UNC 045 Detvan

Moderátor: Franta.cz

Zpráva
Autor
mape
Kontaktovat uživatele:

Re: UNC 045 Detvan

#76 Nový příspěvek od mape »

Zaujal mě ten tvůj nápad s tou štípačkou......
Já chci taky na ten bagr něco takového vymyslet a napadl mě pravděpodobně úplně stejný hydromotor.....
Má asi 400 newtonmetrů a 200 otáček za minutu.....
Tak nějak přemýšlím jestli tam nedáte nějakou převodovku a nebo jestli to zkusit tak to.....
Já bych to chtěl zároveň mít jako zemní vrták.
Já určitě vím že s tím nebudu štípat žádný brutální sochory ale přece jenom by to pro mě bylo bez práce a na minibagr úplně jak stvořený......
Samozřejmě štípačka mě napadla i pístova.....
už žádné domadělané stroje. mám už jen své mazlíčky
Avia D60 Turbo E3
unc 060
Kobelco SK30
Westvood 1300
Vlastnoručně vyrobený dvouosak vlek nebrzděný

Navarson

Re: UNC 045 Detvan

#77 Nový příspěvek od Navarson »

Nevím, někde, asi na bagry.cz, teď to nemůžu zrovna najít, byla diskuze maníků o vhodnosti pístový vs. kuželový štípačky na násadu minibagru. Vyplynulo z toho, že kužel je rychlejší, lepší se manipuluje se špalkama a kužel není limitovanej délkou pístnice. Navíc pokud chceš štěpky nějak úhledně skládat, tak u pístový štípačky se neobejdeš bez rotátoru, což je další okruh a stejně ten štípací klín ty štepy může poslat bůhví kam. S kuželem jen napíchneš na špičku a položís přesně kam potřebuješ.

Třeba tady https://www.prostrojecz.cz/produkt/stip ... -spv1plus/ je uvedeno, že se kužel otáčí cca 60rpm a udávaj krouťák nějakejch 1500Nm. Zmiňujou poměr 1:4, (asi převodovka) takže motor by měl mít nějakých 280rpm při tlacích a průtocích tam uvedených.

Tady https://www.rotatory.cz/produkty/stipac ... arianta-a/ je i video, kužel se otáčí cca 70rpm, není tam uveden krouťák.
S tím krouťákem bude souviset počet a stoupání závitů na kuželu. Čím strmější, tím bude potřeba víc ňůtnmetrů.

Čerpadlo na bobíku mi dává při 1500rpm (1:1 - lombardini : generátory) v tabulkových hodnotách při tlaku 170bar cca 48l/min, při 2200rpm nějakých 55l/min. Průtok rozvaděče bobíka je 60l/min. Ale rozvaděč podkopu, který je napojen na okruh bobíka pro externí nářadí má průtok jen 40l/min.
Okruh na sekci rozvaděče podkopu pro napojení nářadí bude mít tedy v nejlepším případě průtok 40l/min s tlakem 170bar...to mi vychází na něco málo přes 11kW...se započítáním nějakých ztrát spíš něco kolem 9kW. Z toho vyplývá, že těch 1500 otáček dieselu by mohlo čerpadlu stačit. (můj tříhrnek v bobíkovi s obsahem 1500ccm má výkon 22kW při 2400rpm.)

No a když mám tedy výkon 9kW a otáčky bych zvolil 60rpm, vychází mi krouťák na kuželu nějakých 1400Nm, a to je skoro jako v tom odkazu.
Teď už jen zbývá sehnat vhodný motor buď co to umí přímo, nebo přes vhodnou převodovku. :-/
Sekací traktůrek Hayter H1842.....V podstatě Countax z roku 1995
Babetta 207 chopper....................Prostě brutální mašina
UNC 045 Detvan.........................Nakladač malý, ale šikovný

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - lesní stroje a bagry“