Výroba jaterníc
Re: Výroba jaterníc
Tak jsem zase chytřejší S tou pečeni oproti jaternici, na to jsem zapoměl, že bratři slováci říkáte játře posvém ...
Každopádně by bylo velice zajímavé udělat jelito-jitrnicový festival československý... jakožto milovník těchto pochutin bych se tam totálně přežral, že to napíšu takto ...
Každopádně by bylo velice zajímavé udělat jelito-jitrnicový festival československý... jakožto milovník těchto pochutin bych se tam totálně přežral, že to napíšu takto ...
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
Re: Výroba jaterníc
Tu je recept na maďarskú, ingredience preložené googlom. U nás sa na rozdiel od tejto pečeň (játra) nedávala a ako vravím dávali sa aj krúpy. Výhodou tých krúpov je že sa tak nelepí, v jednom receptári som našiel že na západe Slovenska sa dávala ryža a na východe krúp, no ja som v okrese na hranici s moravou a my sme miešali.
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Ingrediencie
5 kg bravčová pečeň
2,5 kg bravčová hlava
2,5 kg bravčové pľúca
1 kg bravčová panenka (nástrih)
4 kg ryža ("Kvalita)
20 dkg soľ
100 g korenie
10 veľkých hláv Cibuľa
https://www.nosalty.hu/recept/majas-hur ... n-keszitik
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Ingrediencie
5 kg bravčová pečeň
2,5 kg bravčová hlava
2,5 kg bravčové pľúca
1 kg bravčová panenka (nástrih)
4 kg ryža ("Kvalita)
20 dkg soľ
100 g korenie
10 veľkých hláv Cibuľa
https://www.nosalty.hu/recept/majas-hur ... n-keszitik
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
Takéto robíme aj my. Namiesto pečienky pomelieme uvarenu krv( trocha, cca 0.5-1 kg) pomer surovín je od oka
Re: Výroba jaterníc
My sme nedávali ani pečeň ani krv. V kotli sa varili vnútornosti, hlava, tá bola aj s kusom podbradku, jazyk, asi nejaké odrezky, z toho sa potom robili jaternice a tlačenka. Jaternice sme nerobili moc mastné, také mi nechutia. Žena kupuje tu v jednej reštike kde majú vlastné výrobky, dosť s podobné našim, no celkom porovnať nemôžem lebo naše už 33 rokov nerobíme. Chcem skúsiť urobiť vlastné, podľa svojej chuti.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
No Deane, my taky dáváme krupy místo rýže... S rýží to není "dobré". ale jiný kraj...
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
Re: Výroba jaterníc
Zkuste to vysvětlit blbcům v televizi, kteří říkají jaternice a myslí tím klasicky jitrnice. Hrozně mě vytáčí jak středočeši przní češtinu!Čárls píše: ↑sob lis 20, 2021 1:26 pm Ještě co jsem našel na netu o nazvu naší diskutované pochutiny
annas
Jitrnice.
Pro zájemce Již stč. to byla jietrnicě, novočeský jitrnice. Pojmenování jaternice se k nám dostalo z němčiny překladem ze slova Leberwurst. Dnes je slov jaternice zastaralé.
Doplňuji:
To, že existují synonyma jaternice a jitrnice, je zřejmé z otázky. Většina odpovídajícch "jaternici" neznala. O čem to svědčí? Že jde o slovo příznakové ... tedy méně používané, frekventovanější je jitrnice ... Navíc se nepoužívá jen na Moravě ...
Takových slov je mnohem víc ... existují. Rozhodnutí je na každém uživateli, zda chce užít stylově příznakový výraz či nkoliv ... např. prkénko - prkýnko, garsonku – garsoniéru, hody - posvícení atd.
Přesto použiji "zastaralé a zaprášené slovníky" z r. 2010 a 2012,. Stále jsou věrodnějšími než info na internetu.
SSJC - jitrnice, kniž. jaternice, PSJC - jitrnice (kniž. také jaternice), Kottův slovník - jitrnice (zastar. jaternice, jatrnice).
--------
Naše řeč: Setkáváme se v konnverzaci např. s těmito konverzačně nevhodnými výrazy: jaternice místo jitrnice , dvéře místo dveře atd..
Švejk a jitrnice - Když jsem byl doma, tak jsem si dělal jitrnice sám... aby nehrábl v zoufalství do hrnce s močenými střevy na jitrnice.
Na slovenštinu se nikdo neptal, takže bylo možné pochopit z kontextu, že jsem napsala jsem slov-, chybělo -o- , tedy slovo jaternice ... Ale i ze slovenštiny se jatermice překládá jako jitrnice - mäsa a tučných jaterníc ≈ masa a mastných jitrnic
Takže ...
Upravil/a: annas
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
Receptů na jitrnice (slovensky hurky ) je mnoho dá se říci co vesnice a řezník to jiný recept.
V níže uvedeném odkazu je recept na jaternice-hurky s rýží a kroupami, v dalším odkazu jsou různé recepty na výrobky ze zabíjačky.
Ať se daří.
https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/ta ... ce-krupami
http://www.zabijacka.net/recept/
V níže uvedeném odkazu je recept na jaternice-hurky s rýží a kroupami, v dalším odkazu jsou různé recepty na výrobky ze zabíjačky.
Ať se daří.
https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/ta ... ce-krupami
http://www.zabijacka.net/recept/
Re: Výroba jaterníc
Hrky je maďarsky, na juhu Slovenska sa asi používa maďarský názov. Ale máš pravdu.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
To patrí do vtipov. Ale dobré.
A v predchádzajúcom príspevku malo byť húrky.
A v predchádzajúcom príspevku malo byť húrky.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
já nevím jestli je to recept na pravé "jaternice", jen jsem to našel
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
Ahoj,u nás som to robil asi tak,že do kotla sa dali variť hlava,slezina,pečienka,podhrdlina.obličky,a kus krku a križovej kosti a všetko pokrvavené mäso(po vpichu) , kože sa varili v druhom hrnci .Prvé sa z kotla brala podhrdlina na paprikovú slaninu,potom sa delilo mäso na tlačenku(bez pokrvaveného mäsa- krk,krížova kosť, hlava)) a všetko čo bolo s krvou alebo masnejšie sa dávalo na jaternice-po našom hurky.Takže sa pomlelo na jemnej šajbe-slezina ,pečienka ,po vpichu,odrezky z paprikovej slaniny,uvarená krv,pomleté kožky(1misočka)popražená cibuľka(3ks) a pridáme uvarené krúpy.Ide tam soľ,čierne korenie,majoránka a dal som tam z tej polievky v čom sa varila hlava(2-3 varechy zvrchu).Chuť ma každy inú ,ale soli treba kus prisypať,lebo krúpy poberú.Množstvá korenin neviem -dávam od oka.
Re: Výroba jaterníc
A zabudol som na varené pľúca.Tie hurky sa robili posledné,takže sa tam pomlelo zvyšok z kotla.Nič neostalo na vyhodenie.
Re: Výroba jaterníc
To video je masochismus. Pipina točí obráceně a fotr má asi nervy jako špagáty.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba jaterníc
Kurňa já se přiznám že jsem se na to video dival až teď(byl jsem na odchodu z domu) a omlouvám se co jsem sem dal, narychlo jsem hledal nejrelevantnější název
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/