Traktor od JiříSBS

Moderátoři: rezis, zdeněk 1

Zpráva
Autor
jiriSBS

Re: Traktor od JiříSBS

#586 Nový příspěvek od jiriSBS »

...dávám foto "ježka" v mém kombinátoru o kterém jsme na "sadské" debatovali s Mariánem ,.Ježek je
umístěn mezi řady kypřicích radliček ,velmi dobře rozbijí hrudy a promíchává půdu a stavebně
neprodlužuje kombinátor , ježek je zároveň používán místo hloubkových kol kombinátoru .
Mariánovi pro inspiraci.

Obrázek

...ježka jsem vyráběl před více než 20léty, dnes bych jej udělal jinak , místo kulatiny na konci vykované ,
bych použil pásovinu o rozměrech 25x8mm na konci zbroušenou , tato úprava lépe promíchává půdu.

Obrázek

...hroty jsou k nosné trubce přivařeny tečně(pokud by se kombinátor používal na větší plochy, bylo by
vhodnější mít hroty k válci šroubované- mám pole jen cca 5arů) a jsou vůčí sobě pootočeny o 30°, aby
otáčení ježka bylo plynulé a ne trhavé. Při pracovní rychlostí 5 km/h a více se rám kombinátoru
téměř ztrácí ve zvednuté hlíně , musím ještě zčásti zakrytovat rám kombinátoru , aby hlína se vířila
pouze v rámu.

Peter768

#587 Nový příspěvek od Peter768 »

Jiří, dobrá vychytávka 8) myslíš, keby som použil pásovinu 30*5*120mm že by sa ohla? Mal som ju pripravenú na drobiaci valec za perový kultivátor, ale toto tvoje riešenie sa mi páči viac.

Marián

#588 Nový příspěvek od Marián »

Asi mi citas myslienky. Chcel som sa na toho jezka pytat.
aky priemer ma ta rura na ktorej je jezek? na akych je loziskach - gulickove, silon, drevo...
ake dlhe su tie hroty, respektive aky priemer ma ten jezek cez hroty?
aky je odstup hrotov na sirku?
ten zubaty plech za druhym radom podryvakov len vysi na retazi?
prutove valce na konci su na tych oblukovych pasovinach iba na volno, alebo ich tie pasoviny aj pritlacaju? Nic tam nevidim.
Do akej hlbky pustas tie podryvaky?

jiriSBS

#589 Nový příspěvek od jiriSBS »

... konbinátor prezentují na 11 stránce tohoto vlákna.

...pro Petera, já mám trny vyrobeny hlazené oceli průměr 12mm ,už jsem jeden rovnal když jsem na poli chytil cihlu ,
pokud máš pole čisté bez kamenů tak síla plocháče min 6mm ,ale radějí 8mm.

...pro Marián ,trubka ježka je průměr 80mm , v ní je na koncích nalisovaný silon. Délku a rozestup hrotů změřím zítra.
Zubatý smyk není plech , ale vinkl 50 ,na kterém je přivařena pásovina ,je to "Tečko" , výška smyku se nastavuje
pomocí šroubu (momentálně) a visí na řetězech. Drtící válce jsou přichyceny na pérech (z Fiatu 600) , mají doraz
aby si udržovaly výšku při zvedání kombinátoru , ale po poli jedou vlastní váhou , jsou sklopné , aby nezabíraly
zbytečně místo při uskladnění .Kombinátor jsem schopen pustit do hloubky 20cm , ale běžně je nastaveny na
15cm hloubky .

jiriSBS

#590 Nový příspěvek od jiriSBS »

...pokračují v popisu ježka,
-u mého ježka jsou hroty dlouhé 150mm
-na trubce jsou přivařeny po 100 mm mezery
-průměr ježka je cca 300mm
...doporučení pro jednoduchou výrobu
- šířku pásoviny na hroty ježka bych volil max 25mm- širší pásovina zvyšuje odpor proti vnikaní hrotu do půdy
-délku pásoviny bych volil 100mm plus průměr použité trubky jako hřídel ,délka hrotu ježka
-nejdříve si svařit hvězdice , základní čtverec dle průměru trubky -zaručí ,že hroty ježka budou tečně k trubce
-pásoviny - bodce nabrousit pod úhlem 15°,tak ,aby ve směru otáčení ježka byla zbroušená část vpředu
- hvězdice navařit na trubku v rozestupech 100mm a pootočenou o 15°o proti předchozí hvězdici

Peter768

#591 Nový příspěvek od Peter768 »

Ďakujeme za podrobný návod 8) 8) 8)

Marián

#592 Nový příspěvek od Marián »

A čo keby tí ježkovia boli dva za sebou a az za podryvakmi na mieste tych prutovych valcov? Tak aby sa hroty prekryvali - hroty prveho valca by vychadzali zo zeme v mieste, kde by hroty druheho valca isli do zeme, na sirku by boli posunute o polovicu odstupu hrotov. Potom by to fantasticky drvilo. Smyk je potrebny? Ja ho mam, ale zhodil som ho lebo mi prisiel zbytocny.

DanculSK

#593 Nový příspěvek od DanculSK »

:friends:
Ja mám, zatiaľ (vpráci)
Takýto valec
Myslí si, že ideál na takého ježura
:red:

Obrázek
Obrázek

Dĺžka 120 priemer 8 CM
:ano:
Ťažké to je jak hoviadko
Počítam cca 30 kg
Možno kúsok viac

Ehmm,,, ten bordel si nevšímajte
:red:
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Marián

#594 Nový příspěvek od Marián »

No ty brďo!!! To je fakt v robote? :tyty:
Šak taký bordel nemám ani doma. :smich: :friends:
Navrhni v robote zaviest system 5S.

Marián

#595 Nový příspěvek od Marián »

Obrázek

Vladimír2

#596 Nový příspěvek od Vladimír2 »

DanculSK píše: čtv říj 16, 2025 9:12 am Ja mám, zatiaľ (vpráci)
Takýto valec

Obrázek
Obrázek
...ještě ho nemáš čím tahat .

Zajicj

#597 Nový příspěvek od Zajicj »

Marián píše: čtv říj 16, 2025 2:18 pm No ty brďo!!! To je fakt v robote? :tyty:
Šak taký bordel nemám ani doma. :smich: :friends:
Navrhni v robote zaviest system 5S.
Myslíš Stále Sháním Své Separované Součástky? 🔩

jiriSBS

#598 Nový příspěvek od jiriSBS »

...pro Mariána,
smyky jsou pro úpravu půdy důležité , kompaktory(několik kombinátorů za sebou ,úprava půdy jedním přejezdem)
je mají i 4x na jednom kompaktoru ať už v zubaté nebo hladké verzi , pod různými sklony , které mají vliv na jejich
funkci(srovnávání , přípravu seťového lůžka , rozbíjení hrud) .Příprava půdy má následný postup: srovnávání ,kypření,
pořadí může být i přehozené a může být několikrát za sebou , musí končit utužením půdy pomocí válců . Za nimi
může být lišta(smyk ) na přípravu seťového lůžka . Ježky jak píšeš je možné použít na lepší promíchávání půdy , existují
stroje , které mají dva ježky ,přední větší se otáčí od pohybu stroje a druhy menší má aktivní otáčení přes převod od
většího ježka, otáčí se rychleji než je pojezdová rychlost. Stroje na úpravu půdy to je debata na dlouhou dobu.

jiriSBS

#599 Nový příspěvek od jiriSBS »

...konečně jsem se domluvil s motorem , po výměně těsnění pod hlavou a repasi ventilů , když jsem nastavil rozvody
podle otvorů v klice , vačce a čerpadle , tak nešlo motorem protočit , ventily se opřely o písty. Sháněl jsem rozvodový
diagram , ale nikde nic , asi je to tovární tajemství , taktéž charakteristika tohoto motoru . Takže nastal systém
pokus omyl ,ale pořád to nebylo tak jak bych si to přál , až nyní se to podařilo .Nyní už konečně vrní podle mých představ,
v kombinaci s výkonnostním regulátorem čerpadla , který jsem si nechal udělat je to paráda .Traktor se rozjede i do
mírného kopce na zvýšený volnoběh(cca 1100 otáček) na 4 rychlostní stupeň ,bez poklesu otáček motoru . Přes zimu
musím nastavení překontrolovat , hlavně ventily a na setrváku vyrobit nový otvor pro ustavení motoru při nastavování
ventilů a vstřikovacího čerpadla.

Peter768

#600 Nový příspěvek od Peter768 »

Je možné že by sa "pohlo" koliesko na kluke - to čo ťahá rozvody. Že by sa pootočilo...ustrihlo klin?

Odpovědět

Zpět na „Traktory domácí výroby 4x2“