Na domáci slaninu,obyčejnou sůl.Na kýtu,plecko,krkovici může se přidat do soli trochu sanitri,je to jen kvůli barvě masa....jaroslav-hynek píše:Zdar panové jakou sůl používáte rychlo nebo normální
Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
- mareko
- Příspěvky: 1108
- Registrován: čtv lis 08, 2007 9:42 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já používám dusitanovou solící směs . Míchám ji v poměru 50:50 s obyčejnou solí.
Směs je určena k nakládání masa. Maso při tepelné úpravě ztrácí barvu – šedne. Aby se tak nedělo, je připraven stabilizátor - dusitanová solící směs. DSS můžete použít na všechny druhy masa. Dávkování je 2% a nedoporučuje se víc. Setkat se s ní můžete pod označením "Praganda".
Směs je určena k nakládání masa. Maso při tepelné úpravě ztrácí barvu – šedne. Aby se tak nedělo, je připraven stabilizátor - dusitanová solící směs. DSS můžete použít na všechny druhy masa. Dávkování je 2% a nedoporučuje se víc. Setkat se s ní můžete pod označením "Praganda".
diesel to je koncert
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,už sem sa za ty roky neco naexperimentovál a ani bych nikom nejak nevnucovál,že jedině hen to,nebo ono je nájlěpší co može byť a nebo zaséj na hovno.Každý má svoju chuť a gdyž si vyzkůšá všelijaké varijanty tak uvidí sám co mu nájvěc jede,Jedno je jisté,že gdyž přesolěné maso před uzením neošetříš,tož to bude jak živica aj po vyuzení.Nic nevážím,nájlěpší je dať tak nejak přiměřeně a už roky dávám do všeckého enom obyčéjnů sůľ.Každé maso,keré tepelně upravíš změní barvu,tož nevím proč bych to musél do udírny naháňať gvůli barvě jakůsi slavnů pragandů kerá dá masu tak nejak až nepřirozenů byrvu.Na chuti to teda nepřidá zhola nic.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Na špek Pragandu netřeba, na maso není špatná, vypadá pak chutněji, protože není šedé, ale stejně ji nepoužívám. Většinou. Já teď čekám, jak dopadne pokus se solením nasucho, naložil jsem tak 7 kilo bůčku bez kosti. Ono by to mělo být výrazně trvanlivější, až zase pojedou kamarádi na měsíc do Himalájí, tak jim mohu naudit, ať nesuší v té tramtárii huby :-)
Pivo je moje palivo.
- milstav1
- Příspěvky: 2401
- Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No nakládání na sucho neni špatné já nakládam nasucho v létě a dávám to do ledničky a nemusíš to tak hlídat a dávat pozor jako když jeto v láku jinak pragandu nepoužívám a maso nemám šedéPiston píše:Na špek Pragandu netřeba, na maso není špatná, vypadá pak chutněji, protože není šedé, ale stejně ji nepoužívám. Většinou. Já teď čekám, jak dopadne pokus se solením nasucho, naložil jsem tak 7 kilo bůčku bez kosti. Ono by to mělo být výrazně trvanlivější, až zase pojedou kamarádi na měsíc do Himalájí, tak jim mohu naudit, ať nesuší v té tramtárii huby :-)
![:nen: :tyty:](./images/smilies/059.gif)
-
- Příspěvky: 171
- Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
- Bydliště: Lašovice
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Díky za rady. Vyskoušim a uvidim ![:) :)](./images/smilies/usmev.gif)
![:) :)](./images/smilies/usmev.gif)
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,také znám jedného Jaroša Hyńkového,nemá snáď ani sto šedesát,padesát kiľo jedině aj s posteľů a jezdí s tatrů 148ků. ![8) 8)](./images/smilies/048.gif)
![8) 8)](./images/smilies/048.gif)
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
-
- Příspěvky: 171
- Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
- Bydliště: Lašovice
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ňikoho takovího neznam ale Hynků je dost ![ano :ano:](./images/smilies/025.gif)
![ano :ano:](./images/smilies/025.gif)
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Už skončil advent,tak sem zrušíl adventní věnec a nachystal pro kouř věnec před půstem...
Dle požadavků unie..
Dle požadavků unie..
Host do domu - čagan do ruky
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Dnes maso a špek připravíme a zítra jdu na to. Jak zde bylo psáno, špek naložený nasucho nechám důkladně odmočit, slyšel jsem, že se může i krátce povařit, je to možné? Maso z láku jen omyju a nechám vysušit, to bude tak akorát.
Pivo je moje palivo.
-
- Příspěvky: 626
- Registrován: čtv čer 23, 2011 10:01 am
- Bydliště: Kunčice u Letohradu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
My to před uzením necháváme tak hodinku v horký vodě. Vařit se to nesmí, jen tak probublávat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Maso a špek před uzením dám do vody a udržuji na 80 stupních v hrnci asi 1 hodinu, potom vyndám osuším a hned udím.Natáhne to vodu a po vyuzení je to měkké přebytečná voda se vypaří a je to hned ke konzumaci.Chce to vyzkoušet ,co komu pasuje, poradil mi to řezník uzenář, nejsou takové ztráty uzením a špek je jak blato, přeji dobrou chuť
![wink :wink:](./images/smilies/098.gif)
![wink :wink:](./images/smilies/098.gif)
![wink :wink:](./images/smilies/098.gif)
![wink :wink:](./images/smilies/098.gif)
- milstav1
- Příspěvky: 2401
- Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No dělám to troch jinak než buček naložím tak ho 15 minut povařím pak h naložím a potom udim nemáš takové straty a bokovina je pěkně měká ale každej to dělá jinakkutil tim píše:Maso a špek před uzením dám do vody a udržuji na 80 stupních v hrnci asi 1 hodinu, potom vyndám osuším a hned udím.Natáhne to vodu a po vyuzení je to měkké přebytečná voda se vypaří a je to hned ke konzumaci.Chce to vyzkoušet ,co komu pasuje, poradil mi to řezník uzenář, nejsou takové ztráty uzením a špek je jak blato, přeji dobrou chuť![]()
![]()
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Důležité je ,že to chutná a je to domácí, protože co se udí na jatkách tak stojí za ho...