Nasetraktory

pro všechny fandy traktorů
reklama
Právě je pát pro 19, 2014 7:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 3:22 pm 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
rozmyslam ako prerobit moj hydraulicky okruh tak aby som mohol pridat orbitrol ktory je do uzavretych okruhov. Mohlo by to vyzerat takto?
Dakujem.


Přílohy:
hydraulika.JPG
hydraulika.JPG [ 10.94 KiB | Zobrazeno 2951 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 3:51 pm 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
mozte mi este potvrdit moj vypocet?
mam piest s priemerom 32mm a vysuvom 250mm takze objem je 0.2litra a cerpadlo s prietokom 10l/min ho vysunie za 1.25s?
dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 5:28 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon led 05, 2009 2:23 am
Příspěvky: 639
Bydliště: SVK-Trenčiansky kraj-Ilava
Čau ak máš ten rozvádzač v nulovej polohe a volne ním prechádza olej tak je to zle pretože orbitrol ti zatáčať nebude...riešil by som to skôr takto :


Přílohy:
vvvw [640x480].PNG
vvvw [640x480].PNG [ 107.84 KiB | Zobrazeno 2934 krát ]

_________________
Saanova Domtra 4x4 ... viewtopic.php?f=13&t=6467 ...
e-mail : none21@azet.sk
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 8:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv říj 30, 2008 7:10 pm
Příspěvky: 568
Bydliště: kroměříž
saano píše:
Čau ak máš ten rozvádzač v nulovej polohe a volne ním prechádza olej tak je to zle pretože orbitrol ti zatáčať nebude...riešil by som to skôr takto :


Saano má pravdu.
Já osobně to mám tak jak nakreslil. 8)
I kkdyž nejlepší by bylo dvě čerpadla jedno na řízení a druhé na šavle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 9:57 pm 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
ale v tom pripade potrebujem orbitrol ktory je v neutrale priechodzi vsak? bol by vhodny napriklad zo zetora? :) a ten moj vypocet je spravny?
Dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 06, 2012 10:16 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned pro 18, 2011 1:35 pm
Příspěvky: 2029
Bydliště: Hajnice OKR: Trutnov
Orsty neboli orbitroli jsou všechny v klidové poloze pruchozí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: úte úno 07, 2012 9:37 am 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
zetorak jirka píše:
Orsty neboli orbitroli jsou všechny v klidové poloze pruchozí.

Takze pokial kupim orbitrol zo zetora tak mozem pouzit schemu zapojenia aku mi poradil saano?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: úte úno 07, 2012 9:43 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 09, 2010 4:30 pm
Příspěvky: 374
Bydliště: Blanensko
traktorfanda píše:
saano píše:
Čau ak máš ten rozvádzač v nulovej polohe a volne ním prechádza olej tak je to zle pretože orbitrol ti zatáčať nebude...riešil by som to skôr takto :


Saano má pravdu.
Já osobně to mám tak jak nakreslil. 8)
I kkdyž nejlepší by bylo dvě čerpadla jedno na řízení a druhé na šavle.



jj taky to tak mám, i když poprvé jsem to měl zapojený podle tvýho nákresu swobi a stálo to za h...., až jsem to změnil, tak jak to ma saano a od té doby jde točit volantem jedna radost

_________________
Máte štěští, že jedu kolem.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=13&t=22127


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: úte úno 07, 2012 10:18 am 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
kutilluke píše:
traktorfanda píše:
saano píše:
Čau ak máš ten rozvádzač v nulovej polohe a volne ním prechádza olej tak je to zle pretože orbitrol ti zatáčať nebude...riešil by som to skôr takto :


Saano má pravdu.
Já osobně to mám tak jak nakreslil. 8)
I kkdyž nejlepší by bylo dvě čerpadla jedno na řízení a druhé na šavle.



jj taky to tak mám, i když poprvé jsem to měl zapojený podle tvýho nákresu swobi a stálo to za h...., až jsem to změnil, tak jak to ma saano a od té doby jde točit volantem jedna radost


a aky mas v masine motor a cerpadlo?? pytam sa preto lebo doteraz som mal velke cerpadlo ktore potrebovalo 7kW a tym padom mi velmi klesal vykon, tak by som chcel najist niejake optimalne riesenie pre velkost cerpadla. A nevies mi povedat ci je ten moj vypocet ktory je hore spravny? 8)
dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: úte úno 07, 2012 8:07 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 09, 2010 4:30 pm
Příspěvky: 374
Bydliště: Blanensko
já mám na stroji toto (odkaz) čerpadlo (podle fotky uplně stejný, akorát si nejsu jistý parametry, někde sem stratil štítek ale vím že bylo z náklaďáku ze sklopky)

http://www.rs-stavebnistroje.cz/www-rs-stavebnistroje-cz/eshop/4-1-REFERENCE-PRODANE-STROJE/74-2-Motory-prevodovky-nahr-dily/5/354-Hydraulicke-cerpadlo-zubove/description#anch1

dřív mě ho hnala Š1203 a při velkém zatížení se přidusila ale to jsem ho používal jen na zvedání ramen občas jinak nejelo, a teď jede pořád skrz orbitrol a motor mám z Avie a ta to necítí

a ten výpočet si myslím, že je správně

_________________
Máte štěští, že jedu kolem.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=13&t=22127


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pát úno 10, 2012 1:25 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv říj 30, 2008 7:10 pm
Příspěvky: 568
Bydliště: kroměříž
viewtopic.php?f=6&t=11422
Tady v tom odkazu sou užitečné rady.
A ten pist chceš použít na řízení nebo na šavle na řizení bude mět malí průměr já mám na řízení průměr taky 32,ale na konec sem tam dal dva protože s jedním by to bylo moc rychlé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pát úno 10, 2012 9:51 pm 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
chcel by som sa este opytat, mam hydromotor aj s rozvadzacom ktory je na foto. Mozte mi prosim poradit ako hydromotor zapojit do okruhu a zhruba ake cerpadlo je potrebne?
Dakujem.


Přílohy:
P1040504.jpg
P1040504.jpg [ 101.68 KiB | Zobrazeno 2724 krát ]
P1040503.jpg
P1040503.jpg [ 91.75 KiB | Zobrazeno 2724 krát ]
P1040502.jpg
P1040502.jpg [ 63.43 KiB | Zobrazeno 2724 krát ]
P1040501.jpg
P1040501.jpg [ 110.48 KiB | Zobrazeno 2724 krát ]
P1040500.jpg
P1040500.jpg [ 112.65 KiB | Zobrazeno 2724 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: sob úno 11, 2012 5:09 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon kvě 04, 2009 10:22 pm
Příspěvky: 10729
Bydliště: 38901
Odpovím na všechno v jednom příspěvku - snad se v tom vyznáte ;-).

swobi píše:
mozte mi este potvrdit moj vypocet?
mam piest s priemerom 32mm a vysuvom 250mm takze objem je 0.2litra a cerpadlo s prietokom 10l/min ho vysunie za 1.25s?
dakujem

Ano, vyjde to tak :) Ale bereš vnitřní průměr válce, nebo jsi ho jen změřil z venku? A samozřejmě pro zásuv to bude jinak - odečítá se tam pístní tyč ;-).

swobi píše:
rozmyslam ako prerobit moj hydraulicky okruh tak aby som mohol pridat orbitrol ktory je do uzavretych okruhov. Mohlo by to vyzerat takto?
Dakujem.

Tady záleží jakej máš typ orbitrolu. Jestli je to jen typ pro uzavřenej okruh, nebo je to typ s prioritním ventilem, případně ještě jinej :). Chtělo by to foto štítku nebo alespoň opsat celé označení a výrobce ;-).

To schéma ve tvém prvním příspěvku nebude vůbec fungovat. Zatáčelo by to jen když bys současně zatáhl za páčku rozvaděče, aby vznikl v okruhu přetlak. V klidové poloze rozvaděče je okruh bez tlaku ;-).

To druhé schéma by fungovalo jen s orbitrolem, kterej je v neutrálu průchozí, a snese tlak i na výstupu (to taky neni každej). Filtr se většinou dává spíš na vracečku, ale samozřejmě i toto řešení před čerpadlem (sací filtr) je možné :).

zetorak jirka píše:
Orsty neboli orbitroli jsou všechny v klidové poloze pruchozí.

Ani zdaleka ne! Většina neni!

swobi píše:
chcel by som sa este opytat, mam hydromotor aj s rozvadzacom ktory je na foto. Mozte mi prosim poradit ako hydromotor zapojit do okruhu a zhruba ake cerpadlo je potrebne?
Dakujem.


Tenhle rozvaděč bys s tím hydromotorem mohl použít jedině v případě, že tlak v okruhu podřídíš rozvaděči. Ten totiž těch 25MPa na který je dělanej ten hydromotor nesnese ;-). Průtok by měl stačit. Čerpadlo potřebuješ (pro dosažení plných otáček hydromotoru) s teoretickým průtokem alespoň 20-25 L/min (reálný průtok potřebuješ 19,2 L/min na vstupu hydromotoru). Jeho velikost ale nejde určit jen podle HM (hydromotoru), ale taky podle toho, jak bude poháněné atd. Průtok je danej objemem na otáčku a otáčkama, takže různě velká čerpadla můžou mít ve finále stejný průtok, když vhodně zvolíš otáčky ;-). Samozřejmě existuje strop - bejvá na štítku nebo ho najdeš v katalogovém listu). Tlak by měl bejt podle nejslabšího článku v okruhu, ale dá se samozřejmě upravit přetlakovým ventilem... Když napíšeš na co to má sloužit, jak bude čerpadlo poháněné, a jestli k němu bude převod, nebo to bude 1:1 atd, řeknu ti to přesněji ;-).

_________________
Rád poradím s hydraulikou... Pište ale raději vždy SZ. Sledovat vlákna moc nestíhám, a do těch nově založených nechodím skoro vůbec :(

Kdo neví JAK VLOŽIT FOTKU (klikni)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: ned úno 12, 2012 1:45 am 
Offline

Registrován: čtv led 12, 2012 5:27 pm
Příspěvky: 85
Bydliště: Kosice
dakujem za vycerpavajucu odpoved 8) takze som sa nakoniec rozhodol ze pre riadenie pouzijem to cerpadlo zbc15 a druhe pre okruh hydrauliky a hydromotora, ale mam par otazok:
1.aky tlak zvladne moj rozvadzac
2.ako ovplyni mensi tlak hydromotor
3.ake by bolo vhodne cerpadlo pre zapojenie okruhu s tymto rozvadzacom a hydromotorom
4.aku pribliznu silu by ten hydromotor mohol mat s navrhnutym cerpadlom (napr. bol by postacujuci pre kuzelovu stiepacku?)
mam motor 2s95a2 takze nemozem dat velmi velke cerpadlo inac by som nemal ziadny vykon, motor ma max. 1500ot/min takze prevod bude asi 1:1 (podla cerpadla)
Dakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: zapojenie hydraulickeho okruhu
UNREAD_POSTNapsal: pon úno 13, 2012 12:40 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon kvě 04, 2009 10:22 pm
Příspěvky: 10729
Bydliště: 38901
Ten rozvaděč bohužel neznám. Typuju (jako u většiny) 16MPa pracovní, 20MPa zkušební...
Menší tlak způsobí menší kroutící moment hydromotoru. Jiný vliv nemá. Pokud dodržíš průtok, otáčky zůstanou. Klesne jen přenesený výkon a kroutící moment.
Rozvaděč nehraje až takovou roli (pokud neni vysloveně poddimenzovanej, ať už na tlak, nebo průtok)
Čerpadlo k tomuto hydromotoru (s tím, že tlak se omezí na úroveň vhodnou pro rozvaděč) lze použít jakékoliv, které dodá potřebných 19,2 L/min (pokud chceš využít plný rozsah otáček hydromotoru) buď při těch požadovaných 1500 otáčkách (tyto otáčky jsou běžné a velmi obvyklé u většiny čerpadel, ale budeš motor držet trvale v "plnejch"), nebo to upravit vhodným převodem. Vhodných čerpadel je opravdu velká řada... V podstatě každé, které má vhodnej objem na otáčku (geometrickej objem) a provozní otáčky (násobkem objemu na otáčku a otáček zjistíš průtok - jen pozor na otáčky za sekundu. Nejsou moc obvyklé, ale třeba právě tvůj hydromotor má otáčky uvedené za sekundu ;-)). Dobré by bylo, aby dávalo alespoň těch 16MPa co snese rozvaděč (když dá víc, omezíš tlak ventilem, a budeš mít rezervu. Nemá ale smysl to přehánět ;-) ). S průtokem je to tak, že by měl bejt +/- akorát. Trochu se dá laborovat, ale čerpadlo s výrazně vyšším průtokem (10-20% navíc nevadí) neni dobré řešení, s menším pak samozřejmě nedokážeš hydromotor roztočit do plných otáček. Samozřejmě jde průtok ovlivnit vhodným převodem ;-). S tvojim motorem to ale asi hitparáda nebude. Kolik má ten motor reálně výkon a při jakých otáčkách? Pokud dobře počítám, ten hydromotor by při plném průtoku i tlaku měl dávat cca 8kW, takže čerpadlo by potřebovalo nejméně cca 10kW, pravděpodobně spíš 12 nebo i víc :(. Samozřejmě pokud tlak snížíš na 16MPa, klesne i výkon hydromotoru z těch cca 8kW na nějakých cca 5kW, takže úměrně klesne i potřebnej výkon pro čerpadlo (asi tak na cca 7,5-8kW). Tolik výkonu by motoru sebralo jen samotné čerpadlo... :-/ Samozřejmě při 100% využití možností které máš... (maximální průtok HM a maximální reálně použitelný tlak v okruhu s tvým rozvaděčem)

_________________
Rád poradím s hydraulikou... Pište ale raději vždy SZ. Sledovat vlákna moc nestíhám, a do těch nově založených nechodím skoro vůbec :(

Kdo neví JAK VLOŽIT FOTKU (klikni)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: hajney, Noah a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
Vazaci-technika