Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
- bastardtraktor
- Příspěvky: 4633
- Registrován: sob zář 22, 2007 2:25 am
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
aby to tady pánové příliš neodbočilo od hlavního tématu traktorizmu, kterýžto zejména musíme míti všichni na zřeteli !!!
ooooooooooooo
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
To tam snad pečou celou krávu To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu. Stejně vždycky udíme hrozně dlouho a ne moc teplým kouřem, takže by to mělo vyjít. Ale až kolem vánoc, teď mě čekají návštěvy pálenic a jiné radovánky.
Pivo je moje palivo.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Nebudeš toho litovat,že si vyzkoušel něco novýho.Pak před samotným úzením musíš to nasolený maso,důkladně omýt nechat okapat,(oschnout),až pak udit.(jinak bys to měl slaný jak chca.ky).Říka se "solení na sucho",ale sám uvidíš za pár dni po nasolení,kolik vody z toho masa,ta sůl vytáhne.Takže není to jak by se zdálo,že "na sucho",ale maceruje se to ve vlastní štávě......Piston píše:To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
pánové jde se na to už rostápím udírnu, sezona začíná.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
bastardtraktor píše:aby to tady pánové příliš neodbočilo od hlavního tématu traktorizmu, kterýžto zejména musíme míti všichni na zřeteli !!!
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Už mi to týden leží v soli v lednici při 3 stupních, dnes jsem to obrátil a napajcoval česnekovou pastou. Šťávu to pustilo fakt pěkně. Udím po vánocích.
Fiataro píše:Nebudeš toho litovat,že si vyzkoušel něco novýho.Pak před samotným úzením musíš to nasolený maso,důkladně omýt nechat okapat,(oschnout),až pak udit.(jinak bys to měl slaný jak chca.ky).Říka se "solení na sucho",ale sám uvidíš za pár dni po nasolení,kolik vody z toho masa,ta sůl vytáhne.Takže není to jak by se zdálo,že "na sucho",ale maceruje se to ve vlastní štávě......Piston píše:To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu.
Pivo je moje palivo.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Taky jsme dneska začali udit,zase na vánoce nezhubnu.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
Pivo je moje palivo.
-
- Příspěvky: 1413
- Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
nesouhlasím, zkoušel jsem to a bylo to přesolené. Ale někdo to tak dělá a povede se to. O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
Ale slyšel jsem zajímavý recept. Pravou vepřovou panenku očistit, obalit v soli dát a zabalit do utěrky. Dá se to do lednice a za 3 týdny???se vydá nakrájí a jí. Prý je to moc dobrý, ale ještě jsem to nezkoušel.
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
udime pristi tyden bucky
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
- milstav1
- Příspěvky: 2401
- Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
2 gramy na kylo jo ? to nemá potom žádnou chuť neosolenéhajney píše:nesouhlasím, zkoušel jsem to a bylo to přesolené. Ale někdo to tak dělá a povede se to. O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
Ale slyšel jsem zajímavý recept. Pravou vepřovou panenku očistit, obalit v soli dát a zabalit do utěrky. Dá se to do lednice a za 3 týdny???se vydá nakrájí a jí. Prý je to moc dobrý, ale ještě jsem to nezkoušel.
-
- Příspěvky: 375
- Registrován: pát bře 13, 2009 11:03 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ne nahodou 20 g na kilo
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
U nasolování masa "na sucho"ty soli musíš dát víc,nic u toho není třeba vážit ani měřit.Maso které chystáš na úzení určitě nesolíš stejným poměrem tak,jako u kusu masa který si dáš upéct do trouby.Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
Profík uzenář,veme kus masa hodí ho do velké nádoby ze solí a to maso v té soli vyváli ze všech strán,pak se to maso vloží do do čisté nádoby ve kterém se maceruje 3 až 4 týdný.Před úzením maso důkladně opláchnout čistou vodou,případně ještě nechat maso v čisté vodě několik hodín"vyluhovat".......atd.atd......
-
- Příspěvky: 171
- Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
- Bydliště: Lašovice
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Zdar panové jakou sůl používáte rychlo nebo normální
-
- Příspěvky: 1413
- Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
...2 deka /kghajney píše:...O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.
na uzení dávám normální, do klobás rychlosůl