Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Trochu to popíšu a dám foto doprovod - můj recept a klidně vkládejte ,co kdo máte spojeného s kouřem a jídlem.
Příprava masa a koření. cca 18kilo plecka,2kg bůčku a 2kila hovězího - 1sáček papriky sladké,půl sáčku pálivé,půl sáčku mletého pepřu,půl sáčku muškátového květu,sůl... 2-3dkg na kilo masa,česnek ...2dkg na kilo masa zhruba 1-2hodiny důkladně míchat cca 2-3litry vlažné vody do konzistence vmíchat tak,aby směs při zmáčknutí v ruce lehce odpadla Příprava a nadívání do střev - cca 25m střev /5,80 za 1m Odpočinutí a vychladnutí masa - do rána topeniště - malá udírna dřevo a tak,jak jsem ho donesl z plotu... teplota - 50 - 70stupňů,lehce udržitelná ruka na plášti udírny po cca 5hodinách uzení po 9hodinách uzení a po 12hodinách zhruba konec uzení - klobáska při uchycení do ruky a pohybu začne chrastět - připravit nůž.. vychlazení v mé trucovni - nůž po ruce
Příprava masa a koření. cca 18kilo plecka,2kg bůčku a 2kila hovězího - 1sáček papriky sladké,půl sáčku pálivé,půl sáčku mletého pepřu,půl sáčku muškátového květu,sůl... 2-3dkg na kilo masa,česnek ...2dkg na kilo masa zhruba 1-2hodiny důkladně míchat cca 2-3litry vlažné vody do konzistence vmíchat tak,aby směs při zmáčknutí v ruce lehce odpadla Příprava a nadívání do střev - cca 25m střev /5,80 za 1m Odpočinutí a vychladnutí masa - do rána topeniště - malá udírna dřevo a tak,jak jsem ho donesl z plotu... teplota - 50 - 70stupňů,lehce udržitelná ruka na plášti udírny po cca 5hodinách uzení po 9hodinách uzení a po 12hodinách zhruba konec uzení - klobáska při uchycení do ruky a pohybu začne chrastět - připravit nůž.. vychlazení v mé trucovni - nůž po ruce
Host do domu - čagan do ruky
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
a dále..velká udírna..
ještě k masu - po smíchání nechám uležet max.2-3 dny a znova zkontroluju při zamíchání obsah vody ve směsi,následně plním střeva
a na konec to vypadá takto a dobrou chuť Host do domu - čagan do ruky
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tohle by mělo být trestné - to se nedá u počítače vydržet - člověk potom potřebuje bryndák, aby se neposlintal. :
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
tak to je nádherná kuchařka přímo klobásková včéra jsem byl u našich v Brodě a popichoval je že gdy budem udit tož snáď jich k temu dokopu co nejdřív nebo to nevydržím :-) oni tam majů veliků zděnů udírnu co jsme stavěli s bráchů už je to nejmíň z dvacet roků a potřebovala by provětrat komín sviňa rozměry tej udírny sů tak na jedno prasca...
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
My jsme udili v pondělí, recept je velice podobný, jen jsme maso pokráli na malé kostky, lehce nasolili (ne tolik jako na uzené) a nechali ho týden ležet v chladnu. Bez česneku, ten se rychle kazí. Teprve pak to šlo do mlýnka a nakořenit a načesnekovat. Pořádně vychlazenou směs je třeba důkladně a dlouho míchat, a pokud dodávame vodu, tak taky co nejstudenější. Vyrobené syrové klobásky necháváme přes noc luftovat zavěšené na studené půdě, a ráno šup s nimi do uzáku. Těch 11-12 hodin na uzení je nutností, pěkně pomaličku, ať nevyteče tuk a nejsou z toho mumie klobásek :-) (samozřejmě, něco vždycky vykape, ale s tím se počítá). A pak šup do bříška.
Pivo je moje palivo.
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jak jsme byli s moju u nasich toz jsem vyfotil tu udirnu a konecne jsme sa domluvili na tom uzeni...toz maso uz mame domluvene a dovezu ho ve ctvrtek uz jsem aj domluvil dolnemcansky cesnek a v patek to budem nakladat to je scestiii
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tož vidím ,že měření a regulaci vzduchu máme stejné ... . a a a myslím aj objem,no a ten česnek bývál dycky výborný.....
Host do domu - čagan do ruky
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
máma slíbila,že možeme udělat mimořádně eště bůčky - prý do mražáku,ale já a ani ona tomu stejně nevěří....
Host do domu - čagan do ruky
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
ahoj no my uz mame masisko tyden nalozene a esce ho nechame lezat v soli kurna ten dolnemcansky cesnek zme lupali ve trojku 2 hodiny byl jarni toz byly strucky malunke ale uz sa tesim na uzeni fotky dam az to bude cele hotove
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Koncem měsíca druhé kolo a uvidíme,jak bude pokračovat zima....
Host do domu - čagan do ruky
-
- Příspěvky: 152
- Registrován: ned led 10, 2010 7:05 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
ještě čerstvej chlebíček z domácí pekárny a dokonalost sama
- Petr Matula
- Příspěvky: 1920
- Registrován: ned črc 08, 2007 7:13 pm
- Bydliště: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
dneska sa doveze 50 kg bucku bez kosti. pujdu nalupat cesnek a zitra sa to pekne nalozi a nasoli
to bude kvalitka uz sa tesim jak sa to bude vytahovat z udirne a bude to teple a to bude posusnanicko
to bude kvalitka uz sa tesim jak sa to bude vytahovat z udirne a bude to teple a to bude posusnanicko
kdo nic nedale nic neskurvy
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
V takovejch vláknech by měli být zakázaný fotografie polotovarů a hotovejch výrobků .Poslintal jsem si klávesnici.
- Petr Matula
- Příspěvky: 1920
- Registrován: ned črc 08, 2007 7:13 pm
- Bydliště: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
foto dodam maso cekam kazdu chvilu
kdo nic nedale nic neskurvy
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
peto ty sa nezdas to my zme troskari enom 16kg...to zezeres sam?
nase masenko uz sa vala v cesneku deset dni a este ho tam chvilu nechame tak dokonca tydna ..zatim je to enom nasucho v cesneku se solu teplota v tej hospode ve skladu je +2°C
fotky dodam
nase masenko uz sa vala v cesneku deset dni a este ho tam chvilu nechame tak dokonca tydna ..zatim je to enom nasucho v cesneku se solu teplota v tej hospode ve skladu je +2°C
fotky dodam
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos