Výroba jaterníc
Re: Výroba jaterníc
jste tu myslím cosi psali o buchtě a krvi, náhodou jsem našel tohle asi to někdy zkusím
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
Žemlová jelita už nikdo nechce dělat - nevím proč. Měl jsem jedno řeznictví, kde je dělali , ale minulý týden jsem se zastavil, a asi vyměnili řezníka či co, ale už to není ono... tak jsem se stavil na jatkách a objednal jsem si střevní sádlo , hlavu s lalokem, krev a udělal si poctivý kroupový a žemlový prejt. Ještě z mládí si pamatuju, co říkal řezník - tu pravou chuť jelítkům dá cibule smažená na střevním sádle. Přátelé ale pozor - nepleťe si střevní a plstní sádlo. Jenom škoda, že nikde na jatkách se nezdržují čištěním tlustých vepřových střev....takže jsem oba prejty dal do tlačenkových obalu 80 mm a dvě hodiny nechat táhnout ve vodě 80-85 °C
Re: Výroba jaterníc
Kdysi když zbýval prejt a nevešel se do střev taky jsme to tak dělali
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
odhaduju že to nechcou dělat protože se asi ta jelita dřív kazí, vzhledem k surovinám.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
Od mala jsem si myslel, že jelito je střevo plnèný kroupovím. Jelito, narozdíl od jitrnice se plní do tlustého střeva. Doma jsme to nedělali.
Když jsem potom jako trošku starší ( cca 15 let zpět) chodil dělat zabijačky se sousedem Honzou B. ( dnes už nebožtík) , jelita jsme dělali. Už si to nepamatuji přesně, ale do směsi přišla na kostky nakrájená, na sádle osmažená žemle, kousky masa z ovaru, majoránka, sůl, pepř, česnek, trochu polévky a krev.
Na jitrnice přišlo podplečí, nožky, trochu jater, trochu plic, obraná hlava, atd.. vše vařené, jen játra syrová namleté. Maso se rozkolíbkovalo, sůl, pepř, česnek, nové koření, majoránka, namočené a vymačkané žemle, nebo se pekla buchta z hrubé mouky. Trochu polévky dle potřeby. Nikdy cibule.
Na kroupy : varene kroupy, krev. Když byly nedovařené, špatně se pojily s krví. Sůl, pepř, nové koření, trochu zázvoru, česnek, vypečená cibule na střevním sádle ( vybíral jsem brzlík ), polévka... snad jsem na nic nezapoměl...
Když jsem potom jako trošku starší ( cca 15 let zpět) chodil dělat zabijačky se sousedem Honzou B. ( dnes už nebožtík) , jelita jsme dělali. Už si to nepamatuji přesně, ale do směsi přišla na kostky nakrájená, na sádle osmažená žemle, kousky masa z ovaru, majoránka, sůl, pepř, česnek, trochu polévky a krev.
Na jitrnice přišlo podplečí, nožky, trochu jater, trochu plic, obraná hlava, atd.. vše vařené, jen játra syrová namleté. Maso se rozkolíbkovalo, sůl, pepř, česnek, nové koření, majoránka, namočené a vymačkané žemle, nebo se pekla buchta z hrubé mouky. Trochu polévky dle potřeby. Nikdy cibule.
Na kroupy : varene kroupy, krev. Když byly nedovařené, špatně se pojily s krví. Sůl, pepř, nové koření, trochu zázvoru, česnek, vypečená cibule na střevním sádle ( vybíral jsem brzlík ), polévka... snad jsem na nic nezapoměl...
Re: Výroba jaterníc
Ne,vše jsi uvedl správně.A jsem velmi rád,že tam není čínská pomsta.
Re: Výroba jaterníc
mě by tam neseděl ten zázvor, my jsme dávali pepř.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
Pepř tam je. I ten mletý zázvor tam je správně - ale je to zase asi krajové. Tatu to takto kdysi učil starý řezník, táta zase mě.
Vařené kůže navíc se tam nikdy nedávaly, není potřeba. Přidal bych je max do tlačenky.
Navíc se odevzdával krupon, který měl myslím předepsanou velikost v dm2.
Vařené kůže navíc se tam nikdy nedávaly, není potřeba. Přidal bych je max do tlačenky.
Navíc se odevzdával krupon, který měl myslím předepsanou velikost v dm2.
Re: Výroba jaterníc
No krupon si pamätám...
Ale ono vtedy aj tá švinka akosi inak chutila....
Ale ono vtedy aj tá švinka akosi inak chutila....
Re: Výroba jaterníc
Já si pamatuji, že s kruponem se odevzdávalo i vyškvařené sádlo......Nevím už kolik, ale na MNV nám dali papír- byl to pergamen? a do toho se ta hrouda sádla zabalila. Jo a krupon odevzdával řezník a dostával za něj zaplaceno podle váhy - takže se snažil co největší - i když to mělo svá pravidla....
Re: Výroba jaterníc
Když před 30 lety naši chovali prase,musel jsem jezdit do pivovaru pro mláto. K němu dostávalo brambory, šrot a řípu a to bylo masíčko jedna báseň.
Před lety jsem koupil půlku prasete od soukromníka a sádlo se nedalo ani vyškvařit, jakej to byl sajrajt.
Před lety jsem koupil půlku prasete od soukromníka a sádlo se nedalo ani vyškvařit, jakej to byl sajrajt.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba jaterníc
Tak tak, masť keď bola v chladničke tak bola stuhnuta že sa nedala natrieť,
Teraz?
Natriem, a o chvíľu pomaly div nekvape z chleba...
Beriem od súkromníka.... Ale aj keď si doma vyškvarime
Teraz?
Natriem, a o chvíľu pomaly div nekvape z chleba...
Beriem od súkromníka.... Ale aj keď si doma vyškvarime