Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
bastardtraktor
Příspěvky: 4633
Registrován: sob zář 22, 2007 2:25 am
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#511 Nový příspěvek od bastardtraktor »

aby to tady pánové příliš neodbočilo od hlavního tématu traktorizmu, kterýžto zejména musíme míti všichni na zřeteli !!!
Přílohy
31353_1343486421915_1073861966_30819893_6235140_n.jpg
ooooooooooooo

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#512 Nový příspěvek od Piston »

To tam snad pečou celou krávu :) To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu. Stejně vždycky udíme hrozně dlouho a ne moc teplým kouřem, takže by to mělo vyjít. Ale až kolem vánoc, teď mě čekají návštěvy pálenic a jiné radovánky.
Pivo je moje palivo.

Fiataro
Příspěvky: 667
Registrován: úte dub 26, 2011 3:25 pm
Bydliště: RK

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#513 Nový příspěvek od Fiataro »

Piston píše:To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu.
Nebudeš toho litovat,že si vyzkoušel něco novýho.Pak před samotným úzením musíš to nasolený maso,důkladně omýt nechat okapat,(oschnout),až pak udit.(jinak bys to měl slaný jak chca.ky).Říka se "solení na sucho",ale sám uvidíš za pár dni po nasolení,kolik vody z toho masa,ta sůl vytáhne.Takže není to jak by se zdálo,že "na sucho",ale maceruje se to ve vlastní štávě......

skrblik
Příspěvky: 29
Registrován: stř pro 01, 2010 7:59 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#514 Nový příspěvek od skrblik »

:D pánové jde se na to už rostápím udírnu, sezona začíná. :rohy:

Uživatelský avatar
neboferus
Příspěvky: 805
Registrován: sob kvě 14, 2011 8:20 am
Bydliště: poprad

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#515 Nový příspěvek od neboferus »

bastardtraktor píše:aby to tady pánové příliš neodbočilo od hlavního tématu traktorizmu, kterýžto zejména musíme míti všichni na zřeteli !!!
:smich: :smich: :smich:

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#516 Nový příspěvek od Piston »

Už mi to týden leží v soli v lednici při 3 stupních, dnes jsem to obrátil a napajcoval česnekovou pastou. Šťávu to pustilo fakt pěkně. Udím po vánocích.
Fiataro píše:
Piston píše:To naložení nasucho zkusím, část materiálu na to obětovat mohu.
Nebudeš toho litovat,že si vyzkoušel něco novýho.Pak před samotným úzením musíš to nasolený maso,důkladně omýt nechat okapat,(oschnout),až pak udit.(jinak bys to měl slaný jak chca.ky).Říka se "solení na sucho",ale sám uvidíš za pár dni po nasolení,kolik vody z toho masa,ta sůl vytáhne.Takže není to jak by se zdálo,že "na sucho",ale maceruje se to ve vlastní štávě......
Pivo je moje palivo.

ZÁMA
Příspěvky: 77
Registrován: ned led 24, 2010 4:45 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#517 Nový příspěvek od ZÁMA »

Taky jsme dneska začali udit,zase na vánoce nezhubnu.

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 385
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#518 Nový příspěvek od Piston »

Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
Pivo je moje palivo.

hajney
Příspěvky: 1413
Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#519 Nový příspěvek od hajney »

Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
nesouhlasím, zkoušel jsem to a bylo to přesolené. Ale někdo to tak dělá a povede se to. O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.

Ale slyšel jsem zajímavý recept. Pravou vepřovou panenku očistit, obalit v soli dát a zabalit do utěrky. Dá se to do lednice a za 3 týdny???se vydá nakrájí a jí. Prý je to moc dobrý, ale ještě jsem to nezkoušel.

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15214
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#520 Nový příspěvek od kenybz »

udime pristi tyden bucky 8)
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos

Uživatelský avatar
milstav1
Příspěvky: 2401
Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#521 Nový příspěvek od milstav1 »

hajney píše:
Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
nesouhlasím, zkoušel jsem to a bylo to přesolené. Ale někdo to tak dělá a povede se to. O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.

Ale slyšel jsem zajímavý recept. Pravou vepřovou panenku očistit, obalit v soli dát a zabalit do utěrky. Dá se to do lednice a za 3 týdny???se vydá nakrájí a jí. Prý je to moc dobrý, ale ještě jsem to nezkoušel.
2 gramy na kylo jo ? to nemá potom žádnou chuť neosolené

Olpik
Příspěvky: 375
Registrován: pát bře 13, 2009 11:03 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#522 Nový příspěvek od Olpik »

:nene: Ne nahodou 20 g na kilo :)

Fiataro
Příspěvky: 667
Registrován: úte dub 26, 2011 3:25 pm
Bydliště: RK

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#523 Nový příspěvek od Fiataro »

Piston píše:Tak mě napadlo, četl jsem, že špek při uzení nasucho se má klidně zasypat solí, že si jí vezme jen tolik, kolik je třeba. Je to možné?
U nasolování masa "na sucho"ty soli musíš dát víc,nic u toho není třeba vážit ani měřit.Maso které chystáš na úzení určitě nesolíš stejným poměrem tak,jako u kusu masa který si dáš upéct do trouby.
Profík uzenář,veme kus masa hodí ho do velké nádoby ze solí a to maso v té soli vyváli ze všech strán,pak se to maso vloží do do čisté nádoby ve kterém se maceruje 3 až 4 týdný.Před úzením maso důkladně opláchnout čistou vodou,případně ještě nechat maso v čisté vodě několik hodín"vyluhovat".......atd.atd......

jaroslav-hynek
Příspěvky: 171
Registrován: stř srp 03, 2011 4:52 pm
Bydliště: Lašovice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#524 Nový příspěvek od jaroslav-hynek »

Zdar panové jakou sůl používáte rychlo nebo normální

hajney
Příspěvky: 1413
Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#525 Nový příspěvek od hajney »

hajney píše:...O té doby sůl vždy zvážím podle toho kolik je masa (dávám do 2g/kg) jedno jestli na sucho nebo ne.
...2 deka /kg :red:

na uzení dávám normální, do klobás rychlosůl

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“