Výroba jaterníc

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Deane7
Příspěvky: 2152
Registrován: sob pro 15, 2012 1:22 pm
Bydliště: NMnV

Výroba jaterníc

#1 Nový příspěvek od Deane7 »

Hľadal som nejaký recept na výrobu jaterníc, no to čo píšu v receptoch sa na tie ktoré sme robievali na zabíjačke ani nepodobajú. No odkedy rodičia pomreli zabíjačky nerobíme a z hlavy to vyfučalo. Viem že sa dávali krúpy aj ryža 1:1.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Výroba jaterníc

#2 Nový příspěvek od Britt »

Kroupy a rejže do jitrnic? Kroupy do jelit, to ano, ale do jitrnic se přidává buchta.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Uživatelský avatar
imaginaro
Příspěvky: 4747
Registrován: čtv bře 24, 2011 1:43 am
Bydliště: olomoucko

Re: Výroba jaterníc

#3 Nový příspěvek od imaginaro »

Chápu že by někdo mohl dávat kroupy nebo rýžu do jitrnic kvůli nadstavení, ale běžně to tam nepatří. Zhruba si pamatuju že tam mají být rozhliky zality vývarem, namlety játra a kůže, hafo majoránky(+pepř a sůl) a nepletu-li se tak zpěněná cibulka a možná i škvařeny postřevní sádlo.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

aladin
Příspěvky: 1478
Registrován: pon črc 09, 2007 10:55 am
Bydliště: Pečky

Re: Výroba jaterníc

#4 Nový příspěvek od aladin »

koukni sem, je to tady pěkně popsaný.

https://www.zabijacky.cz/suroviny-pro-z ... o-jitrnic/

Uživatelský avatar
Deane7
Příspěvky: 2152
Registrován: sob pro 15, 2012 1:22 pm
Bydliště: NMnV

Re: Výroba jaterníc

#5 Nový příspěvek od Deane7 »

V každom kraji sa robí inak a asi sa tak označuje niečo iné. Napríklad v diskusiách niektorí nazývaj istú vysoko postavenú pani na Slovensku jaternicou. :)
U nás sa opravdu žiadna buchta nedávala.

Britte, teda u Vás sa možno vyrábajú jelita aj jaternice a u nás o ničom takom neviem. Tak možno to čo mňa zaujíma budú po Vašom Jelita.
U nás sa napríklad nerobia ani "houskové knedle"
Ani bryndzové halušky sa nerobili v minulosti na celom Slovensku.
Naposledy upravil(a) Deane7 dne sob lis 20, 2021 12:42 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 12961
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba jaterníc

#6 Nový příspěvek od Čárls »

OBYČEJNÉ JATERNICE. Na 10 kg vepřových jater, z nichž se
odstraní žilky a které po rozkrájení na tenké proužky se spaří, přidá se
¾ kg syrové cibule, dobře rozetřené a mísí se jemně s dobře v rukou
vytlačenými játry. K tomu se přidá 10 kg tuku a 5 kg libového vepřového
masa. Na každý ½ kilogram této směsi se vezme 14 g soli, 2 g
bílého pepře, ½ g muškátových oříšků a ½ g marjánky. Přidané koření
se smísí se sekaninou a nabíjí se touto prostředně silná střeva vepřová
neb hovězí. K uvaření se dají do kotle, kde musí již býti voda 85 °C
teplá a jest třeba, aby při této teplotě se udržela, což nejlépe pozorovati
možno, je-li teploměr po ruce, kterým se teplota zkouší a dle
toho se topení zařídí. Tato teplota doporučuje se při každém vaření
jitrnic. Nechají se vařiti asi ½–¾ hodiny a po vytažení se v studené
vodě ochladí. K uschování se nejlépe hodí slaná voda, která se vždy
po 24 hodinách vymění, čímž zůstane jaternice čerstvou a bílou. Aby
se lépe v létě udržely, přidá se ku slané vodě ještě něco konservující
soli.
masna_kucharka_mistra_reznika Okopčeno a je to prvorepublikový recept
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Deane7
Příspěvky: 2152
Registrován: sob pro 15, 2012 1:22 pm
Bydliště: NMnV

Re: Výroba jaterníc

#7 Nový příspěvek od Deane7 »

Tak teda dajte recept na jelita. Pretože asi hovoríme jeden o voze a druhý o koze, teda u nás sa ako jaternice označuje niečo iné než u Vás.
U nás sa totiž na zabíjačke varilo rovnaké množstvo ryže a krúpov č.3.

Napríklad tu som našiel recept, no to sa na naše nepodobá, my sme žiaden bôčik určite nedávali. A hlavne ja potrebujem trochu diétne.
Predávajú u nás hotové vlastnej výroby a vyhovujú mi aj chuťou ale oni recept nepovedia, no a vyrobiť si doma je naj.
Naposledy upravil(a) Deane7 dne sob lis 20, 2021 12:55 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

ibanez5
Příspěvky: 1576
Registrován: sob kvě 31, 2014 8:34 am
Bydliště: Kousek od 3nce

Re: Výroba jaterníc

#8 Nový příspěvek od ibanez5 »

Unás se taky do jitrnic dávaly housky, nebo rohlíky. Kroupy vůbec, ani rýže... Trochu nechápu proč se říká jelitům jaternice, když se játra do jelit vůbec nedává...Nebo se někde játra do jelit dává? jiný kraj jiný mrav ... :-/
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 12961
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba jaterníc

#9 Nový příspěvek od Čárls »

Ze stejné kuchařky
DOMÁCÍ JELITA. Vařený tuk se rozkrájí na malé kostky a spaří se
horkou vodou. Asi tolik jako tuku se vezme vařeného masa vepřového
neb i telecího, které se hrubě rozseká a smíchá s kostkami tuku.
Něco rozkrájených cibulí se na tuku usmaží a s vepřovou krví se
smísí, které se tolik vezme, aby veškerá směs se snadno do střev nabíjeti
dala. Též se housky ve vodě či mléce namočené a rozmačkané
ku směsi přidávají, a k tomu koření, a sice na ½ kg směsi se vezme:
13 g soli, 2 g bílého pepře, ½ g nového koření, ¼ g tymiánu, ¼ g
muškátového květu a ¼ g marjánky. Vše dobře promíchané se řídce
do střev plní a vaří se dle velikosti ½–1½ hodiny, až zase zkouškou se
přesvědčíme, že píchnutím jehlou žádná krev nevytéká. Po uvaření se
též teplou vodou omyjí a na desce rozložené ponechají se k úplnému
vychladnutí.

Kroupová jelita •
kroupy
krev
cibule
majoránka
pepř
Horké vařené kroupy okořeníme, přidáme osmahnutou cibulku a zalijeme
krví. Do lepších jelit přidává se jako omastek jemně umleté
tučné maso. Naráží se do tlustých vepřových střev (bachor). Jelita
ovaříme. Při píchnutí musí vytrysknout šťáva, ne krev. Uložíme na
chladném místě.
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 12961
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba jaterníc

#10 Nový příspěvek od Čárls »

ibanez5 píše: sob lis 20, 2021 12:54 pm Unás se taky do jitrnic dávaly housky, nebo rohlíky. Kroupy vůbec, ani rýže... Trochu nechápu proč se říká jelitům jaternice, když se játra do jelit vůbec nedává...Nebo se někde játra do jelit dává? jiný kraj jiný mrav ... :-/
Záleží na řezníkovi a na tom jak vyrábí a kdo ho učil Tohle co sem sem dal jsou prvorepublikový recepty z jedné kuchařky
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Deane7
Příspěvky: 2152
Registrován: sob pro 15, 2012 1:22 pm
Bydliště: NMnV

Re: Výroba jaterníc

#11 Nový příspěvek od Deane7 »

ibanez5 píše: sob lis 20, 2021 12:54 pm Unás se taky do jitrnic dávaly housky, nebo rohlíky. Kroupy vůbec, ani rýže... Trochu nechápu proč se říká jelitům jaternice, když se játra do jelit vůbec nedává...Nebo se někde játra do jelit dává? jiný kraj jiný mrav ... :-/
Ja som to už pochopil a vysvetlím aj Tebe:
Názov jaternice sa zrejme prevzal z češtiny ale označuje sa ním asi niečo iné. A prečo slovenské jaternice s játrama nemajú nič spoločné? Lebo na Slovensku játra jednoducho nemáme, na Slovensku je to pečeň. Sú to rozdiely v jazyku. Tak ako Vy máte krocána a my moriaka.
Čárlsi,
Ten recept na jelita sa už podobá na to čomu my hovoríme jaternice.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 12961
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba jaterníc

#12 Nový příspěvek od Čárls »

Asi tak taky sem se nechal splést Ono po našem je to trochu jinak a každý řezník měl svý recepty proto se nedivím ani tý rejži Zkus si dát do gogle a uvidíš co vyběhne: [url]https://cs.wikipedia.org/wiki/Jitrnice/url]
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 12961
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba jaterníc

#13 Nový příspěvek od Čárls »

Ještě co jsem našel na netu o nazvu naší diskutované pochutiny
annas

Jitrnice.

Pro zájemce Již stč. to byla jietrnicě, novočeský jitrnice. Pojmenování jaternice se k nám dostalo z němčiny překladem ze slova Leberwurst. Dnes je slov jaternice zastaralé.
Doplňuji:
To, že existují synonyma jaternice a jitrnice, je zřejmé z otázky. Většina odpovídajícch "jaternici" neznala. O čem to svědčí? Že jde o slovo příznakové ... tedy méně používané, frekventovanější je jitrnice ... Navíc se nepoužívá jen na Moravě ...

Takových slov je mnohem víc ... existují. Rozhodnutí je na každém uživateli, zda chce užít stylově příznakový výraz či nkoliv ... např. prkénko - prkýnko, garsonku – garsoniéru, hody - posvícení atd.

Přesto použiji "zastaralé a zaprášené slovníky" z r. 2010 a 2012,. Stále jsou věrodnějšími než info na internetu.

SSJC - jitrnice, kniž. jaternice, PSJC - jitrnice (kniž. také jaternice), Kottův slovník - jitrnice (zastar. jaternice, jatrnice).
--------

Naše řeč: Setkáváme se v konnverzaci např. s těmito konverzačně nevhodnými výrazy: jaternice místo jitrnice , dvéře místo dveře atd..

Švejk a jitrnice - Když jsem byl doma, tak jsem si dělal jitrnice sám... aby nehrábl v zoufalství do hrnce s močenými střevy na jitrnice.

Na slovenštinu se nikdo neptal, takže bylo možné pochopit z kontextu, že jsem napsala jsem slov-, chybělo -o- , tedy slovo jaternice ... Ale i ze slovenštiny se jatermice překládá jako jitrnice - mäsa a tučných jaterníc ≈ masa a mastných jitrnic

Takže ...

Upravil/a: annas
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20217
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba jaterníc

#14 Nový příspěvek od vitex »

Do jitrnic dává obilniny jen neznaboh.A rejže-ta patří do kanálu.

Uživatelský avatar
DanculSK
Příspěvky: 14518
Registrován: čtv pro 29, 2011 4:10 pm
Bydliště: ješková Ves

Re: Výroba jaterníc

#15 Nový příspěvek od DanculSK »

U nás to je jelilko
A dávali sme podbradok, ryžu, dáke vnútornosti,,,,
Majoránku....
Žemle sme dávali do krvavých.
A taktiež za robili aj krúpove- te boli tiež z krvou,
To sa volá u nás (tá náplň) tzv. Žobrača kaša...
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“