HON 053

Moderátor: Franta.cz

Zpráva
Autor
Fizz

Re: HON 053

#1276 Nový příspěvek od Fizz »

Takhke vypadal čep spojkového pedálu když jsem koupil náklaďák. A díra v pedálu zas jak fazole. Ani to neodpinalo spojku. Prodejce to prodával s vadou převodovky. :)
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#1277 Nový příspěvek od ota »

Fizz to mi připomíná, když nám přestal řadit Crafter dodávka. Šly tam jen 3 kvalty. Dovezli to do autorizovaného servisu. Za týden volali, že je pryč převodovka a musí se dát nová. Odhadem 60 000 Kč za převodovku plus nějaká práce. Tak dojeli a Craftra přivezli spátky. Asi 3 měsíce stál před firmou. Jednou přijel do firmy klučina autobusák známej a ptal se co je s Craftrem. A tak mu vysvětlili co s tím je. A on že jezdil taky dříve s Craftrem a že se mu to nezdá. Ale že se mu něco podobného stalo. A bylo to táhýlka pod řadící pákou. Tam je ta páka v palubce. Sundal deklíky a fertyk. Prasklej rakovej hliníkovej tlakově litej verglík. Vyndali to ven a svářeč to zavařil. Dělal jsem do toho takový pouzdýrka. Byly vyčvachtaný na obou těch pacičkách. Jedna řadila dopředu a druhá dozadu. Nalisovali jsme pouzdýrka on to složil dohromady a Crafter jezdil jak zamlada a řadil jako pán! Oprava tedy pár Korun jen za náš čas. 8)

Fizz

#1278 Nový příspěvek od Fizz »

jasně. klasika lanovody,... jednou mi takhle jebly lanovody na oplu, žádnej kvalt... tak jsem do toho čuměl jak prase do prázdnýho žlabu.... a on se rozlomil ten konec jednoho co převáděl pohyb páky dopredu dozadu...doprava doleva kvedlas ale nezaradis, tak jsem na prevodovce prehodil ty dva lanovody, sajtrpaka byla veselá doleva trojka doprava 4ka, zadna zpatecka ani ostatni kvalty... nakonec jsem stim jezdil skoro tyden než sem se dostal na dilnu.... opruz byla hlavne ta zpatecka vzdy parkovat tak aby nebyla potreba. nebo jsem musel pod kapotu a nacvakat to tam ručo. sranda byla když si to chtel kamos nutně pujčit... to uz je ale jiný příběh.... :vysmech:
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

boruvca

#1279 Nový příspěvek od boruvca »

Zdravím pánové. Aktuálně jsme se pustili do úpravy jednoho kamarádova HONa. HON byl málem rozbranej na díly, protože blafal jenom na volnoběh. Jak jsme po něm chtěli pohyb, tak po chvíli zdechnul. Vše přetěsněno, projito, vyměněno. Stále stejný problém. Při posledním pokusu přišel kámoš a říká... A nedělá to podtlak v nádrži? Povolil víčko a od té doby vše funguje :smich: :smich: Byly ucpané ty drážky pro vzduch na hrdle.

Ale teď k té úpravě. Majitel má dlouhé nohy a je totální nesmysl, aby se tam vlezl. Takže přemýšlíme o úpravě nádrže, která by zároveň sloužila jako držák na sedačku. Byla by nízká, ale delší. A sedačka na ní, více vzadu, až u stěny. Další věc je řízení, zda jste nepředělávali na orstu někdo? Bude totiž potřeba upravit i sklon tyče a poohýbat páčky, aby na ně dosáhl 8)

Díky za tipy, rady. M.

Obrázek
Zetor Crystal 12045, BSS 09.07 agro, HON 053, HON UN 053.2, mt8-132.2

ota

#1280 Nový příspěvek od ota »

Tak včera se objevil na dvoře adapter na rameno. Raději jsem se neptal, co to koštovalo. Je to ze Slovenska. Syn to objednal. Pořát na to měl spadýno. Kontaktoval výrobce. A ten že nestíhají a taky že musí navýšit cenu. Tak zrovna objednal. Ještě bez navýšení. No chvíli to trvalo. Chvíli to někde v přepravce leželo. Nakonec to dovezla přepravka a je to doma. Je to kurva kus železa. Takovej ,,dvoumužnej" vergl manipulace s rudlíkem. Tuhle jsme dávali velkou lžíci. Tenhle druhej hon má asi nabouraný rameno. Museli jsme štorcákem roztáhnout ty dvě ramena od sebe. Chybělo tak 30 mm aby jsme dostali lžíci na díry. Nakonec jsme to namordovali. Jeden čep ne a ne tam dostat. Nakonec trochu jemných uderů palicej a čep si dal říct..
Takže nás čeká přendat rameno. Od ložiska dál. Na prvním honovi je pěkné, nezničené. No a ještě ty přední kola. Už máme zutý disky. Jen je dovézt opískovat a nastříkat. Poté dát nazout a nasadit. Nějak ten čas na to stále nezbývá.

ota

#1281 Nový příspěvek od ota »

Tak totok. Už je to na honíkovi a jsou i čepy na nářadí, asi 5 sad. Aby to bylo na každym nářadí. 8)

Obrázek

Hranostaj

#1282 Nový příspěvek od Hranostaj »

Paráda to se to bude přehazovat jedna radost

ota

#1283 Nový příspěvek od ota »

No právě, že jsme nasazovali lžíci a byl to docela porod. Protože ty ramena jsou nabouraný. Hlavně rameno nahoře je opravovaný, vyvářený. Někomu prasklo u toho horního čepu. A je to stažený aspoň o 20 mm dole co jsou čepy. Museli jsme vzít štorcák hever a roztáhnout ty ramena od sebe. Už to skoro nešlo. Štorcák našponovanej jak struna a ještě chybělo. Nakonec jsme tu lžíci načepovali. Ale jeden čep jsme museli natloukat palicí. Ten adapter šel nasadit lepší. I když syn musel zase štorcákem roztáhnout ramena od sebe. Takže budeme sundavat od ložiska dál tu otoč z druhého hona. Tam je to celkem v pořádku. Akorát jsou tam v čudu pouzdra. Ty jsem koupil nový. Už před časem. Ale díry pro ně jsou nic moc. No uvidíme, bude se to opravovat. Aby to bylo cajk. Syn koupil dneska 5 sad čepů. Starších, ale pěknejch. Rozebírač měl v bedně a mohl si vybrat. Tak je porůznu nasadil do příslušenství. Ještě máme v pácu vidle. Sice máme doma otoč pro vidle. Ale asi 30 let ležela venku v kopřivách a ty ložiska jsou totálně včudu. No nevím, jestli by se to podařilo rozebrat. A ta deska na kterou se dává deska vidlí je ohnutá. Neskutečné, komu se to mohlo podařit! Ta deska je snad 25 mm tlustá a je jak rohlík. Tak máme teď dvě lžíce a háček s čepama. Ale san říkal že to zkoušel nasadit a chce to aby lžice byla třeba u tarasu plotu. Aby se mohl do ní trochu opřít. Jinak klouže před adapterem. Musí se trochu proti něčemu zatlačit a naskočí to samo. 8)

Hranostaj

#1284 Nový příspěvek od Hranostaj »

Já se o ten upínač kdysi také zajímal, už si nepamatuji co si za něho pan řekl ale bylo to pro mě moc. Hlavně mě nepasuje na rozteč ramene, mám starého Hona s první verzi ramena. Nakonec jsem vytvořil takový rychloupínák samodomo a docela to funguje. Horní čep nechávám v nářadí, na upinaku mám hák kterým ho naberu a spodní čepy mám suvně uložené v upinaku. Roztáhni je pákami a je to

Michal(zetor)
Kontaktovat uživatele:

#1285 Nový příspěvek od Michal(zetor) »

Já ho mám už kupu let a jsem s ním spokojený. Jediný co se mi ted stalo tak přestalo chodit nahoře ta horní páka co se odjištuje je tam ta pružina Oto víš? Jak to zaroveň jakoby otvíra ty horní čelisti. No tak tam ten čep horní je provařenej z obou stran na tvrdo a ted to mám zatuhlé,přirezle a horko těžko se mě s tím dá hybat...musím kladivem :( A to jsem to z obou stran loni nahoře provrtal a dal mazničky ale prd platný....tlačí se to všude jinde jen k čepu to asi nedojde....
Oto prosím mrkni na to a napiš co by jsi s tím dělal....ten čep měl určitě ukos a je dost provařenej dovnitř to nevím co s tím :pistol: Nebo už tam dělá nahoře nekde mazničky? Divím se že ten vrch nědělá mazaný :-/

pepa.traktor

#1286 Nový příspěvek od pepa.traktor »

ota píše: pát črc 04, 2025 3:43 pm Tak totok. Už je to na honíkovi a jsou i čepy na nářadí, asi 5 sad. Aby to bylo na každym nářadí. 8)

Obrázek
pěkný 8)
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

ota

#1287 Nový příspěvek od ota »

To Michal(zetor) mazničky tam jsou. Akorát nahoře je jen jedna na jedné straně čepu. Dole jsou taky, ale tam to jde na obě díry. Syn to už namazal.
No ono to rozebrat, muselo by se to odvrtat korunkou. Aby ta korunka vybrala jen ten svár. Pak to zkusit na lisu vylisovat ven. A předělat to. Koukal jsem, dole jsou ty čepy jištěný zevnitř šroubem a velkoplošnou podložkou. Ale nahoře je to zavařený z obou stran. No to není šťastné řešení. Nevím, proč to neudělají jako to mám třeba u minibagru. Na čepu je na jedné straně navařená taková švestka, elipsa, nebo jak to říct. Ta je provrtaná a v tělesu ramena je závit. Přez tu elipsu je to přišroubovaný k ramenu šroubem, třeba M 12. Nikdy se to nehlo. A když to potřebuješ rozebrat, vyšroubuju zajišťovací šroub a z druhé strany vyklepnu kusem kulatiny a kladivem jako nic.

Michal(zetor)
Kontaktovat uživatele:

#1288 Nový příspěvek od Michal(zetor) »

Aha tak to začal dělat, protože já tam nahoře na tomhle zajištovacím nosu žádný mazničky neměl, nedělal je tam. Když jsem s tím začal mít trošku problémy tak jsem zvrchu na obě strany provrtal materiál až k čepu a udělal závity na mazničky. Jenže nevim jestli to máš taky tak, ale já mám ten vrchni zajištovací nos svařený jakoby z více plátů k sobě no a mezi nima mě vazelina utíkala všude jen né k čepu. No trochu se to zlepšilo, ale furt to není ono musím do toho klepat kladivem aby se to víc otevřelo při nabírání.
Takže s tím budu muset něco vymyslet no.....Oto jakou myslíš korunku? Nemám s tím zkušenosti prosím mohl by jsi to více popsat nebo dát odkaz? Dík moc

boruvca

#1289 Nový příspěvek od boruvca »

Ahoj, koupil jsem ve výprodeji tento hydrogenerátor SPV 22. Hřídelem na konci neotočím, asi bude za ty roky zalehlé. Co je potřeba před montáží zkontrolovat, nebo rozhýbat?

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Zetor Crystal 12045, BSS 09.07 agro, HON 053, HON UN 053.2, mt8-132.2

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - lesní stroje a bagry“