Mitsubishi MT14

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Peter768

Re: Mitsubishi MT14

#691 Nový příspěvek od Peter768 »

Zaujímavé čítanie... 8) ďakujem
Doma sme mali taký remeň, čo bol spojený klincom, cez tie spony, a myslel som si, že to bola domáca úprava.
No, niečo budem musieť vymyslieť. :(

DYK

#692 Nový příspěvek od DYK »

No vejsem si jistý, jetli řeneny dělal sedlář, na dědině jsme měli pána - byl to řemenář a ten spojoval ploché kožené řemeny podle toho, co měli hnát. On ovládal nejen klisický kožený materiál, ale potýkal se i s těma novějšíma materiálama. Vitex by ho mohl znát, živila je stejná firma.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Marián

#693 Nový příspěvek od Marián »

Ja som videl plochy remen spojeny aj tak, ze...
Lahsie nakreslit ako to popisat.
Obrázek
Ta plechova podlozka je obdlznik a v nom nikolko srobov, podla sirky remena. Ale pozor na bezpecnost.
Ja by som to ale asi zosikma zrezal, zalepil a potom este presil konopnou cvernou.

Peter768

#694 Nový příspěvek od Peter768 »

Ďakujem za typ. Ešte som sa k tomu nedostal, ale to tvoje riešenie sa mi páči. 8) Jednoduché a rýchle. Zatiaľ nemám čo sečkovať, tak mi to nesúri ale spraviť to musím.

Peter768

#695 Nový příspěvek od Peter768 »

Dnes prvý test mulčovača...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Na kardane som mal 1ku a pojazd 2ka redukovaná, omáčky 2000 ale lepšie je na kardane dať 2ku . Bolo to také zoznamovanie. Tak som to prešiel 2krát. Došponoval som remene a teda mulčovač sa aj zohrial. Tých pár koníkov si so 105cm mulčovačom poradilo celkom dobre.

Peter768

#696 Nový příspěvek od Peter768 »

Kardan som použil starý čo som mal k Z25, nemusel som skracovať nový. Starý tam sedel na parádu :wink:

Marián

#697 Nový příspěvek od Marián »

Pekna robota. Predpokladam ze traktorik to daval aj hore brehom. Či? Ako dlho si to robil? Aj ked viem, ze to bolo prve skusanie mulcovaca.

honzaPP

#698 Nový příspěvek od honzaPP »

Za pár dní to můžeš shrabat a přidat k těm kopřivam pro slepice :smich:
Pěkně to vypadá :)
Hinomoto N249

Ursus 73

#699 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Pekná práca :friends:
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

Peter768

#700 Nový příspěvek od Peter768 »

Mulčovanie trvalo cca hodinku, ale ako som písal, tak som skúšal čo je pre výsledok najoptimálnejšie. Malá dvojka je pri 2000otáčkach rýchla. Ideálne jednotka a na kardane 2ka. Tráva bola vysoká, ale traktorík s tým problém nemal. Ani hore kopcom nebol problém, pekne tú trávu rozmulčovalo na krátko. Prevodovka aj remene sa zahriali, a aj traktor. Toto je prvé zariadenie na kardan čo mám a po dvore záhrade chodím tak max 1500otáčok. Blbol mi len teplomer, je tam zaoxidovaný konektor, ten vymením. Po mulčovaní som pozrel na nože, Y nože, prekvapilo ma, že nie sú ostré ako meč. Vnútri sú navarené dve akokeby zubaté pásoviny.

Obrázek

V sobotu bolo krásne, tak som hrabačku z prevzdušňovača upravil za nosič náradia, a že to pohrabem, lebo to uschlo. Začal som vyrábať aj "zhadzovanie" nahrabaného...jednoducho aby nezostávala tráva, seno, lístie mach na prstoch z hrabačky. Tak som do pásoviny navŕtal diery, a druhú pásovinu som navaril na kolmo ako výstuhu. Už som to nestihol dokončiť, ale fungovalo to aj bez toho vyhadzovania. To držalo len na drôtoch. Nechcelo sa mi to dávať dole.
Najrýchlejší plán vyhadzovania z prstov hrabačky bol použiť maličký hydraulický valec s výsuvom 155mm, ale mal som krátke hadice :( Mám v hlave aj predstavu, ako to urobiť mechaniky, že keď zdvihnem tak to zhodí, jednoduché len to treba spraviť :smich: Hrabanie malá trojka na voľnobehu...bola nedeľa...
Obrázek

Obrázek

Foto po pohrabaní... mulčovač bol spustený na najnižšiu výšku a prsty na hrablách vyťahali aj mach, na foto je vidieť fliačky machu... spokojnosť veľká, na to že je to vyrobil ....
Obrázek

oco13

#701 Nový příspěvek od oco13 »

Peťo dá sa takato trava skrmiť? :-/
Lebo zase bubnovka, obracač, nedajbože ešte zberák tak ma doma zabijú už to nie je kam dávať.
Mladý zbieral to čo skosil kroviňákom a popritom stiahol aj mulčované a moji zajaci to ignorujú. Mastia len drahé granule :vztek: ani zbožie im až tak nešmakuje. :-/

Peter768

#702 Nový příspěvek od Peter768 »

Ja si myslím, že sa to zajace žrať určite nebudú. Ten mulčovač to rozbil, a všetka "dobrota" sa premenila na prach - drobné lístočky, stebielka. Suchý mulč tak akurát pre sliepky na hniezda, a aby sa v čom mali hrabať, ale ani to som nenechal. Nevoňalo ak seno. Myslím si, že moja tráva bola kvalitná, rastú tam aj bilinky a dôležité je, aj kedy sa tráva kosí. Nemala by byť suchá "na steble". Na mojej je vidieť, že je to už na hrane, alebo tak akurát, že sa tráva vysemení a ale byľ nie je suchá od koreňa. Tuším že pred tromi rokmi som to robil na seno, ale kosila to moja :beatiful: s malou bubnovkou Perla. Nahrabával som to do riadkov (len potiahnuť a zdvihnúť a zase...) a potom sme to lisovali v ručnom drevenom lise. Seno pekné voňavé. Pred X rokmi som to kosil lištovou kosou so Zetorom 25 (to tam ešte neboli stromy) a voľne ložené do stodoly, otec to mal pre zajacov. Prestal chovať tak seno mu netreba. Teraz tú trávu obdivoval, že je krásna a mi to pokosí (ručne, ani nevie že mám bubnovku), a potom prehlásil, že zajacov chovať nebude, že je nimi prejedený. A to nemal zajaca minimálne 8 rokov. Nechce sa mu chovať. Roky sme chovali len senom, a trocha jačmeňa. Ak pokosíš a usušíš prerastenú trávu, tak to nie je pre zajacov žiadna šmakocina. Aj to lisovanie má na kvalitu podľa mňa vplyv. Nové profi vysokotlaké balíkovače to riadne postláčajú. Je aj rozdiel, ak sa vytvára kotúčový balík - tak tam sa tie steblá namotávajú. Ale napríklad v niektorých , sa lisujú "piestom" a byľky sa lámu. Je to na uváženie každého. seno by malo byť zelené a nie spálené od slnka na "žlto".
Presne ako píšeš, bubnovka , obravač (nahrabovač), zberák... Otázne je, aj ako máš poriešené miesto pre uskladnenie sena. My sme vždy seno vozili na vlečke 3x1,6m a na výšku aj 2metre a stiahlo sa to pavúzom a potom do stodoly vyhádzať na "polešenie" a sa to bralo do plachty do zásobníka k zajačníkom . Jednoduchšie je podľa mňa ručne zbalíkovať, (môj malý balík má 8kg), a balík si dáš do 200 litrového suda a odtiaľ do krmítka. Stačilo to na celý rok.
Už si tu druhý užívateľ o ktorom viem, že zajacom nechutí seno.

oco13

#703 Nový příspěvek od oco13 »

Diky za reakciu :friends: Vidím že to je inakšia matematika :zapomel: Ja som zajacov nemal už cca 20 rokov. Jeden čas sme chovali ale na zelenom, len ich začalo zdúvať a kapali . :-/ Tak som sa na to vykašlal.

Peter768

#704 Nový příspěvek od Peter768 »

Keď som mal 5,6 rokov tak sme chovali na zelenom vonku pod klietkou. Klietka sa posúvala. Vypásali pekne, ale ráno ich tam bolo treba dať, a večer pochytať a do zajačníka. A stávalo sa, že sa podhrabali a utekali kade tade po záhrade :smich: Ešte k tomu senu, najkrajšie seno sme mávali u dedka v sade, boli tam veľké jablone a polotieň. Tam bolo krásne suché a zelené.

vfisch2202
Kontaktovat uživatele:

#705 Nový příspěvek od vfisch2202 »

Pekne si tú "výrobu" sena vysvetlil. Aj robota s mulčovačom parádna. 8)

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“