Hinomoto N249
Moderátor: DYK
Re: Hinomoto N249
A v čem tedy?
Jasně, byly by tam dobré kotouče které nepustí hlínu s hramborama do stran a něco s tím nožem, viď?

Hinomoto N249

No tos mi moc nepomohl. Jen teď vím, že jsem jak plnej pytel
Tak co s tím nožem? Myslíš, že tenhle tvar je lepší? Proč? Co jsem koukal, tak těch tvarů je víc....

Tak co s tím nožem? Myslíš, že tenhle tvar je lepší? Proč? Co jsem koukal, tak těch tvarů je víc....

Hinomoto N249
Podla mňa sú si tie tvary rovnocenné , ide tam o to aby to neodrazávalo naraz ale postupne. 

...úpravu zápřahu zvládněš levou zadní a třeba to , že jdou síta v hlíně , je spíš vlastností , než chybou tohoto stroje .Nicméně upravovat a vylepšovat se dá pořád něco .
Jaro je za dveřmi, takže jsem se taky pustil do prořezání sadu. Časem budu muset taky spíchnout nějaký štěpkovač za traktor,ale zatím slouží starý Grizzly

Hinomoto N249
Pokud hledáš něco na drcení větví, mrkni na Bystroně. Mám ho již mnoho let a s Himíkem šlape v pohodě. Jen doporučuji vzít silnější náhon na větší otáčky. Točím ho na max. otáčky a jede jak namydlený blesk.
Jirko, vím že ho můžu koupit. Ale chci ho vyrobit a je to další ze spousty projektů, který jednou přijde na řadu. Jako třeba tohle:

Hinomoto N249
...na tom nic není , to dáš !

Vláďo neboj, takových videí jsem viděl. Proto si myslím, že bych to mohl zvládnout. Tohle si zatím jen tak ve volných chvílích připravuju, aby mi to všechno sedlo jak má - válce, ložiska, sběrač, hnací náprava, kardan, mimoosá oj a tak
Až to bude domalované, začnu pomalu objednávat věci, výpalky a pak už to jen všechno začnu pasovat 

Hinomoto N249
No já u některých projektů raději investuji do nákupu jak do stavby. Ušetřený čas poté investuji účelněji do tvorby něčeho co mě na to vydělá.
Poslední dobou proháním hlavně pily. Za tři týdny jsem propáli v pilách přes 25 litrů benzínu a 10l oleje.
Včelky celkem úspěšně vyzimované a dnes i nasazené první kachní vajíčka.
Ještě mě čeká spojka na 7245.
Poslední dobou proháním hlavně pily. Za tři týdny jsem propáli v pilách přes 25 litrů benzínu a 10l oleje.
Včelky celkem úspěšně vyzimované a dnes i nasazené první kachní vajíčka.
Ještě mě čeká spojka na 7245.
Mě to Jirko nevydělá ani korunu a tak si to postavím, protože mě to baví, něco málo ušetřím a vždycky se u toho něco naučím 
Já potřebuju ještě uvláčet ten nový hektar co jsem v zimě oral a osít travou. Zahradu přejet bránáma, nařezat na cirkuli pár kubíků dřeva, nasadit brambory a vyplet chřest. Nic velkého, ale dohromady je toho dost když to dělám jen víkendy.
Letos bych chtěl zkusit poprvé roubovat. Máme tu jednu starou odrůdu jabloně která už pomalu zkomírá, tak bych jí chtěl zkusit zachovat.
Jak dopadla ta rozrytá louka z loňska?

Já potřebuju ještě uvláčet ten nový hektar co jsem v zimě oral a osít travou. Zahradu přejet bránáma, nařezat na cirkuli pár kubíků dřeva, nasadit brambory a vyplet chřest. Nic velkého, ale dohromady je toho dost když to dělám jen víkendy.
Letos bych chtěl zkusit poprvé roubovat. Máme tu jednu starou odrůdu jabloně která už pomalu zkomírá, tak bych jí chtěl zkusit zachovat.
Jak dopadla ta rozrytá louka z loňska?
Hinomoto N249
Tak ta louka je z poloviny zase přerytá a zbytek pokud to nepřeorají vypadá celkem dobře. Je to pastvina, tak to neberu nijak tragicky. Louka co seču 10ha vypadá letos po vyostřené loňské debatě s druhým spolkem myslivců nejlépe za posledních 15 let. Stačilo pouhé zakázání příkrmů na louce.
Já taky dělám věci na kterých se učím, ale zároveň se nějak musím živit. Tak jsem se poslední dobou bavil rizikovým kácením. Kácel jsem například olši s průměrem přes 50cm, co byla 3m od silnice a 2m z druhé strany souběžné vedení 400v elektriky. Rak jsem na ní vylezl a od špičky jí rozebral až pod dráty a pak jí stáhl pod vedením k zemi. Ještě mě čeká v podobném duchu jeden stříbrňák cca 20m vysoký.
Roubování jabloně je snadné. Jen to chce najít na starém stromě vhodný materiál na roubování a pokud máš vhodnou podnož, tak to je brnkačka. Použij anglickou kopulaci, na tu se mě to chytá nejlépe. Vloni jsem takto orouboval 15 pláňat a jen jeden roub se nepřijal. Horší to je s třešní, ta potvora moc nejde roubovat, špatně se přijímají. Lepší je třešně očkovat na druhou mízu. I tak se mě povede u třešní 1 roub z 8, není to žádná výhra, ale mě to stačí. Takto jsem zachránil také jednu starou odrůdu, pro vlastní využití.
Jinak také si dělám věci co mě baví, přestože by bylo levnější si je nechat vyrobit. Třeba před 14 dny jsem si odléval mezistěny pro včelky. Takto vím co jim dám a nemusím se obávat o čistotu díla. To mě ještě čeká na jaře výstavba nového stanoviště pro nové úly a oddělky. Místečko mám již vybrané, jen ho upravit a to bude zase radosti. Musím množit, protože kolegové z okolí jsou bez včel.
Já taky dělám věci na kterých se učím, ale zároveň se nějak musím živit. Tak jsem se poslední dobou bavil rizikovým kácením. Kácel jsem například olši s průměrem přes 50cm, co byla 3m od silnice a 2m z druhé strany souběžné vedení 400v elektriky. Rak jsem na ní vylezl a od špičky jí rozebral až pod dráty a pak jí stáhl pod vedením k zemi. Ještě mě čeká v podobném duchu jeden stříbrňák cca 20m vysoký.
Roubování jabloně je snadné. Jen to chce najít na starém stromě vhodný materiál na roubování a pokud máš vhodnou podnož, tak to je brnkačka. Použij anglickou kopulaci, na tu se mě to chytá nejlépe. Vloni jsem takto orouboval 15 pláňat a jen jeden roub se nepřijal. Horší to je s třešní, ta potvora moc nejde roubovat, špatně se přijímají. Lepší je třešně očkovat na druhou mízu. I tak se mě povede u třešní 1 roub z 8, není to žádná výhra, ale mě to stačí. Takto jsem zachránil také jednu starou odrůdu, pro vlastní využití.
Jinak také si dělám věci co mě baví, přestože by bylo levnější si je nechat vyrobit. Třeba před 14 dny jsem si odléval mezistěny pro včelky. Takto vím co jim dám a nemusím se obávat o čistotu díla. To mě ještě čeká na jaře výstavba nového stanoviště pro nové úly a oddělky. Místečko mám již vybrané, jen ho upravit a to bude zase radosti. Musím množit, protože kolegové z okolí jsou bez včel.