Tak ještě mám trochu času, tak ta převodovka.
Z rozedraných konců poloos z obrázku někde nahoře jsem odloupal nedržící šupiny kalených vrstev a na dno původní drážky pro pero jsem navařil nová pera a zbrousil tak, aby šli nasadit původní ráfky

je to jen provizorní záležitost, než pořídím větší kola s disky na přírubu. Potom budou konce poloos s perem odříznuté a na zbytek bude vytočen klasický náboj s přírubou na disky, zasahující až ke skříni převodovky. V podstatě kus trubky která zesílí část poloosy čouhající z převodovky k masivnímu nákružku, na který se uchytí disk jako u auta. (už mám vymyšleno, použiji topenářskou navařovací přírubu). Zamýšlené zvětšení kol je již definitivní, páč jsem ověřil nasazaním původních a podložením vpředu i vzadu pkýnkama o daný poloměr schopnost přizpůsobení sekacího i zběracího zařízení na tuto výšku. Taktéž převodovka by neměla mít žádný problém, neb tento typ se v konfiguraci s 20" koly běžně dodával u John Deere a Torro. Mám na zahradě velké krtince, potřebuju hold větší kola, aby to moc nedrncalo.
Jak už jsem psal, součástky převodovky jsou celkem zachovalé. Nato, že jsem při rozborce vylil něco co olej připomínalo pouze na omak mastnotou, vzhledem spíše kofolu a viskozitou něco o málo hustšího než pomádu nebo dětský olejíček na prdýlku, tak to ušlo. Ovšem kromě třecích ploch válečků pumpy i motoru. U HydroGearu je zvláštní, že nechá klouzat ocelový váleček po hliníkové ploše centrálního dílu. Třeba u Tuff Torqu (aspoň tedy u K55, co jsem měl kdysi rozebranou), byly bronzové třecí vložky, něco jako futro klasického točivého kluzného ložiska. No podívejte se sami.
Na hliníkové centrální jednotce docela hluboké vrypy

motor

pumpa
Narozdíl od válců pístků, které jsem na magnetce srovnal ajncvaj

tak se srovnáním ploch na hliníku jsem uvázl. Oslovení operátoři 3D fréz chtěli peníze, že by snad bylo levnější zakoupit opravnou sadu (centrální díl) Nedivím se jim, naprogramovat frézu a vymýšlet upnutí obrobku nikdo nebude dělat zdarma. Naštěstí u piva proběhla líná huba holé neštěstí a hup, dostal jsem doporučení na jednoho staříka, bývalého zaměstnance škodovky. Ten řekl, něco to ošoupalo, tak to ošoupej taky napřed nahrubo, pak jemněji a pak nahladko. Takhle se prý dříve zabrušovaly navzájem pohyblivé části soustrojí. A výsledek se dostavil.

A protože mně pořád hlavou vrtala ta bronzová vložka, požádal jsem známého, aby zapnul laser a něco pěkného vypálil

Tak teď jsem spokojen

pumpa

a motor.
Tak ještě to dát dohromady. Připravíme si suroviny na zadělání v poměru, jak to zůstalo v kyblíku po rozborce

samozřejmě s novými gufery a ložisky, v mém případě i s 25 imbusy na sešroubování skříně převodovky s oblíbeným rozměrem UNC 1/4" x 1.3/4", protože 4 původní šrouby jsem přetrhl a pár ostatních jsem cítil, že k přetrhnutím jim zbývalo opravdu málo. (popisovat patálie s odvrtáním a obnovou závitů utržených šroubků snad nemusím,

)
Pak už to jde ale zase úplně samo

Všechny součástky před kompletací pečlivě ofukuji stlačeným vzduchem a potírám čistým motorovým olejem.

Nezapomenout na vnitřní gufera a čudlík nadzvedávání bypassu (bez této 5mm součástky by jste nemohli převodovku přepnout do "tlačícího" režimu)
Pak nasadit diferák včetně simeringů poloos

Nanést na styčné plochy půlek skříně těsnící hmotu, přiklopit a spojit pomocí těch nových šroubků.

Osadit gufera osaditelné zvenčí, nechat 24hodin odpočinout (kvůli vyzrání těsnící hmoty) a může se dolít olej

Převodovku nenaplním motorovým olejem, který je sice doporučený, ale známý strojař mi tvrdí, že jen proto, aby bylo zaručeno odplavování nečistot a kovových částeček při vzájemném sedání ozubených soukolí a sedání třecích ploch, to motorový olej prý umí. Já už prý mám převodovku zajetou, tak tam mám dát olej dle účelu. A protože pístová axiání hydraulické čerpadlo s řízením průtoku proměně naklápěcí deskou i pístový axialní hydraulický motor s pevně naklopenou deskou jso dle mého rozumu čistě hydraulické záležitosti, zvolím kvalitní hydraulický olej, nejlépe třídy HV s viskozitou (VG) alespoň 46. Až se to zahřeje, aby to nebyla vodička, co jsem z toho vylil při rozborce.
Ještě vyzkouším funkci pomocí vrtačky na vstupním hřídeli, a pokud bude v pořádku osadím řemenici a vrtuli a hydrostat půjde do traktůrku.
Na repasi kosiště, jak jsem avízoval, zatím dlabu. Pokusím se sehnat něco v inzerci, pokud by jsem neuspěl, pustím se do toho až po sezoně, teď potřebuji sekat.

Ovšem repasi sběrného koše jsem již započal, tak o tom zase příště.