Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jistým způsobem by se jednalo o přírodní antibiotika, ale zas tak nemocnej nejsem.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ráno ve 2 vztyk a šup se salámama do komína. Teď jsem tak v polovině.
Tentokrát jsem použil jinou technologii a jiný recept a zatím to vypadá na jedničku.
Tentokrát jsem použil jinou technologii a jiný recept a zatím to vypadá na jedničku.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
A je dobojováno. Po 12 hodinách jsem je vytáhl a dal vychladnout do sklepa, kde se budou 3 týdny sušit, pokud to ovšem vydržím, protože to tam okamžitě začalo tak krásně vonět, že si asi budu muset dát zákaz chození do sklepa.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Pošli přes českou poštu.Do tří týdnů to dojde a bude přesný čas konzumace.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Vzhledem k tomu jak to voní, tak ti dám písemně, že by se zásilka ztratila.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No máš to teda parádní pěkně ses do toho uzení opřel
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Za to teď se opírám o kde co, protože jsem od 2 ráno na nohou.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ty seš taky nemocnej?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Nejspíš na hlavu, že takhle blbnu, přiznám se, že jsem slaboch a měkota a nevydržel jsem čekat. Přijela doktořice a nebála se zakrojit, tak jsem taky koštnul. Lidičky, to vám je žrádlo už teď. Teď nelituju toho sraní s tím a troufám si tvrdit, že takovýhle salám se nedá koupit. Chutná to skutečně jako ta Vysočina, co pamatuju jako kluk a doktořice si taky libuje.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Však mě to zabal do igelitu,ať to není cítit.Nějakej botulotoxin je mě u zádele.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Mohu poprosit o recept? Jestli to nemáš tajné?
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tady je a s chutí do toho.
Turistický salám
domácí salám, hovězí maso, lalok
• hovězí maso zadní solené 0,3 kg,
• hovězí maso – výřez solený 1 kg,
• vepřové maso – výřez solený 0,5 kg,
• vepřové boky a laloky bez měkkých částí solené 0,75 kg,
• voda 0,2 l;
• koření na 1 kg masa: pepř 1,5 g, koriandr mletý 0,5 g, cukr písek 1 g, česnek třený 1 g;
• obaly: střeva umělá – cutisin o průmeru 55 – 60 mm.
Turistický salám z 5 kg masa
Hovězí maso zadní předsolené a hovězí výřez předsolený najemno protočíme přes desku s otvory 2,5 – 3 mm, každé maso zvlášť. Předsolený vepřový výřez a předsolené maso z boků a laloků bez měkkých částí se každé zvlášť ručně nakrájí na kostky 6×6 cm. Do míchačky nebo jiné vhodné nádoby si připravíme najemno protočené hovězí zadní maso, hovězí protočený výřez a ve vodě rozmíchané koření včetně cukru. Surovinu při míchání nepatrně zkrápíme vodou a dokonale mísíme. Postupně pak přidáváme kostky z vepřového výřezu a boků, teprve v poslední fázi míchání z laloků. Dobře promícháme, aby vložka byla stejnoměrně rozložená a ihned protočíme na řezačce přes desku s otvory 5 mm. Protočenou směs ještě znovu v míchačce nebo jiné vhodné nádobě krátce promícháme a asi v 8 – 10 cm vrstvě necháme v lednici při teplotě 3 – 4 °C den až dva vychladit a vyzrát. Teprve pak pevně narážíme do připravených střev a tvoříme 1,5kg salámy. Zavázané a zakončené očkem zavěsíme na hole, vložíme do předem vyhřáté udírny a udíme do zlatohnědé barvy po dobu 1,5 – 2 hodiny. Dováříme při teplotě vody 66 – 70 °C asi 2 – 2,5 hodiny. Po dovaření a úplném vychladnutí salám vložíme zpět do udírny a 12 – 14 hodin přeuzujeme v mírně teplém kouři.
A ještě jeden.
Recept na turistický salám je jednoduchý.
2 kg vepřového libového masa
1 kg hovězího zadního i předního
0,5 kg řemenového sádla - špeku
Koření na 1kg:
Sůl - 25gr
1 gr česneku
3 gr bílého pepře
1/4 gr kmínu
1/4 gr koriandru
1 lžička cukru
---------------------------------
Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici. Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to.
Já dělal tu první variantu a zdá se mi lepší.
Turistický salám
domácí salám, hovězí maso, lalok
• hovězí maso zadní solené 0,3 kg,
• hovězí maso – výřez solený 1 kg,
• vepřové maso – výřez solený 0,5 kg,
• vepřové boky a laloky bez měkkých částí solené 0,75 kg,
• voda 0,2 l;
• koření na 1 kg masa: pepř 1,5 g, koriandr mletý 0,5 g, cukr písek 1 g, česnek třený 1 g;
• obaly: střeva umělá – cutisin o průmeru 55 – 60 mm.
Turistický salám z 5 kg masa
Hovězí maso zadní předsolené a hovězí výřez předsolený najemno protočíme přes desku s otvory 2,5 – 3 mm, každé maso zvlášť. Předsolený vepřový výřez a předsolené maso z boků a laloků bez měkkých částí se každé zvlášť ručně nakrájí na kostky 6×6 cm. Do míchačky nebo jiné vhodné nádoby si připravíme najemno protočené hovězí zadní maso, hovězí protočený výřez a ve vodě rozmíchané koření včetně cukru. Surovinu při míchání nepatrně zkrápíme vodou a dokonale mísíme. Postupně pak přidáváme kostky z vepřového výřezu a boků, teprve v poslední fázi míchání z laloků. Dobře promícháme, aby vložka byla stejnoměrně rozložená a ihned protočíme na řezačce přes desku s otvory 5 mm. Protočenou směs ještě znovu v míchačce nebo jiné vhodné nádobě krátce promícháme a asi v 8 – 10 cm vrstvě necháme v lednici při teplotě 3 – 4 °C den až dva vychladit a vyzrát. Teprve pak pevně narážíme do připravených střev a tvoříme 1,5kg salámy. Zavázané a zakončené očkem zavěsíme na hole, vložíme do předem vyhřáté udírny a udíme do zlatohnědé barvy po dobu 1,5 – 2 hodiny. Dováříme při teplotě vody 66 – 70 °C asi 2 – 2,5 hodiny. Po dovaření a úplném vychladnutí salám vložíme zpět do udírny a 12 – 14 hodin přeuzujeme v mírně teplém kouři.
A ještě jeden.
Recept na turistický salám je jednoduchý.
2 kg vepřového libového masa
1 kg hovězího zadního i předního
0,5 kg řemenového sádla - špeku
Koření na 1kg:
Sůl - 25gr
1 gr česneku
3 gr bílého pepře
1/4 gr kmínu
1/4 gr koriandru
1 lžička cukru
---------------------------------
Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici. Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to.
Já dělal tu první variantu a zdá se mi lepší.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
...já vám to říkal, že to všechno sežere...
Abys Jardo nemusel dělat u nový verandy širší dveře z modřínu
Koukám, že se z Tebe stal soustružník a uzenář v jedný osobě
Neska pojedu od Kolína domů odpoledne, já se snad stavim na kafe a kolečko salámu, pokud ještě bude
Abys Jardo nemusel dělat u nový verandy širší dveře z modřínu
Koukám, že se z Tebe stal soustružník a uzenář v jedný osobě
Neska pojedu od Kolína domů odpoledne, já se snad stavim na kafe a kolečko salámu, pokud ještě bude