Uzlík sa vytvorí, ale vplyvom vôle väčšej ako 1mm medzi uzlovačom a pridržiavačom motúza sa motúz prehodí späť za pridržiavač a ako ide balík vonku tak ho samozrejme roztrhne.
Ak to robí len sporadicky, tak v prvom rade skontroluj uzlovací prst na axiálnu vôľu, či nebehá hore dole a tým spôsobuje chyby viazania.
Skontroluje napináky motúza a motúzovú brzdu. Ten červený motúz má iné trecie vlastnosti, aj keď cormick viazanie si s ním vie celkom poradiť.
mam claas markant 40. Ze začátku mi vyskakoval provaz (od podáváni jehly) z přidržovače a pak i z uzlovače. Nadvařil jsem základni desky a levá strana začla vázat bez problému a pravá váže, ale provázek se zůstane za palcem nebo přidržovačem a pak se roztrhne. Koupil jsem novou základovou desku, a přestalo to úplně vázat. Dal jsem zpátky starou desku , změnil jsem provaz (byl tam boly Juta a opět jsem dal bilo Jutu) a přestala vázat leva i pravá strana.
No to je dost osemetna zalezitost. Co som sa so svojim lisom vytrapil kym so ho donutil neroztrhovat spagat. Kontaktoval som dvoch ludi po tel. ( aj clena UR1SK ) co mi nieco poradili a aspon naviedli kde by som mal hladat problem. No najvacsi pokrok som dosiahol, ked mi prisiel pomoct moj dobry kamarat ktory sa sice v lisoch nevyzna, ale je technicky velmi zdatny clovek. Najprv mi otacal zotrvakom on a ja som pozorne sledoval , ze co sa tam v tom uzlovaci deje. Potom sme sa vymenili, ja som otacal zotrvakom a on sledoval viazanie. Nieco som vypozoroval ja, nieco si zase vsimol on, co som si ja nevsimol. Takymto sposobom sa nam podarilo odhalit a odstranit hadam aj 10 mozno viac drobnych problemov o kotrych by som ani nepovedal, ze by mali mat na nieco nejaky vplyv, ale v konecnom dosledku mi prestalo na pravom uzlovaci trhat spagat. Jednalo sa hlavne o ludovu tvorivost ( tu nieco dozvarane, odrezane, prihnute, nepatrne posunute casovanie a kopec ineho ). Z toho mnozstva chybyciek ani neviem presne urcit ktora konkretne, alebo subor ktorych mi zapricinoval moj problem trhania spagatu. Teraz viaze jedna basen, len obcas vypluvne nejaky zmatok. Statisticky tak cca. 1 zo 150 balickov. Takze moja rada je poprosit o asistenciu niekoho technicky zdatneho kto ti bude ochotny asistovat. Je to boj aj na 2 dni a viac. No ked nato budete dvaja fachmani urcite odhalite co to sposobuje a opravis to. Aspon tak sa to podarilo opravit mne. Teraz mam pre zmenu iny problem. Zacal mi robit balicky v tvare bananu. Na jednej strane mam ocividne malo hmoty. Zle nahrabanym riadkom to sposobene zjavne nebude. Zase mi nieco poradil clen UR1SK tak skusim nieco vymysliet. Touto cestou chcem podakovat celnovy UR1SK za pomoc po telefone
rohlíky, možná zkus zkrátit balík trochu, jezdit pomaleji, nabrousit a vymezit lépe nůž berana. Mě to nerohlíkuje, jen náznak prohnutí občas, myslím že na straně kde řeže nůž bývá víc hmoty při dlouhé trávě a velkém množství sena v posádu, nebo vyšší rychlosti při lisování nestíhá nůž vše sekat a občas nějaké stébla přehne, tím je na straně nože víc hmoty v balíku a pak se kroutí
Noze su nabrusene jak britva. Akurat s vymedzenim nozovej vole mam problem. Zjavne do barana naburali prsty od podavania a zohli ho. Hore mam volu 0.5mm co je OK ale dole mam volu 3mm. Balicky robim cca. 600mm dlhe. Divne je, ze doteraz mi to nerobilo. Az v piatok som bol polisovat seno kamaratovy a vypadavali iba same banany. Obcas to vypluvo aj pekny balicek, ale to boli moznoze 5 zo 100.
uvidíš při otavách, budou kratší stébla nebo při slámě jestli to bude lepší. slámu jsem lisoval jednomu 800ks na dům, a balíky byly jeden jak druhý, hezky rovnoměrné.
Vcera sme sa s kamosom pusili do lisu. Zistili sme, ze bol preskoceny rozvod. Retaz hlavneho nahonu je strasne vytahana a preskocilo asi o 3 - 4 zuby casovanie na nahon hriadele co je pre podavac hmoty do lisovacieho kanala a uzlovace. Najprv sme sa rozhodli skratrit vytahanu retaz o jeden clanok bo kladka sa uz viac nedala nasponovat. Ale po vybrati jedneho clanku uz nevydalo spojit retaz. Takze sme tam ten clanok vlozili naspat a zaheftovali naspat capy. Potom kamos prevaril taznu srubu napinaka, tak aby isiel zavit az do konca. Ta este ju pustilo nasponovat asi o 15mm. Retaz je napnuta este nie celkom dobre, ale uz nema taky velky previs jak mala a je mensia pravdepodobnost ze znovu preskoci. Nastavili sme casovanie na znacky. Potom sme zistili ze je preskocena aj druha retaz co je na podovaci, co su nou prepojene kluky pre podavacie prsty navzajom. Kluky podavacich prstov musia byt presne oproti sebe. Ked je jedna hore, druha musi byt dole. Tak isto to bolo uskocene asi o 3 mozno 4 zuby. Dalej som sa v navode na obsluhu docital, ze ked je malo hmoty na pravej strane lisovacieho kanala ( strana k zberacu resp. k podavacu ), tak treba otocit prsty prveho podavaca sikmou stranou k lisovaciemu kanalu. Lenze ja som mal prave vela hmoty na pravej strane a kukam prsty obidvoch podavacov boli otocene sikmou stranou k lisovaciemu kanalu. Kamos ich vsetky otocil naspat aby boli rovnou sranou k lisovaciemu kanalu. Nasledovala kontrola a premeranie vsetkych rozmerov podla navodu. Ked je kluka hlavnej prevodovky v dolnej uvrati ( baran je celkom zastrceny ) Rozmer 360 mm +/- 20mm konca prveho prstu prveho podavaca od lavej steny lisovacieho kanala mi takmer presne sedel ( cca. 360mm +/- 2mm hore dole). Ostatne rozmery prsta od osi drazky pre ihly mi dajak priblizne vychadzali, len neviem ci som to spravne pochopil a meral. Predsa len strojovy preklad z Francuztiny do Slovenciny nieje bohvie co. Tak uz len dockat otavy, alebo slamu a dam vediet jak to dopadlo, ci prestal robit bananove balicky.