veci na krasu. Jo jawy to jsem si vyhral, lestil jsem to pak jeste spesl pastou do vysokyho lesku, bylo to fakt pekny. Ale zemedelska technika pro me nemusi bejt na okoho hezka, ba co vic se me libi RAT styl ale jinak zelezho chraneny pred korozej to je jasny. Pistol i kompresor mam, ale kompresor letitej einhel, kterje prosel hodne vypujckama a nedavno jsem si ho hodil na stul ze se podivam jak na tom je... divim se ze jeste fouka. Stetkovkou se da docilit peknycho povrchu a jeste navic kdyz je to cleniny tak se to dela lip nez puskou. Akorat ted stetkou asi neni moc vhodny natirat ty ruzny plnice kvalitni a drahy. Pak s tim vjedu do lesa a budu se vyhejbat kazdy vetvicce abych neskrabnul ne? :) K tomu jsem fanda star wars a libej se me ty kombinace barev na kosmickejch lidich jak josu pekne zasly a jakoby oprejskany. Moc pekny :)

123
Příspěvky: 1123
Registrován: pon led 07, 2013 3:51 pm
Bydliště: čm vysočina

Re: Jakou barvou natírat?

#13 Nový příspěvek od 123 »

Možná by se šlo dohodnout třeba se sousedem a natřít si to u něj. A nebo dokud moc nemrzne, tak třeba bývalý kolega z práce tenkrát stříkal na barák pro dceru radiátory a pak ještě myslím blatníky a dveře na škodovku ve skleníku, aby mu to v baráku nesmrdělo. Vyvozil hlínu, na zem natáhnul igelity a nějaký starý lino tam měl, topil tam satankama ( piliňáky), kdo to pamatujete tak když se dobře našťouchal buben vydržely přes noc.
A nebo druhej taky takhle z podzima zas přitáhnul dobitou nepojízdnou čtyřicítku, postavil jí doprostředka na dvůr, někde si půjčil vojenský stan jak byly, postavil ho nad ní, měl tam dvoje kamna a do jara byl traktor jak novej a ruce tam nemrzly. A nebo jsem viděl krásně teplou boudu tak 3x4m přes zimu postavenou z malých balíků slámy, nahoře položil tyče z probírky a na ně taky narovnal vedle sebe balíky, celý to přetáhnul plachtou a když to pak už nepotřeboval tak slámu vystlal, tyče pořezal a stopil. Já měl boudu asi 2x3,5m z prken zateplenou obalama z bojlerů co byly. Polystyrenový víka a dna jsem hřebíkem přiklepnul vedle sebe k prknům na stěnách a stropu a navrch karton z těch obalů. Měl jsem tam PB teplomet na 10kg láhvi a krásně teploučko na triko, taky mi tam nic tehdy nezmrzlo.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 20653
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Jakou barvou natírat?

#14 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, já to myslel tak, že ani nejde o to, aby Jsi měl třeba na traktoru lesk jako blesk. :vysmech: Ale když to všechno rozebereš odmastíš třeba spešl odmašťovadlem ( třeba u mě stál litr odmašťovadla skoro 200 Kč ) vyspravíš uděláš a pak tomu dáš kabát kterej za pět let vybledne, oloupe se, tak to je zbytečná práce.
Když jedeme někam na traktory nebo setkání a jsou tam takové ty fakt leštěnky tak si z nich děláme srandu. No vždyť to z fabryky tak nikdy nevyjelo. Nebo třeba Z 25 a má nachromovaný, nazinkovaný součástky? Třeba nápravu, disky, komínek? Blééé to je hnus. Byli jsme na pradědečkovím traktoru a tam stály vedle sebe Z 15. Jedn vyžehlenej jak z partesu a druhej tak jak byly z fabryky. U toho nažehlenýho fešáka stálo hafo obdivovatelů, většinou mládež. A u toho druhýho dědkové a ti si povídali a bylo vidět, že oni to pamatují a na ten nažehlenej se nešli ani podívat. Však to tak nikdy nebylo. Ani bych takovej traktor nechtěl mít. No a ten nažehlenej měl šrouby na křížovej sroubovák a na šroubech s šestihranou hlavou bylo vyražený 8,8. No bléé když to tedy má jak nežehlenou leštěnku tak tedy do detailu. No ne! :smich:
Tady spíš jde o potom zbytečnou práci. Vše si pěkně připravíš očistíš, uděláš, aby Jsi to už třeba nemusel za pár měsíců dělat znovu a proto je už lepší počkat a i ten kabát udělat aby Jsi z toho měl i za pár roků radost jak Jsi to tenkrát noedflákl. A byl jen důsledný na věci které se důsledně mají dělat. A nemusí na kapotě být plechovka kytu a lesk jako blesk. Ale barva držák i když bude třeba stát venku.

Uživatelský avatar
Libor Z25
Příspěvky: 3486
Registrován: úte bře 19, 2013 3:05 pm
Bydliště: Kůšček od Vsetína

Re: Jakou barvou natírat?

#15 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Já kluci použil v roce 2007 obyčejnou modrou syntetiku.Je furt pěkná, problém s ňů nemám a lesk jako blesk je takový akorád.Mám rád originalitu věcí ale taky zub času tam taky musí jít vidět...
Libor :-)

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“