Ahoj všichni.
Koukám, že jsem chvíli nebyl v technických problémech, a moderátoři mezitim krásně rozdělili téma do kategorií... Myslím, že to je super nápad

.
A teď k dotazu. Plánuju generální opravu (nebo možná výrobu úplně nové) kabiny na traktor, a koukal jsem na plechy (ve Feroně v online katalogu). Mají tam pochopitelně nepřeberné množství plechů - různé rozměry tabulí a tloušťky a dokonce ve stejném rozměru od různých výrobců i různé ceny (a asi i kvalitu), druhou jakost atd...
ALE hlavní rozdělení plechů je na válcované za tepla a za studena. Když tedy pominu rozdíly jednotlivých výrobců (což bude předem znát asi jen ten kdo je osobně vyzkoušel - kdyžtak poraďte i jaký nebrat nebo naopak který je lepší) a jakostech, zbývá mi otázka:
Je lepší plech válcovaný za tepla nebo za studena? V čem se liší (nemyslím výrobní technologii, ale hotový výrobek) v praxi? Který (pokud některý) je třeba méně náchylný ke korozi (i povrchové ale především hloubkové), který je pružnější nebo naopak snadno ohýbatelný, který je lepší na velké plochy, výplně, podlahu kabiny atd? Který se třeba lépe hodí pro lakování, natírání, kytování atd? Možná se tenhle dotaz zdá zvláštní, ale mě by to docela zajímalo. Ceny jsou téměř stejné (liší se třeba o korunu na kg), tak který je lepší pro výrobu kabiny, podlahy traktoru, blatníku, nebo třeba regálu nebo třeba i plechové garáže

.