drtič ovoce a lis na mošt
- exot
- Příspěvky: 3795
- Registrován: pon čer 15, 2009 10:44 am
- Bydliště: Český ráj 294 11
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Se zdimackou zkusenost nemam ale na lisu mam 8t panenku kos vnejsi prumer 400 mm vyska cca stejna kos je v nerezove vane s trubickou , misto tech origo predrazenych kosilek pouzivam dva obyc pytle od otrub na ne vrazim dreveny dubovy spalek cca 150 mm tlusty a ty vylisovane pokrutiny z jablek jsou suche dost na konsi uz netece v podstate nic, na jedno vylisovani plneho kose padnou 4 plne 12l kbeliky drcenych jablek je cca 25-28 l moštu +-.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Na to domácí moštování dobrá věc, ždímačka se sežene v pohodě, u těch lisů lidi neví, co by kolikrát chtěli.
U nás zjišťuji, že firmy s velkými sady místo prodeje padaných jablek začínají dělat mošty, do nich ještě přimíchávají různé sirupy v různých poměrech. Naši byli nedávno pro jablka v Nosislavi ( http://www.sadycz.cz ) a tam litr moštu prodávají za 30kč. Je to v úhledný krabici s igelitovou nádrží s ventilem po 3 nebo 5 litrech.
U nás zjišťuji, že firmy s velkými sady místo prodeje padaných jablek začínají dělat mošty, do nich ještě přimíchávají různé sirupy v různých poměrech. Naši byli nedávno pro jablka v Nosislavi ( http://www.sadycz.cz ) a tam litr moštu prodávají za 30kč. Je to v úhledný krabici s igelitovou nádrží s ventilem po 3 nebo 5 litrech.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
- exot
- Příspěvky: 3795
- Registrován: pon čer 15, 2009 10:44 am
- Bydliště: Český ráj 294 11
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Re: drtič ovoce a lis na mošt
U nás se používají malý vinařský lisy.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
- kenybz
- Příspěvky: 15215
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
no k tomu odstredeni me napada nekolik veci dost dulezite je jak tam jsou ty nadrcene jabka umistnene pokud by byly jen na okrajich zdimacky tak se to odstredi vic ale jak je to narvane plne tak jako s pradlem moc to neodstredi cim je vetsi prumer odstredovaciho bubnu + otacky tim je vetsi odstrediva sila co je blize ke stredu rotace tak tam je odstrediva sila mnohem mensi
to kolik se vytlaci stavy zalezi na odrude jablek /obsah susiny/
pokud by chtel nekdo udelat pokus tak po odstredeni dat zbylou "susinu" do trouby a uplne vysusit rozdil hmotnosti je zbytek stavy co se nevylisoval nebo neodstredil
to kolik se vytlaci stavy zalezi na odrude jablek /obsah susiny/
pokud by chtel nekdo udelat pokus tak po odstredeni dat zbylou "susinu" do trouby a uplne vysusit rozdil hmotnosti je zbytek stavy co se nevylisoval nebo neodstredil
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Tak co čtu na netu, ze 100kilo jablek je asi 50-70litrů moštu. Záleží na jablkách, lisuje se to lisem. Takže ždímačka to taky zvládá dobře.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Pasterizace jablečného moštu
Pro uchování kvalitního moštu je doporučeno tento dále pasterizovat, nejdéle do třetího dne po vylisování (jinak začne kvasit). Pokud vám začne mošt kvasit můžete ho k nám přivést na vypálení.
Kromě pasterizace můžete mošt zamrazit v PET lahvích.
Pasterizaci můžete provést doma následujícím způsobem:
Ve větším hrnci zahřejete mošt na cca 80 °C a ponecháte prohřívat minimálně 15 minut. Poté jej okamžitě horký (ale ne vařící) nalejete do čistých lahví až po okraj a zašroubujete víčkem. Lahve necháte vychladnout a uložíte do temna. Takto zpracovaný mošt vám za normální teploty vydrží rok i déle.
Petky, do kterých se teplý mošt nalévá, se doporučují plnit ve studené vodě kvůli zkoucení.
Trochu podrobnější popis pasterizace
Čerstvý mošt nechte odstát, nejlépe v chladu. Kal sedne dolů a nahoře vznikne pěna. Hadičkou odsajete čistý mošt uprostřed a ten nalijete do elektrického zavařovacího hrnce, teplotu nastavit na 70C a jakmile se ohřeje, tak počkat 20 minut, hrnec necelých 30l. Pěnu nahoře je dobré sebrat, dělám to kovovým sítkem na čaj. Mezitím je potřeba dobře umýt láhve, napustit úplně plné a zavřít ještě horké.
Pro uchování kvalitního moštu je doporučeno tento dále pasterizovat, nejdéle do třetího dne po vylisování (jinak začne kvasit). Pokud vám začne mošt kvasit můžete ho k nám přivést na vypálení.
Kromě pasterizace můžete mošt zamrazit v PET lahvích.
Pasterizaci můžete provést doma následujícím způsobem:
Ve větším hrnci zahřejete mošt na cca 80 °C a ponecháte prohřívat minimálně 15 minut. Poté jej okamžitě horký (ale ne vařící) nalejete do čistých lahví až po okraj a zašroubujete víčkem. Lahve necháte vychladnout a uložíte do temna. Takto zpracovaný mošt vám za normální teploty vydrží rok i déle.
Petky, do kterých se teplý mošt nalévá, se doporučují plnit ve studené vodě kvůli zkoucení.
Trochu podrobnější popis pasterizace
Čerstvý mošt nechte odstát, nejlépe v chladu. Kal sedne dolů a nahoře vznikne pěna. Hadičkou odsajete čistý mošt uprostřed a ten nalijete do elektrického zavařovacího hrnce, teplotu nastavit na 70C a jakmile se ohřeje, tak počkat 20 minut, hrnec necelých 30l. Pěnu nahoře je dobré sebrat, dělám to kovovým sítkem na čaj. Mezitím je potřeba dobře umýt láhve, napustit úplně plné a zavřít ještě horké.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
- jirka_holub
- Příspěvky: 2335
- Registrován: úte říj 21, 2008 1:34 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Proc to sbírat rucne, když je na to stroj :
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Tenhle princip je vhodnější pro svěstky:
Na jabka se mě víc líbí tento:
Na jabka se mě víc líbí tento:
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Člen fora StenliH dělá jablečný mošt
Štípačka je z tohoto vlákna - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=20151
Dřevo je už hotové tak je potřeba využít stroj i jinak
Štípačka je z tohoto vlákna - http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=20151
Dřevo je už hotové tak je potřeba využít stroj i jinak
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 768
- Registrován: ned úno 01, 2009 2:29 pm
- Bydliště: Velka Bites
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Presne nad timhle vyuzitim stipacky uvazuji take..Mam ramovy lis, tak si jeste rikam, zda neudelat takovou vec, ze bych vzal vzduchovy mech, natlakoval ho a nechal postupne vytekat stavu, ten mech by to neustale tlacil dolu
PF61, r.v. 1955, vyrobni cislo 0139
Rudla (brumla), r.v. neznamy,
Kubota B1402
Rudla (brumla), r.v. neznamy,
Kubota B1402
- exot
- Příspěvky: 3795
- Registrován: pon čer 15, 2009 10:44 am
- Bydliště: Český ráj 294 11
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Tak dnes jsem dodělával asi poslední mošt ač jsem se bál že ho bude o dost méně jak loni nakonec ho bude zase k 300litrum.Letos dělám i 20l sirupu a před posledním lisováním jsem sehnal tip jak mošt čířit a zatím to vypadá moc fajn sice budou nějaké ztráty kvuli sedlině ale za to to stojí.Vše sterilováno do petek.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Drtí a lisuje najednou
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Drtič a lis jablek od Bystroně
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.