RoKur......náhodou,super.Ač já jsem neskutečný "tabulkový a statistický"megabordelář,vždycky se strašně rád podívám.
Z toho plyne,že u mně sezónní zhodnocení moc očekávat nelze,tedy v řeči čísel.V řeči reality a praktického fungování......vic jak půl roku jedeme ostrov,nicméně,spotřeba baráku a domácnosti jako takové uz je celkem hodně optimalizovaná,potřebujeme nějakých 120-150 kwh měsíčně,to FVE táhne jako nic.Dílna jede na FVE celoročně,kolik spotřebuje,to netuším,pro mně je důležité,že věci z dílny mohou nést ceduličku.....vyrobeno Sluncem

. A když něco potřebuju vyrobit,opravit na technice kolem domu,prostě soustruh,fréza,ostatní mašiny jedou,nepátrám,kolik spotřebovaly. Z velkých mašin už je nutné peklem hnát pouze pásovku.Lis na pelety uz ze Slunka jede,leč,pro absolutní nedostatek času-bo můj oblíbený kapitalista-živitel má neobyčejnou fantazii,jak mně zabavit,abych si třeba nedejbože dovybral loňskou dovolenou

.....nejede
Co ovšem bylo obrovskou výhrou,bylo(sice se slzou v oku,bo to byla moc dobrá mašina) přepustit mého hodně dobrého pomocníčka benzínový zahradní traktor spolupracovníkovi a přechod na aku,trávu pro zvířátka už seče Slunko.....i když se to při provozu benzíňáku v zahradním traktoru nezdálo,bo nádrž je hodně veliká a jakoby "neubývalo"-a pak tam zahučelo půl kanystru

- přechodem na aku jsem letos nepotřeboval +-120 l benzínu.....porovnávám s předchozími lety.
Příprava komplet paliva na sezonu mně letos stála necelé 3 litry Aspenu do HQ 372,zbytek aku,u baráku elektrická pila hnaná z FVE.Nafta do traktoru na dřevo,seno,tak tam je to jasné,to "zatím" elektrikou prostě nenahradím. Měl jsem i myšlenku přestavby jednoho traktůrku na aku,nicméně.....pokud do toho půjdu,bude to čistě kvůli luxusnímu konfortu obsluhy a tichu při provozu,návratnost neřeším,nebyla by.Teď tam mám v rámci ověření potřebného výkonu naftu 6,3kw a to žere na lehkou práci tak neskutečně málo,že investice do elektra je z hlediska financí nenávratná.Co ovšem asi letošní zimu spáchám,bude stavba zahradního jakožeminidumperu pro mou milou ženu ze starého aku invalidního vozíku......nemusí se tahat s kolečkem.
edit.....pokud by z výše napsaného plynulo,že FVE beru coby výrobník hodně dobrého pocitu,pocitu částečné(sezonní) nezávislosti a ekonomíka provozu a návratnost je až na druhém místě.....ano,přesně tak to je