Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20217
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2461 Nový příspěvek od vitex »


Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2462 Nový příspěvek od Britt »

:smich: :smich: :smich:
Jistým způsobem by se jednalo o přírodní antibiotika, ale zas tak nemocnej nejsem. :)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2463 Nový příspěvek od Britt »

Ráno ve 2 vztyk a šup se salámama do komína. Teď jsem tak v polovině.
Tentokrát jsem použil jinou technologii a jiný recept a zatím to vypadá na jedničku.

Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2464 Nový příspěvek od Britt »

A je dobojováno. Po 12 hodinách jsem je vytáhl a dal vychladnout do sklepa, kde se budou 3 týdny sušit, pokud to ovšem vydržím, protože to tam okamžitě začalo tak krásně vonět, že si asi budu muset dát zákaz chození do sklepa. :)

Obrázek

Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20217
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2465 Nový příspěvek od vitex »

Pošli přes českou poštu.Do tří týdnů to dojde a bude přesný čas konzumace. :smich:

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2466 Nový příspěvek od Britt »

Vzhledem k tomu jak to voní, tak ti dám písemně, že by se zásilka ztratila. :)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
padesátka
Příspěvky: 1734
Registrován: stř zář 15, 2010 2:50 pm
Bydliště: Kutnohorsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2467 Nový příspěvek od padesátka »

No máš to teda parádní 8) pěkně ses do toho uzení opřel 8)

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2468 Nový příspěvek od Britt »

Za to teď se opírám o kde co, protože jsem od 2 ráno na nohou. :typek:
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
DYK
Příspěvky: 14608
Registrován: čtv črc 12, 2007 1:33 pm
Bydliště: kósek od Brna

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2469 Nový příspěvek od DYK »

Ty seš taky nemocnej?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2470 Nový příspěvek od Britt »

Nejspíš na hlavu, že takhle blbnu, přiznám se, že jsem slaboch a měkota a nevydržel jsem čekat. Přijela doktořice a nebála se zakrojit, tak jsem taky koštnul. Lidičky, to vám je žrádlo už teď. Teď nelituju toho sraní s tím a troufám si tvrdit, že takovýhle salám se nedá koupit. Chutná to skutečně jako ta Vysočina, co pamatuju jako kluk a doktořice si taky libuje.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20217
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2471 Nový příspěvek od vitex »

Však mě to zabal do igelitu,ať to není cítit.Nějakej botulotoxin je mě u zádele. :smich:

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2472 Nový příspěvek od Britt »

Já fakt nezhubnu. Ve 4 jsem se vzbudil a šel jsem zakrojit, jestli se náhodou nekazí.
Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

PEST
Příspěvky: 1248
Registrován: čtv kvě 12, 2016 12:28 pm
Bydliště: Litoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2473 Nový příspěvek od PEST »

Mohu poprosit o recept? Jestli to nemáš tajné?

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2474 Nový příspěvek od Britt »

Tady je a s chutí do toho. :)

Turistický salám
domácí salám, hovězí maso, lalok
• hovězí maso zadní solené 0,3 kg,
• hovězí maso – výřez solený 1 kg,
• vepřové maso – výřez solený 0,5 kg,
• vepřové boky a laloky bez měkkých částí solené 0,75 kg,
• voda 0,2 l;
• koření na 1 kg masa: pepř 1,5 g, koriandr mletý 0,5 g, cukr písek 1 g, česnek třený 1 g;
• obaly: střeva umělá – cutisin o průmeru 55 – 60 mm.

Turistický salám z 5 kg masa
Hovězí maso zadní předsolené a hovězí výřez předsolený najemno protočíme přes desku s otvory 2,5 – 3 mm, každé maso zvlášť. Předsolený vepřový výřez a předsolené maso z boků a laloků bez měkkých částí se každé zvlášť ručně nakrájí na kostky 6×6 cm. Do míchačky nebo jiné vhodné nádoby si připravíme najemno protočené hovězí zadní maso, hovězí protočený výřez a ve vodě rozmíchané koření včetně cukru. Surovinu při míchání nepatrně zkrápíme vodou a dokonale mísíme. Postupně pak přidáváme kostky z vepřového výřezu a boků, teprve v poslední fázi míchání z laloků. Dobře promícháme, aby vložka byla stejnoměrně rozložená a ihned protočíme na řezačce přes desku s otvory 5 mm. Protočenou směs ještě znovu v míchačce nebo jiné vhodné nádobě krátce promícháme a asi v 8 – 10 cm vrstvě necháme v lednici při teplotě 3 – 4 °C den až dva vychladit a vyzrát. Teprve pak pevně narážíme do připravených střev a tvoříme 1,5kg salámy. Zavázané a zakončené očkem zavěsíme na hole, vložíme do předem vyhřáté udírny a udíme do zlatohnědé barvy po dobu 1,5 – 2 hodiny. Dováříme při teplotě vody 66 – 70 °C asi 2 – 2,5 hodiny. Po dovaření a úplném vychladnutí salám vložíme zpět do udírny a 12 – 14 hodin přeuzujeme v mírně teplém kouři.

A ještě jeden.

Recept na turistický salám je jednoduchý.
2 kg vepřového libového masa
1 kg hovězího zadního i předního
0,5 kg řemenového sádla - špeku
Koření na 1kg:
Sůl - 25gr
1 gr česneku
3 gr bílého pepře
1/4 gr kmínu
1/4 gr koriandru
1 lžička cukru
---------------------------------
Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici. Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to.


Já dělal tu první variantu a zdá se mi lepší.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
jenicek
Příspěvky: 3415
Registrován: ned lis 01, 2009 1:11 pm
Bydliště: Krakonošovo

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2475 Nový příspěvek od jenicek »

...já vám to říkal, že to všechno sežere... :D
Abys Jardo nemusel dělat u nový verandy širší dveře z modřínu :jazyk:
Koukám, že se z Tebe stal soustružník a uzenář v jedný osobě
Neska pojedu od Kolína domů odpoledne, já se snad stavim na kafe a kolečko salámu, pokud ještě bude :friends:

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“