Zaujal mě ten tvůj nápad s tou štípačkou......
Já chci taky na ten bagr něco takového vymyslet a napadl mě pravděpodobně úplně stejný hydromotor.....
Má asi 400 newtonmetrů a 200 otáček za minutu.....
Tak nějak přemýšlím jestli tam nedáte nějakou převodovku a nebo jestli to zkusit tak to.....
Já bych to chtěl zároveň mít jako zemní vrták.
Já určitě vím že s tím nebudu štípat žádný brutální sochory ale přece jenom by to pro mě bylo bez práce a na minibagr úplně jak stvořený......
Samozřejmě štípačka mě napadla i pístova.....
UNC 045 Detvan
Moderátor: Franta.cz
- mape
- Kontaktovat uživatele:
Re: UNC 045 Detvan
už žádné domadělané stroje. mám už jen své mazlíčky
Avia D60 Turbo E3
unc 060
Kobelco SK30
Westvood 1300
Vlastnoručně vyrobený dvouosak vlek nebrzděný
Avia D60 Turbo E3
unc 060
Kobelco SK30
Westvood 1300
Vlastnoručně vyrobený dvouosak vlek nebrzděný
Re: UNC 045 Detvan
Nevím, někde, asi na bagry.cz, teď to nemůžu zrovna najít, byla diskuze maníků o vhodnosti pístový vs. kuželový štípačky na násadu minibagru. Vyplynulo z toho, že kužel je rychlejší, lepší se manipuluje se špalkama a kužel není limitovanej délkou pístnice. Navíc pokud chceš štěpky nějak úhledně skládat, tak u pístový štípačky se neobejdeš bez rotátoru, což je další okruh a stejně ten štípací klín ty štepy může poslat bůhví kam. S kuželem jen napíchneš na špičku a položís přesně kam potřebuješ.
Třeba tady https://www.prostrojecz.cz/produkt/stip ... -spv1plus/ je uvedeno, že se kužel otáčí cca 60rpm a udávaj krouťák nějakejch 1500Nm. Zmiňujou poměr 1:4, (asi převodovka) takže motor by měl mít nějakých 280rpm při tlacích a průtocích tam uvedených.
Tady https://www.rotatory.cz/produkty/stipac ... arianta-a/ je i video, kužel se otáčí cca 70rpm, není tam uveden krouťák.
S tím krouťákem bude souviset počet a stoupání závitů na kuželu. Čím strmější, tím bude potřeba víc ňůtnmetrů.
Čerpadlo na bobíku mi dává při 1500rpm (1:1 - lombardini : generátory) v tabulkových hodnotách při tlaku 170bar cca 48l/min, při 2200rpm nějakých 55l/min. Průtok rozvaděče bobíka je 60l/min. Ale rozvaděč podkopu, který je napojen na okruh bobíka pro externí nářadí má průtok jen 40l/min.
Okruh na sekci rozvaděče podkopu pro napojení nářadí bude mít tedy v nejlepším případě průtok 40l/min s tlakem 170bar...to mi vychází na něco málo přes 11kW...se započítáním nějakých ztrát spíš něco kolem 9kW. Z toho vyplývá, že těch 1500 otáček dieselu by mohlo čerpadlu stačit. (můj tříhrnek v bobíkovi s obsahem 1500ccm má výkon 22kW při 2400rpm.)
No a když mám tedy výkon 9kW a otáčky bych zvolil 60rpm, vychází mi krouťák na kuželu nějakých 1400Nm, a to je skoro jako v tom odkazu.
Teď už jen zbývá sehnat vhodný motor buď co to umí přímo, nebo přes vhodnou převodovku.
Třeba tady https://www.prostrojecz.cz/produkt/stip ... -spv1plus/ je uvedeno, že se kužel otáčí cca 60rpm a udávaj krouťák nějakejch 1500Nm. Zmiňujou poměr 1:4, (asi převodovka) takže motor by měl mít nějakých 280rpm při tlacích a průtocích tam uvedených.
Tady https://www.rotatory.cz/produkty/stipac ... arianta-a/ je i video, kužel se otáčí cca 70rpm, není tam uveden krouťák.
S tím krouťákem bude souviset počet a stoupání závitů na kuželu. Čím strmější, tím bude potřeba víc ňůtnmetrů.
Čerpadlo na bobíku mi dává při 1500rpm (1:1 - lombardini : generátory) v tabulkových hodnotách při tlaku 170bar cca 48l/min, při 2200rpm nějakých 55l/min. Průtok rozvaděče bobíka je 60l/min. Ale rozvaděč podkopu, který je napojen na okruh bobíka pro externí nářadí má průtok jen 40l/min.
Okruh na sekci rozvaděče podkopu pro napojení nářadí bude mít tedy v nejlepším případě průtok 40l/min s tlakem 170bar...to mi vychází na něco málo přes 11kW...se započítáním nějakých ztrát spíš něco kolem 9kW. Z toho vyplývá, že těch 1500 otáček dieselu by mohlo čerpadlu stačit. (můj tříhrnek v bobíkovi s obsahem 1500ccm má výkon 22kW při 2400rpm.)
No a když mám tedy výkon 9kW a otáčky bych zvolil 60rpm, vychází mi krouťák na kuželu nějakých 1400Nm, a to je skoro jako v tom odkazu.
Teď už jen zbývá sehnat vhodný motor buď co to umí přímo, nebo přes vhodnou převodovku.

Sekací traktůrek Hayter H1842.....V podstatě Countax z roku 1995
Babetta 207 chopper....................Prostě brutální mašina
UNC 045 Detvan.........................Nakladač malý, ale šikovný
Babetta 207 chopper....................Prostě brutální mašina
UNC 045 Detvan.........................Nakladač malý, ale šikovný