Výroba jaterníc
Výroba jaterníc
Hľadal som nejaký recept na výrobu jaterníc, no to čo píšu v receptoch sa na tie ktoré sme robievali na zabíjačke ani nepodobajú. No odkedy rodičia pomreli zabíjačky nerobíme a z hlavy to vyfučalo. Viem že sa dávali krúpy aj ryža 1:1.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
Kroupy a rejže do jitrnic? Kroupy do jelit, to ano, ale do jitrnic se přidává buchta.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: Výroba jaterníc
Chápu že by někdo mohl dávat kroupy nebo rýžu do jitrnic kvůli nadstavení, ale běžně to tam nepatří. Zhruba si pamatuju že tam mají být rozhliky zality vývarem, namlety játra a kůže, hafo majoránky(+pepř a sůl) a nepletu-li se tak zpěněná cibulka a možná i škvařeny postřevní sádlo.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Re: Výroba jaterníc
V každom kraji sa robí inak a asi sa tak označuje niečo iné. Napríklad v diskusiách niektorí nazývaj istú vysoko postavenú pani na Slovensku jaternicou.
U nás sa opravdu žiadna buchta nedávala.
Britte, teda u Vás sa možno vyrábajú jelita aj jaternice a u nás o ničom takom neviem. Tak možno to čo mňa zaujíma budú po Vašom Jelita.
U nás sa napríklad nerobia ani "houskové knedle"
Ani bryndzové halušky sa nerobili v minulosti na celom Slovensku.
U nás sa opravdu žiadna buchta nedávala.
Britte, teda u Vás sa možno vyrábajú jelita aj jaternice a u nás o ničom takom neviem. Tak možno to čo mňa zaujíma budú po Vašom Jelita.
U nás sa napríklad nerobia ani "houskové knedle"
Ani bryndzové halušky sa nerobili v minulosti na celom Slovensku.
Naposledy upravil(a) Deane7 dne sob lis 20, 2021 12:42 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
OBYČEJNÉ JATERNICE. Na 10 kg vepřových jater, z nichž se
odstraní žilky a které po rozkrájení na tenké proužky se spaří, přidá se
¾ kg syrové cibule, dobře rozetřené a mísí se jemně s dobře v rukou
vytlačenými játry. K tomu se přidá 10 kg tuku a 5 kg libového vepřového
masa. Na každý ½ kilogram této směsi se vezme 14 g soli, 2 g
bílého pepře, ½ g muškátových oříšků a ½ g marjánky. Přidané koření
se smísí se sekaninou a nabíjí se touto prostředně silná střeva vepřová
neb hovězí. K uvaření se dají do kotle, kde musí již býti voda 85 °C
teplá a jest třeba, aby při této teplotě se udržela, což nejlépe pozorovati
možno, je-li teploměr po ruce, kterým se teplota zkouší a dle
toho se topení zařídí. Tato teplota doporučuje se při každém vaření
jitrnic. Nechají se vařiti asi ½–¾ hodiny a po vytažení se v studené
vodě ochladí. K uschování se nejlépe hodí slaná voda, která se vždy
po 24 hodinách vymění, čímž zůstane jaternice čerstvou a bílou. Aby
se lépe v létě udržely, přidá se ku slané vodě ještě něco konservující
soli.
masna_kucharka_mistra_reznika Okopčeno a je to prvorepublikový recept
odstraní žilky a které po rozkrájení na tenké proužky se spaří, přidá se
¾ kg syrové cibule, dobře rozetřené a mísí se jemně s dobře v rukou
vytlačenými játry. K tomu se přidá 10 kg tuku a 5 kg libového vepřového
masa. Na každý ½ kilogram této směsi se vezme 14 g soli, 2 g
bílého pepře, ½ g muškátových oříšků a ½ g marjánky. Přidané koření
se smísí se sekaninou a nabíjí se touto prostředně silná střeva vepřová
neb hovězí. K uvaření se dají do kotle, kde musí již býti voda 85 °C
teplá a jest třeba, aby při této teplotě se udržela, což nejlépe pozorovati
možno, je-li teploměr po ruce, kterým se teplota zkouší a dle
toho se topení zařídí. Tato teplota doporučuje se při každém vaření
jitrnic. Nechají se vařiti asi ½–¾ hodiny a po vytažení se v studené
vodě ochladí. K uschování se nejlépe hodí slaná voda, která se vždy
po 24 hodinách vymění, čímž zůstane jaternice čerstvou a bílou. Aby
se lépe v létě udržely, přidá se ku slané vodě ještě něco konservující
soli.
masna_kucharka_mistra_reznika Okopčeno a je to prvorepublikový recept
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
Tak teda dajte recept na jelita. Pretože asi hovoríme jeden o voze a druhý o koze, teda u nás sa ako jaternice označuje niečo iné než u Vás.
U nás sa totiž na zabíjačke varilo rovnaké množstvo ryže a krúpov č.3.
Napríklad tu som našiel recept, no to sa na naše nepodobá, my sme žiaden bôčik určite nedávali. A hlavne ja potrebujem trochu diétne.
Predávajú u nás hotové vlastnej výroby a vyhovujú mi aj chuťou ale oni recept nepovedia, no a vyrobiť si doma je naj.
U nás sa totiž na zabíjačke varilo rovnaké množstvo ryže a krúpov č.3.
Napríklad tu som našiel recept, no to sa na naše nepodobá, my sme žiaden bôčik určite nedávali. A hlavne ja potrebujem trochu diétne.
Predávajú u nás hotové vlastnej výroby a vyhovujú mi aj chuťou ale oni recept nepovedia, no a vyrobiť si doma je naj.
Naposledy upravil(a) Deane7 dne sob lis 20, 2021 12:55 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
Unás se taky do jitrnic dávaly housky, nebo rohlíky. Kroupy vůbec, ani rýže... Trochu nechápu proč se říká jelitům jaternice, když se játra do jelit vůbec nedává...Nebo se někde játra do jelit dává? jiný kraj jiný mrav ...
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
Re: Výroba jaterníc
Ze stejné kuchařky
DOMÁCÍ JELITA. Vařený tuk se rozkrájí na malé kostky a spaří se
horkou vodou. Asi tolik jako tuku se vezme vařeného masa vepřového
neb i telecího, které se hrubě rozseká a smíchá s kostkami tuku.
Něco rozkrájených cibulí se na tuku usmaží a s vepřovou krví se
smísí, které se tolik vezme, aby veškerá směs se snadno do střev nabíjeti
dala. Též se housky ve vodě či mléce namočené a rozmačkané
ku směsi přidávají, a k tomu koření, a sice na ½ kg směsi se vezme:
13 g soli, 2 g bílého pepře, ½ g nového koření, ¼ g tymiánu, ¼ g
muškátového květu a ¼ g marjánky. Vše dobře promíchané se řídce
do střev plní a vaří se dle velikosti ½–1½ hodiny, až zase zkouškou se
přesvědčíme, že píchnutím jehlou žádná krev nevytéká. Po uvaření se
též teplou vodou omyjí a na desce rozložené ponechají se k úplnému
vychladnutí.
Kroupová jelita •
kroupy
krev
cibule
majoránka
pepř
Horké vařené kroupy okořeníme, přidáme osmahnutou cibulku a zalijeme
krví. Do lepších jelit přidává se jako omastek jemně umleté
tučné maso. Naráží se do tlustých vepřových střev (bachor). Jelita
ovaříme. Při píchnutí musí vytrysknout šťáva, ne krev. Uložíme na
chladném místě.
DOMÁCÍ JELITA. Vařený tuk se rozkrájí na malé kostky a spaří se
horkou vodou. Asi tolik jako tuku se vezme vařeného masa vepřového
neb i telecího, které se hrubě rozseká a smíchá s kostkami tuku.
Něco rozkrájených cibulí se na tuku usmaží a s vepřovou krví se
smísí, které se tolik vezme, aby veškerá směs se snadno do střev nabíjeti
dala. Též se housky ve vodě či mléce namočené a rozmačkané
ku směsi přidávají, a k tomu koření, a sice na ½ kg směsi se vezme:
13 g soli, 2 g bílého pepře, ½ g nového koření, ¼ g tymiánu, ¼ g
muškátového květu a ¼ g marjánky. Vše dobře promíchané se řídce
do střev plní a vaří se dle velikosti ½–1½ hodiny, až zase zkouškou se
přesvědčíme, že píchnutím jehlou žádná krev nevytéká. Po uvaření se
též teplou vodou omyjí a na desce rozložené ponechají se k úplnému
vychladnutí.
Kroupová jelita •
kroupy
krev
cibule
majoránka
pepř
Horké vařené kroupy okořeníme, přidáme osmahnutou cibulku a zalijeme
krví. Do lepších jelit přidává se jako omastek jemně umleté
tučné maso. Naráží se do tlustých vepřových střev (bachor). Jelita
ovaříme. Při píchnutí musí vytrysknout šťáva, ne krev. Uložíme na
chladném místě.
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
Záleží na řezníkovi a na tom jak vyrábí a kdo ho učil Tohle co sem sem dal jsou prvorepublikový recepty z jedné kuchařky
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
Ja som to už pochopil a vysvetlím aj Tebe:
Názov jaternice sa zrejme prevzal z češtiny ale označuje sa ním asi niečo iné. A prečo slovenské jaternice s játrama nemajú nič spoločné? Lebo na Slovensku játra jednoducho nemáme, na Slovensku je to pečeň. Sú to rozdiely v jazyku. Tak ako Vy máte krocána a my moriaka.
Čárlsi,
Ten recept na jelita sa už podobá na to čomu my hovoríme jaternice.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Re: Výroba jaterníc
Asi tak taky sem se nechal splést Ono po našem je to trochu jinak a každý řezník měl svý recepty proto se nedivím ani tý rejži Zkus si dát do gogle a uvidíš co vyběhne: [url]https://cs.wikipedia.org/wiki/Jitrnice/url]
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
Ještě co jsem našel na netu o nazvu naší diskutované pochutiny
annas
Jitrnice.
Pro zájemce Již stč. to byla jietrnicě, novočeský jitrnice. Pojmenování jaternice se k nám dostalo z němčiny překladem ze slova Leberwurst. Dnes je slov jaternice zastaralé.
Doplňuji:
To, že existují synonyma jaternice a jitrnice, je zřejmé z otázky. Většina odpovídajícch "jaternici" neznala. O čem to svědčí? Že jde o slovo příznakové ... tedy méně používané, frekventovanější je jitrnice ... Navíc se nepoužívá jen na Moravě ...
Takových slov je mnohem víc ... existují. Rozhodnutí je na každém uživateli, zda chce užít stylově příznakový výraz či nkoliv ... např. prkénko - prkýnko, garsonku – garsoniéru, hody - posvícení atd.
Přesto použiji "zastaralé a zaprášené slovníky" z r. 2010 a 2012,. Stále jsou věrodnějšími než info na internetu.
SSJC - jitrnice, kniž. jaternice, PSJC - jitrnice (kniž. také jaternice), Kottův slovník - jitrnice (zastar. jaternice, jatrnice).
--------
Naše řeč: Setkáváme se v konnverzaci např. s těmito konverzačně nevhodnými výrazy: jaternice místo jitrnice , dvéře místo dveře atd..
Švejk a jitrnice - Když jsem byl doma, tak jsem si dělal jitrnice sám... aby nehrábl v zoufalství do hrnce s močenými střevy na jitrnice.
Na slovenštinu se nikdo neptal, takže bylo možné pochopit z kontextu, že jsem napsala jsem slov-, chybělo -o- , tedy slovo jaternice ... Ale i ze slovenštiny se jatermice překládá jako jitrnice - mäsa a tučných jaterníc ≈ masa a mastných jitrnic
Takže ...
Upravil/a: annas
annas
Jitrnice.
Pro zájemce Již stč. to byla jietrnicě, novočeský jitrnice. Pojmenování jaternice se k nám dostalo z němčiny překladem ze slova Leberwurst. Dnes je slov jaternice zastaralé.
Doplňuji:
To, že existují synonyma jaternice a jitrnice, je zřejmé z otázky. Většina odpovídajícch "jaternici" neznala. O čem to svědčí? Že jde o slovo příznakové ... tedy méně používané, frekventovanější je jitrnice ... Navíc se nepoužívá jen na Moravě ...
Takových slov je mnohem víc ... existují. Rozhodnutí je na každém uživateli, zda chce užít stylově příznakový výraz či nkoliv ... např. prkénko - prkýnko, garsonku – garsoniéru, hody - posvícení atd.
Přesto použiji "zastaralé a zaprášené slovníky" z r. 2010 a 2012,. Stále jsou věrodnějšími než info na internetu.
SSJC - jitrnice, kniž. jaternice, PSJC - jitrnice (kniž. také jaternice), Kottův slovník - jitrnice (zastar. jaternice, jatrnice).
--------
Naše řeč: Setkáváme se v konnverzaci např. s těmito konverzačně nevhodnými výrazy: jaternice místo jitrnice , dvéře místo dveře atd..
Švejk a jitrnice - Když jsem byl doma, tak jsem si dělal jitrnice sám... aby nehrábl v zoufalství do hrnce s močenými střevy na jitrnice.
Na slovenštinu se nikdo neptal, takže bylo možné pochopit z kontextu, že jsem napsala jsem slov-, chybělo -o- , tedy slovo jaternice ... Ale i ze slovenštiny se jatermice překládá jako jitrnice - mäsa a tučných jaterníc ≈ masa a mastných jitrnic
Takže ...
Upravil/a: annas
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba jaterníc
Do jitrnic dává obilniny jen neznaboh.A rejže-ta patří do kanálu.
Re: Výroba jaterníc
U nás to je jelilko
A dávali sme podbradok, ryžu, dáke vnútornosti,,,,
Majoránku....
Žemle sme dávali do krvavých.
A taktiež za robili aj krúpove- te boli tiež z krvou,
To sa volá u nás (tá náplň) tzv. Žobrača kaša...
A dávali sme podbradok, ryžu, dáke vnútornosti,,,,
Majoránku....
Žemle sme dávali do krvavých.
A taktiež za robili aj krúpove- te boli tiež z krvou,
To sa volá u nás (tá náplň) tzv. Žobrača kaša...