Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1 Nový příspěvek od zetkamz »

Trochu to popíšu a dám foto doprovod - můj recept a klidně vkládejte ,co kdo máte spojeného s kouřem a jídlem.
Příprava masa a koření.
DSC09134.JPG
cca 18kilo plecka,2kg bůčku a 2kila hovězího - 1sáček papriky sladké,půl sáčku pálivé,půl sáčku mletého pepřu,půl sáčku muškátového květu,sůl... 2-3dkg na kilo masa,česnek ...2dkg na kilo masa
DSC09146.JPG
zhruba 1-2hodiny důkladně míchat cca 2-3litry vlažné vody do konzistence vmíchat tak,aby směs při zmáčknutí v ruce lehce odpadla
DSC09148_PhotoRedukto.jpg
Příprava a nadívání do střev - cca 25m střev /5,80 za 1m
DSC09150.JPG
Odpočinutí a vychladnutí masa - do rána
DSC09141.JPG
topeniště - malá udírna
DSC09155.JPG
dřevo a tak,jak jsem ho donesl z plotu...
DSC09138.JPG
DSC09139.JPG
DSC09140.JPG
teplota - 50 - 70stupňů,lehce udržitelná ruka na plášti udírny
DSC09154.JPG
po cca 5hodinách uzení
DSC09156.JPG
po 9hodinách uzení
DSC09157.JPG
a po 12hodinách zhruba konec uzení - klobáska při uchycení do ruky a pohybu začne chrastět - připravit nůž.. :ano:
DSC09159.JPG
vychlazení v mé trucovni - nůž po ruce :potlesk:
Host do domu - čagan do ruky

Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2 Nový příspěvek od zetkamz »

a dále..velká udírna..
DSC09135.JPG
DSC09136.JPG
DSC09137.JPG
ještě k masu - po smíchání nechám uležet max.2-3 dny a znova zkontroluju při zamíchání obsah vody ve směsi,následně plním střeva
DSC09160.JPG
a na konec to vypadá takto a dobrou chuť :friends:
Host do domu - čagan do ruky

vaclavs
Příspěvky: 770
Registrován: pon lis 17, 2008 12:03 pm
Bydliště: Rychnov Nad Kněžnou

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3 Nový příspěvek od vaclavs »

Tohle by mělo být trestné - to se nedá u počítače vydržet - člověk potom potřebuje bryndák, aby se neposlintal. :D :smich: :shock: :

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15214
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#4 Nový příspěvek od kenybz »

tak to je nádherná kuchařka přímo klobásková 8) včéra jsem byl u našich v Brodě a popichoval je že gdy budem udit tož snáď jich k temu dokopu co nejdřív nebo to nevydržím :-) oni tam majů veliků zděnů udírnu co jsme stavěli s bráchů už je to nejmíň z dvacet roků a potřebovala by provětrat komín sviňa rozměry tej udírny sů tak na jedno prasca...
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#5 Nový příspěvek od Piston »

My jsme udili v pondělí, recept je velice podobný, jen jsme maso pokráli na malé kostky, lehce nasolili (ne tolik jako na uzené) a nechali ho týden ležet v chladnu. Bez česneku, ten se rychle kazí. Teprve pak to šlo do mlýnka a nakořenit a načesnekovat. Pořádně vychlazenou směs je třeba důkladně a dlouho míchat, a pokud dodávame vodu, tak taky co nejstudenější. Vyrobené syrové klobásky necháváme přes noc luftovat zavěšené na studené půdě, a ráno šup s nimi do uzáku. Těch 11-12 hodin na uzení je nutností, pěkně pomaličku, ať nevyteče tuk a nejsou z toho mumie klobásek :-) (samozřejmě, něco vždycky vykape, ale s tím se počítá). A pak šup do bříška.
Pivo je moje palivo.

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15214
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#6 Nový příspěvek od kenybz »

Jak jsme byli s moju u nasich toz jsem vyfotil tu udirnu a konecne jsme sa domluvili na tom uzeni...toz maso uz mame domluvene a dovezu ho ve ctvrtek uz jsem aj domluvil dolnemcansky cesnek a v patek to budem nakladat to je scestiii
Přílohy
DSC03389.jpg
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos

Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#7 Nový příspěvek od zetkamz »

Tož vidím ,že měření a regulaci vzduchu máme stejné ... :smich:. a a a myslím aj objem,no a ten česnek bývál dycky výborný..... 8)
Host do domu - čagan do ruky

Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#8 Nový příspěvek od zetkamz »

máma slíbila,že možeme udělat mimořádně eště bůčky - prý do mražáku,ale já a ani ona tomu stejně nevěří.... :shock:
Host do domu - čagan do ruky

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15214
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#9 Nový příspěvek od kenybz »

ahoj no my uz mame masisko tyden nalozene a esce ho nechame lezat v soli kurna ten dolnemcansky cesnek zme lupali ve trojku 2 hodiny byl jarni toz byly strucky malunke ale uz sa tesim na uzeni fotky dam az to bude cele hotove
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos

Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#10 Nový příspěvek od zetkamz »

Koncem měsíca druhé kolo a uvidíme,jak bude pokračovat zima....
Host do domu - čagan do ruky

mercedesvlasim
Příspěvky: 152
Registrován: ned led 10, 2010 7:05 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#11 Nový příspěvek od mercedesvlasim »

ještě čerstvej chlebíček z domácí pekárny a dokonalost sama :potlesk: 8)

Uživatelský avatar
Petr Matula
Příspěvky: 1920
Registrován: ned črc 08, 2007 7:13 pm
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#12 Nový příspěvek od Petr Matula »

dneska sa doveze 50 kg bucku bez kosti. pujdu nalupat cesnek a zitra sa to pekne nalozi a nasoli
to bude kvalitka :smich: :smich: uz sa tesim jak sa to bude vytahovat z udirne a bude to teple a to bude posusnanicko :ejchuchu: :ejchuchu: :ejchuchu:

Uživatelský avatar
Franta.cz
Příspěvky: 8745
Registrován: úte říj 21, 2008 4:10 pm
Bydliště: Příbram na Mor.

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#13 Nový příspěvek od Franta.cz »

V takovejch vláknech by měli být zakázaný fotografie polotovarů a hotovejch výrobků :zly: .Poslintal jsem si klávesnici. :red: :friends:

Uživatelský avatar
Petr Matula
Příspěvky: 1920
Registrován: ned črc 08, 2007 7:13 pm
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#14 Nový příspěvek od Petr Matula »

foto dodam maso cekam kazdu chvilu :smich: :smich: :smich: :smich:

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15214
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#15 Nový příspěvek od kenybz »

peto ty sa nezdas to my zme troskari enom 16kg...to zezeres sam?
nase masenko uz sa vala v cesneku deset dni a este ho tam chvilu nechame tak dokonca tydna ..zatim je to enom nasucho v cesneku se solu teplota v tej hospode ve skladu je +2°C
fotky dodam
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“