Ahoj, rád bych se pochlubil naším Zetorem. Jedná se o typ
5545 s motorem Z5101 52 koní se starou kulatou boudou a ochranným rámem, kterých se v naší zemi moc nevyskytuje. Ovšem nejedná se o žádnou skládačku

. Do provozu šel 8.2.1968 do jedné STS na Jižním Plzeňsku, kde údajně sloužil k popotahování strojů po areálu, sekání příkopů a podobně. Otec ho v roce 1987 odkoupil. V té době byl několik let po GO. Jezdil s ním můj děda a sloužil k pracem okolo domu, převážně dovoz palivového dříví a sena. Polních prací se nikdy nejspíše neúčastnil

A využití bylo pouze několikrát do roka.

Kolem roku 1997 pro něj děda s tátou postavili dvoukolovou káru, základ rámu + náprava je v té době z dosluhujícího
ŽUKa. S touto károu se vozilo vše co bylo potřeba.

V roce 2006 dostal nové přední pneumatiky značky Mitas.

V roce 2008 jsem si dodělal řidičák T a tak nějak jsem traktor převzal od svého dědy. V témže roce jsme provedli menší GO - jednalo se především o opravu brzd - staré nebrzdili vůbec takže vše nové, výměna dynama za alternátor, oprava starteru, nová elektroinstalace, výměna gufer předního náhonu, rozpohybování zapínání předního náhonu a nový lak.

V roce 2011 jsem si našel moji současnou přítelkyni

, vlastnící 2,5 koně, drobné zvířectvo + její otec dojnou kravku a tele. Vše kolem těchto zvířátek děláno doposud převážně ručně... Tímto se pro traktor tak nějak našel nový smysl využití

.
V roce 2012 se s ním odváželo seno, sláma, vozili kulaté balíky... Až jsem koncem roku došel k tomu že kára ze Žuka někdy svoji velikostí nestačí a hlavně nemá SPZ

, takže jízda na větší vzdálenosti je takový risk, díky naším zákonům a četnictvu.

Přál jsem si proto k Vánocům jako kdysi, když jsem byl ještě malý velký vlek za traktor

. Do vánoc se nic sehnat nepodařilo. Až moje přítelkyně jednoho dne objevila inzerát na 5tunu
BSS P53s s TP za velice rozumnou cenu u Litoměřic

. Neváhal jsem a hned volal, nebyl jsem první

ale byl první kdo se zavázal že do týdne přijedu, případně že klidně zatím pošlu zálohu

. Já i prodejce jsme svůj slib dodrželi a o víkendu se jelo s podvalníkem na auta pro vlek v -18°C

. Vzhledově nic moc, ale kompletní a hlavně s papírama!

. To se psal leden 2013. Jelikož ale nemáme pořádnou velkou dílnu kde by se nechalo v mraze pracovat tak se to nechalo až na jaro. Jak to tak u nás s tátou bývá když se do něčeho kuchne tak to dopadne tak, že je to z gruntu

. 5tuna se nakonec rozebrala do šroubku, vše opravilo a složilo dohromady (to je na jiné povídání). Až se v červenci 2013 jelo s vlekem na STK, kde sklidil nebývalý obdiv

. Vše je zdokumentováno na přiložených fotografiích.
Na jaře 2015 se hodně vozilo dříví z lesa tak se traktor pořádně proběhl a v létě se pak při stavbě přístřešku nemálo využíval. Přivezlo se prakticky vše: bedňáky, odvoz zemi od bagru, kameny z pole, štěrk z lomu, dlažba atd. Na konci roku jsem na bazoši koupil komplet nová ramena protože bohužel u traktoru chyběla.

Na začátku 2016 se mi málem vylomil portál z převodovky, z 6 šroubů se 2 vytočily a 2 ustříhaly. Naštěstí se na to přišlo doma, takže proběhla oprava

. Na jaře jsem náhodou narazil na inzerát kde jeden pán v okolí prodával zbrusu nový závěs na zetora - ten sklápěcí co lze použít spolu s konzolí třetího bodu. Ihned jsem volal a odpoledne byl doma

. Závěs jsem obrousil a nabarvil aby to nějak vypadalo...

Dále se mě v hlavě honila už dlouho myšlenka jak zefektivnit a ulehčit si práci při sběru a odvozu sena a případně slámy. Inspirací byl soused z vesnice který měl lis na hranaté balíky. Zas mi to nedalo a pár měsíců sledoval inzeráty. Měl jsem zálusk na lis hranatých balíků
Fortschritt K442. Hledal jsem něco za slušný peníz a hlavně funkční. Až jsem narazil na inzerát pána nedaleko Berouna, tak jsme to jeli okouknout, vzhled nic moc ale cena, funkčnost + náhradní díly nás přesvědčili a o víkendu se jelo s přepravníkem pro novou mašinku

. Doma na nás čekala 5tuna našlapaná senem z předešlého dne tak se druhý den testovalo. Problém bylo že jsme bohužel nedostali kardan na připojení do traktoru. Naštěstí sestra mé přítelkyně zajistila půjčení a mohlo se zkoušet

. Jako stacionární stroj při testování fungoval výborně, až na pár nezavázaných balíčku, což se dá odpustit :-). Zbytek sena a domluvená sláma na poli se do konce sezóny sklízela už pouze lisem

. Více v samostatném
tématu.

Na konci roku 2016 jsem pořídil další dva stroje pro ulehčení práce. Od Strakonic český obraceč TON SP4-066 a za humny německý Fahr KH4. Oba funkční i s kardany. Původně jsme chtěli pouze TONa, naskytla se ale možnost koupit čtyř rotorový Fahr téměř zadarmo tak by byla škoda ho nevzít

.
Kdo by měl zájem tak tady nabízím odkazy na kompletní fotogalerie. Fotky postupně doplňuji.
Zetor 5545
Vlek BSS P53s
Lis Fortschritt K442
Nahrabávač a obraceč TON
Obraceč sena Fahr KH4