Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Fiataro
Příspěvky: 667
Registrován: úte dub 26, 2011 3:25 pm
Bydliště: RK

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#526 Nový příspěvek od Fiataro »

jaroslav-hynek píše:Zdar panové jakou sůl používáte rychlo nebo normální
Na domáci slaninu,obyčejnou sůl.Na kýtu,plecko,krkovici může se přidat do soli trochu sanitri,je to jen kvůli barvě masa....

Uživatelský avatar
mareko
Příspěvky: 1108
Registrován: čtv lis 08, 2007 9:42 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#527 Nový příspěvek od mareko »

Já používám dusitanovou solící směs . Míchám ji v poměru 50:50 s obyčejnou solí.

Směs je určena k nakládání masa. Maso při tepelné úpravě ztrácí barvu – šedne. Aby se tak nedělo, je připraven stabilizátor - dusitanová solící směs. DSS můžete použít na všechny druhy masa. Dávkování je 2% a nedoporučuje se víc. Setkat se s ní můžete pod označením "Praganda".
diesel to je koncert

Uživatelský avatar
ola
Příspěvky: 6098
Registrován: úte říj 21, 2008 8:09 pm
Bydliště: Kůsek od Vsetína

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#528 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,už sem sa za ty roky neco naexperimentovál a ani bych nikom nejak nevnucovál,že jedině hen to,nebo ono je nájlěpší co može byť a nebo zaséj na hovno.Každý má svoju chuť a gdyž si vyzkůšá všelijaké varijanty tak uvidí sám co mu nájvěc jede,Jedno je jisté,že gdyž přesolěné maso před uzením neošetříš,tož to bude jak živica aj po vyuzení.Nic nevážím,nájlěpší je dať tak nejak přiměřeně a už roky dávám do všeckého enom obyčéjnů sůľ.Každé maso,keré tepelně upravíš změní barvu,tož nevím proč bych to musél do udírny naháňať gvůli barvě jakůsi slavnů pragandů kerá dá masu tak nejak až nepřirozenů byrvu.Na chuti to teda nepřidá zhola nic.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#529 Nový příspěvek od Piston »

Na špek Pragandu netřeba, na maso není špatná, vypadá pak chutněji, protože není šedé, ale stejně ji nepoužívám. Většinou. Já teď čekám, jak dopadne pokus se solením nasucho, naložil jsem tak 7 kilo bůčku bez kosti. Ono by to mělo být výrazně trvanlivější, až zase pojedou kamarádi na měsíc do Himalájí, tak jim mohu naudit, ať nesuší v té tramtárii huby :-)
Pivo je moje palivo.

Uživatelský avatar
milstav1
Příspěvky: 2401
Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#530 Nový příspěvek od milstav1 »

Piston píše:Na špek Pragandu netřeba, na maso není špatná, vypadá pak chutněji, protože není šedé, ale stejně ji nepoužívám. Většinou. Já teď čekám, jak dopadne pokus se solením nasucho, naložil jsem tak 7 kilo bůčku bez kosti. Ono by to mělo být výrazně trvanlivější, až zase pojedou kamarádi na měsíc do Himalájí, tak jim mohu naudit, ať nesuší v té tramtárii huby :-)
No nakládání na sucho neni špatné já nakládam nasucho v létě a dávám to do ledničky a nemusíš to tak hlídat a dávat pozor jako když jeto v láku jinak pragandu nepoužívám a maso nemám šedé :tyty:

ZÁMA
Příspěvky: 77
Registrován: ned led 24, 2010 4:45 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#531 Nový příspěvek od ZÁMA »

Tak se povedlo šrutka padla zkoušíme další.
Přílohy
TRAKTORY 1.jpg

jaroslav-hynek
Příspěvky: 171
Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
Bydliště: Lašovice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#532 Nový příspěvek od jaroslav-hynek »

Díky za rady. Vyskoušim a uvidim :)

Uživatelský avatar
ola
Příspěvky: 6098
Registrován: úte říj 21, 2008 8:09 pm
Bydliště: Kůsek od Vsetína

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#533 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,také znám jedného Jaroša Hyńkového,nemá snáď ani sto šedesát,padesát kiľo jedině aj s posteľů a jezdí s tatrů 148ků. 8)
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

jaroslav-hynek
Příspěvky: 171
Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
Bydliště: Lašovice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#534 Nový příspěvek od jaroslav-hynek »

Ňikoho takovího neznam ale Hynků je dost :ano:

Uživatelský avatar
zetkamz
Příspěvky: 555
Registrován: stř črc 04, 2007 9:33 am
Bydliště: Uh.Hradiště

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#535 Nový příspěvek od zetkamz »

Už skončil advent,tak sem zrušíl adventní věnec a nachystal pro kouř věnec před půstem...
Dle požadavků unie..
Zima 2011 004_PhotoRedukto.jpg
Přílohy
Zima 2011 007_PhotoRedukto.jpg
Zima 2011 007.jpg
Host do domu - čagan do ruky

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#536 Nový příspěvek od Piston »

Dnes maso a špek připravíme a zítra jdu na to. Jak zde bylo psáno, špek naložený nasucho nechám důkladně odmočit, slyšel jsem, že se může i krátce povařit, je to možné? Maso z láku jen omyju a nechám vysušit, to bude tak akorát.
Pivo je moje palivo.

Venca R
Příspěvky: 626
Registrován: čtv čer 23, 2011 10:01 am
Bydliště: Kunčice u Letohradu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#537 Nový příspěvek od Venca R »

My to před uzením necháváme tak hodinku v horký vodě. Vařit se to nesmí, jen tak probublávat

kutil tim
Příspěvky: 1301
Registrován: pát srp 28, 2009 5:00 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#538 Nový příspěvek od kutil tim »

Maso a špek před uzením dám do vody a udržuji na 80 stupních v hrnci asi 1 hodinu, potom vyndám osuším a hned udím.Natáhne to vodu a po vyuzení je to měkké přebytečná voda se vypaří a je to hned ke konzumaci.Chce to vyzkoušet ,co komu pasuje, poradil mi to řezník uzenář, nejsou takové ztráty uzením a špek je jak blato, přeji dobrou chuť :wink: :wink: :wink:

Uživatelský avatar
milstav1
Příspěvky: 2401
Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#539 Nový příspěvek od milstav1 »

kutil tim píše:Maso a špek před uzením dám do vody a udržuji na 80 stupních v hrnci asi 1 hodinu, potom vyndám osuším a hned udím.Natáhne to vodu a po vyuzení je to měkké přebytečná voda se vypaří a je to hned ke konzumaci.Chce to vyzkoušet ,co komu pasuje, poradil mi to řezník uzenář, nejsou takové ztráty uzením a špek je jak blato, přeji dobrou chuť :wink: :wink: :wink:
No dělám to troch jinak než buček naložím tak ho 15 minut povařím pak h naložím a potom udim nemáš takové straty a bokovina je pěkně měká ale každej to dělá jinak

kutil tim
Příspěvky: 1301
Registrován: pát srp 28, 2009 5:00 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#540 Nový příspěvek od kutil tim »

Důležité je ,že to chutná a je to domácí, protože co se udí na jatkách tak stojí za ho...

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“