Alternativní zdroje energie

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Alternativní zdroje energie

#3496 Nový příspěvek od RoKur »

Tak září moc nevyšlo. Hlavně ne ten konec. Posledních deset dnů se slunce vůbec neukázalo až na sobotu v posledním víkendu. Už jsem měl baterky skoro vybité, ale trochu se přes víkend nabily a tak jsem ještě vydržel fungovat na baterky až do konce měsíce. Ale hned prvního jsem už musel okruhy pro kuchyň přepnout na peklo. Tak letošní rok jsem sedm měsíců fungoval pouze na slunce. Pokud ho bylo dost, tak jsem přebytečnou energii mařil do auta, kde jsem tak uložil 222kWh, které mi vystačili na přibližně 1 500 km. Doufám, že příští rok to bude několika násobně více. Prostě tu fotovoltaiku budu muset rozšířit. Nicméně jsem za to rád, že ta energie nezůstala na střeše nijak nevyužitá. Letos už pravděpodobně nebude mařit co, protože budu rád, když se mi budou stačit nabíjet baterky do plna.

S fotovoltaikou už budu za pár dnů začínat pátý rok. Na panelech nepozoruji nějaký pokles. U poslední LiFePo baterie, kterou mám rok v provozu mám dle BMSky teprve provedeno šest plných nabíjecích/vybíjecích cyklů. Tím, že jsem minulý týden baterie vybil skoro do prázdna jsem si ověřil, že kapacita odpovídá stále tomu, jaká byla při pořízení. U olova, které bylo pořízeno hned na začátku je vidět malý rozdíl.

Díky za zpětnou vazbu od některých z Vás, protože jsem si už myslel, že ta moje statistika už nikoho nezajímá.

Obrázek
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

fikejz

#3497 Nový příspěvek od fikejz »

Kdepak ty tvoje statistiky jsou užitečný - dají představu jaký je potřeba výkon na jakou spotřebu a hlavně taky jak velký je potřeba přebytek výkonu pro trochu spolehlivou stabilní použitelnost. To je možná ta nejužitečnější informace.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

drtikol

#3498 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, už týden jedu převážně na peklo, akorát kotel a mladý jedou na baterky, lifepo má ráno 00-02%, olovo neklesne zatím pod 50v, letos to začalo nějak brzo .

eli

#3499 Nový příspěvek od eli »

Také mne zajímá dlouhodobý, pečlivě vedený a hlavně pravdivý záznam. Je velice málo těch, kteří jdou tzv. s kůží na trh.

Ready

#3500 Nový příspěvek od Ready »

RoKur......náhodou,super.Ač já jsem neskutečný "tabulkový a statistický"megabordelář,vždycky se strašně rád podívám.
Z toho plyne,že u mně sezónní zhodnocení moc očekávat nelze,tedy v řeči čísel.V řeči reality a praktického fungování......vic jak půl roku jedeme ostrov,nicméně,spotřeba baráku a domácnosti jako takové uz je celkem hodně optimalizovaná,potřebujeme nějakých 120-150 kwh měsíčně,to FVE táhne jako nic.Dílna jede na FVE celoročně,kolik spotřebuje,to netuším,pro mně je důležité,že věci z dílny mohou nést ceduličku.....vyrobeno Sluncem :) . A když něco potřebuju vyrobit,opravit na technice kolem domu,prostě soustruh,fréza,ostatní mašiny jedou,nepátrám,kolik spotřebovaly. Z velkých mašin už je nutné peklem hnát pouze pásovku.Lis na pelety uz ze Slunka jede,leč,pro absolutní nedostatek času-bo můj oblíbený kapitalista-živitel má neobyčejnou fantazii,jak mně zabavit,abych si třeba nedejbože dovybral loňskou dovolenou :smich: .....nejede :smich:
Co ovšem bylo obrovskou výhrou,bylo(sice se slzou v oku,bo to byla moc dobrá mašina) přepustit mého hodně dobrého pomocníčka benzínový zahradní traktor spolupracovníkovi a přechod na aku,trávu pro zvířátka už seče Slunko.....i když se to při provozu benzíňáku v zahradním traktoru nezdálo,bo nádrž je hodně veliká a jakoby "neubývalo"-a pak tam zahučelo půl kanystru :smich: - přechodem na aku jsem letos nepotřeboval +-120 l benzínu.....porovnávám s předchozími lety.
Příprava komplet paliva na sezonu mně letos stála necelé 3 litry Aspenu do HQ 372,zbytek aku,u baráku elektrická pila hnaná z FVE.Nafta do traktoru na dřevo,seno,tak tam je to jasné,to "zatím" elektrikou prostě nenahradím. Měl jsem i myšlenku přestavby jednoho traktůrku na aku,nicméně.....pokud do toho půjdu,bude to čistě kvůli luxusnímu konfortu obsluhy a tichu při provozu,návratnost neřeším,nebyla by.Teď tam mám v rámci ověření potřebného výkonu naftu 6,3kw a to žere na lehkou práci tak neskutečně málo,že investice do elektra je z hlediska financí nenávratná.Co ovšem asi letošní zimu spáchám,bude stavba zahradního jakožeminidumperu pro mou milou ženu ze starého aku invalidního vozíku......nemusí se tahat s kolečkem.
edit.....pokud by z výše napsaného plynulo,že FVE beru coby výrobník hodně dobrého pocitu,pocitu částečné(sezonní) nezávislosti a ekonomíka provozu a návratnost je až na druhém místě.....ano,přesně tak to je :)

drtikol

#3501 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, možná jsem to tu psal, že mám v plánu taky spustit poletovací lis už min. dva roky, který mám možná 20 let, ale zatím jen o tom žvaním, i přesto, že by se tím návratnost FVE zkrátila, asi i proto, že dřeva je zatím docela dost a musím koupit hořák .

Ready

#3502 Nový příspěvek od Ready »

Dřív jsem taky měl mnohé plány,které byly nedokončené či odsunuté a tvrdil jsem,že o tom jen žvaním.
Jak jsem zestárl,došlo mi,že hnát se za výkonem,ziskem či jen mamonem je k hovnu,stejně nikdy nestihneme všechno a na co?.......takže... .. situace s plánováním je pořád stejná.......ale místo toho,abych si řekl.......žvaníš......si řeknu......no co,jsou jiné priority,jiné věci naplňují duši spokojeností :)
Aneb když workoholik uzná,že hodit práci za hlavu není smrtelný hřích. :smich:
Já občas slisuju trochu sena pro naši starou kobylku a krmnou směsku coby granule pro králíky,jinak na to teď prdím.Topit agropeletou by bylo super,ovšem zatím mně příprava dřeva hodně baví,užívám si to.....a údržbu lesa je nutno dělat tak či tak.Až to začne být jinak,třeba začnu lisovat i na topení a místo relaxu u ohně při topení dřevem budu relaxovat u čudlíčků bifuel peletového kotle. Kdo ví :smich:
Sorry za trošku filosofie :smich:

RoKur

#3503 Nový příspěvek od RoKur »

Vloni v létě zdemolovala baterie LiFePo4 barák. Diskutovali jsme o tom zde viewtopic.php?p=1873481#p1873481
Chobotek tady dal odkaz, že je to uzavřeno. Důvodem byl výbuch nahromaděných plynů vodíku, metanu a pár ethanolu vytvořených rozkladem obsahu baterie. viewtopic.php?p=1876860#p1876860

Včera večer jsem o tom viděl reportáž s vyšetřovateli, kde to podrobněji vysvětlili. Tak pokud to bude někoho více zajímat. https://cnn.iprima.cz/exploze-fotovolta ... .sznhp.box
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

fikejz

#3504 Nový příspěvek od fikejz »

Reportáž byla zajímavá, ale buď jsem to nepostřehl, nebo neřekli co bylo primární příčinou toho, že baterky začaly plynovat. Zaznamenal jsem, že vyšetřovatel mluvil o tom, že baterie byla koupená kvalitní od renomované firmy a že technicky to nemuselo být vytvořeno špatně - když zmínil, že pan domácí měl podmínky, vybavení, možnosti ... Nakousli tam kvalitu kabeláže panelů, kdy se tedy dopustili trochu přešlapu, protože dnes rozhodně dražší neznamená automaticky lepší. Ale jinak fakt nevím.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

RoKur

#3505 Nový příspěvek od RoKur »

Má doměnka, která může být na hony vzdálená od skutečnosti, je taková:
Když se to tehdy stalo, tak několik dnů panovalo slunečné počasí. Baterie byly pravděpodobně stále nabité naplno. Pak mohla selhat BMSka a baterie se začala přebíjet. Došlo k poškození článků a začaly se uvolňovat plyny. Fotovoltaika stále dodávala do baterie proud. A když se vytvořila ta správná koncentrace, tak pak už stačila jiskra.

Ready

#3506 Nový příspěvek od Ready »

Pakliže byla příčinou baterie,teoretickou příčinou může být i zapojení článků.
BMS pracuje s články v sériovém zapojení.....ovšem dost častou praxí je nahnat Ah paralelním zapojením více článků-např u aku nářadí zcela běžné,např 5S2P......tyto jednotlivé články BMS ovšem nerozpozná,bere je jako jeden společný segment......a pokud jeden článek v paralelu bude mít chybu,cokoliv,vnitřní zkrat,jehlice krystalu,přechoďák daný špatným připájením..... a energie jde do tepla,ostatní v daném paralelu vyrovnávají napětí a do vadného článku energii ještě cpou.......s tím BMS nenadělá nic,i pokud by vadný paralel odstavila,jde o pochody v rámci jednoho bloku......a už to jede...a pokud byla baterie ve vrcholu,je to jako kapka,s kterou přeteče sud.

RoKur

#3507 Nový příspěvek od RoKur »

Tak nám začal listopad a bilance za minulý měsíc nevychází nijak slavně.
Slunce moc nesvítí, až na pár vyjímek. Většinu velkých spotřebičů mám přepnutých na peklo a baterky se mi stejně nedaří nabít na 100%
Po přechodu na zimní čas je dříve tma a tak se to projevuje i na spotřebě, protože se již musí déle svítit a televize, kterou manželka zapíná, kolem 16 hodiny včetně jiných spotřebičů už běží pouze na baterky.
Další žrout, který naběhl je kotelna. Celý měsíc již pravidelně topím, tak to na baterkách již jde poznat a proto se je nedaří nabít.
K vůli nabíjení auta jsem přešel na tarif D27d a tak jsem ve statistice zviditelnil sloupec pro nízký tarif. Ten elektromobil není do statistiky zahrnutý, aby neovlivňoval běžnou spotřebu domácnosti.
I když elektroměrem proběhne a jde pouze vidět, kolik si nabíjení auta z pekla vzalo.

Obrázek

drtikol

#3508 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, taky to u mě není žádná sláva a poměr se otáčí, spotřeba z nebe necelých 200 a z pekla přes 300 .

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“