Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 13108
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2881 Nový příspěvek od Čárls »

Doma krmený je doma krmený taky jsem krmil 2 prasata u našich ale to ještě byly naturálie brambory obilí táta udělal ve fabrice šroťák
Chodilo se na kukuřici na pole Mláto vozili k nám do kravína přilepšovalo se kravkám tak se nechalo vždy něco dovézt Prostě bejvávalo :-/
A pak když se začaly našim přibejvat roky bralo se naturální Jenže tenkrát směsy do šlechtitelskejch chovů byly jinačí jak do žíru a Polovička dělala šefovou ve šlechtitelským No bylo to tenkrát jinak :-/
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2882 Nový příspěvek od Britt »

Kukuřice stojí za zdrávas královno. Prase jede, ale sádlo je krupicovaté a nedá se pořádně vyškvařit.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 20827
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2883 Nový příspěvek od ota »

Kluci jako malej jsem jezdil s rodičema k babičce a dědovi z otcova strany. Měli chlív a tam kozu, prase mrtě králíků a slepice. Vše bydlelo v tom velkém chlívě. Prase mělo svůj koutek a jinak ostatní ,,volnej pohyb" samozřejmě prase bylo velké a malé. Až se velké zabije, aby rovnou to malé bylo už vypiplané a dobře rostlo. Jak se velké piclo, přivezlo se zase malé. Takovej ,,koloběh". Co se babička s prasetem nablbla nemá cenu psát. Pořát mu něco kutila k snědku. Prase bylo vychcaný a chtělo žrát jen dobrůtky. Babka chudák z pole v kárce natahala řepu, brambory převlačky s dědou sbírali po večerech. Pokaždé prase muselo mít nad 300 kg. Jinak nešlo pod kudlu. Měřili ho vždycky a zapisovali si přírůstky. Řezník vždycky říkal, otevřu dveře a tam stojí hroch. Uplně z něj mám strach! Na té vesnici to tak bylo. Druhej den po zabijačce celá vesnice věděla, kolik vážilo. Nedej bože, že nemělo 300 kg, tak to by bylo pozdvižení. Babička říkala ,,sádla musí byt na pět prstů" jinak jsme špatně krmili. Pamatuju se že prase už pak jen sedělo u koryta, nemohlo skoro pořádně chodit. No myslím si, že to bylo z prasečáku standartní běžné prase, žádnej Přešťickej speciál či co. Ale byl asi jinak krmenej. Doktor když přijel, ríkal vždycky ale babi tohle prase není šlechtěný aby vyrostlo na 300 kg. A babička že ,,doktore hovno víte, bude pod kudlu až bude nad 300, ať je šlechtěný, nebo ne"
Všechno dávali s dědou do plechovek. Lepší maso jsem od té doby nejedl. Dělali i uzený do plechovek. Škvarky zalitý do sádla. Sulc, tlačenku, prejt a samozřejmě maso. Jak to pak zavářeli nikdo už nezjisťí. Na všechno měli svůj postup. Protože neměli ledničku, jen pod stodolou parádní vyštětovanej studenej sklep. Tam to děda všechno nanosil a skladovali celej rok tam.

klobasa
Příspěvky: 1
Registrován: ned lis 29, 2020 9:25 am
Bydliště: Pelhřimov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2884 Nový příspěvek od klobasa »

Pro britt, máš recept a postup na klobasy ze strany 123" vzdejto", odkaz už nefunguje dík. Dělal jsem je a chci to zase zkusit.

Pavel
Příspěvky: 8274
Registrován: sob črc 07, 2007 12:56 pm
Bydliště: dobrovice u mb

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2885 Nový příspěvek od Pavel »

brite mam kamose co prodava prasata krmena klasicky kdybys chtel

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2886 Nový příspěvek od Britt »

Tos mi řekl brzo. :) Zítra mi přiveze řeznickej 15 kilo vepřového, ale do budoucna určitě. 8)
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2887 Nový příspěvek od Britt »

Nevydržel jsem to a včera jsem naplnil klobásky. Dnes od 8 se udí a teď jsem se byl juknout a už zae lítaly mužská přirození nahlas a daleko. Už se mi zdály hodně očouzené tyče, které používám a tak jsem vyšpekuloval zlepšovák, nařezal 6 roxor a myslel jsem si, jak jsem s tím vydupal a ono kulový. Na tom malém průměru se klobásy dotýkají, tak jsem nařezal špejle a rozpírám je.
Jinak vypadají po 3 hodinách moc dobře. :)

Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2888 Nový příspěvek od Britt »

A je hotovo, šunkové kobásky jsou na světě. :)
Obrázek

Obrázek
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
Jend@
Příspěvky: 245
Registrován: úte lis 24, 2020 5:52 pm
Bydliště: Ostravsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2889 Nový příspěvek od Jend@ »

Toz vypadaji krasne, coz o to :)

Uživatelský avatar
Cobrow
Příspěvky: 3511
Registrován: ned úno 13, 2011 8:50 pm
Bydliště: Brno

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2890 Nový příspěvek od Cobrow »

Nooo, to vypadá dost jedle... 8)

Uživatelský avatar
šula
Příspěvky: 288
Registrován: čtv dub 14, 2016 4:44 pm
Bydliště: Kostelany,Kroměříž

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2891 Nový příspěvek od šula »

Tohle video jsem včera shlédl a celkem se mi to zamlouvá....
https://youtu.be/I2ZJP091rMU

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2892 Nový příspěvek od Britt »

Najdi si na tento druh topení recenze, abych nebyl za blbce zrovna já. Hoří to různou rychlostí, musí se to kropit a tím reguluješ množství kouře...
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

cenda.t
Příspěvky: 1550
Registrován: pát dub 29, 2011 6:20 pm
Bydliště: Cavisov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2893 Nový příspěvek od cenda.t »

No tak budu za blázna já (stejně už si pomalu zvykám... :smich: ). Za mě - hoooodně laborování, hoří to pokaždé jinak, absolutně nekonstantní výsledky - jednou, dvakrát ročně snad ano, trvale nee :tyty:

Uživatelský avatar
jara1303
Příspěvky: 2903
Registrován: úte říj 30, 2012 2:05 pm
Bydliště: Vlčnov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2894 Nový příspěvek od jara1303 »

Čus,
naloženo, kolem 16. 12. By to mělo jit do komina...
Jenom bucky...
Vymenim spiralu za 1800W, ta jednicka kW s plnou udirnou a za mrazu dlouho trvala nez vylezla na 80st.

Obrázek Obrázek

Jara

Uživatelský avatar
šula
Příspěvky: 288
Registrován: čtv dub 14, 2016 4:44 pm
Bydliště: Kostelany,Kroměříž

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#2895 Nový příspěvek od šula »

V žádném případě nikoho z vás neoznačuju za blázna! :tyty:
A děkuji za vaše postřehy a názory...

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“