Traktor od JiříSBS

Moderátoři: rezis, zdeněk 1

Zpráva
Autor
murár

Re: Traktor od JiříSBS

#526 Nový příspěvek od murár »

V stredu po tych záplavách som cestoval cez Poľsko. Nevidel som tú najhoršiu spúšť ale keď som zbadal okolo diaľnice lány kukurice ako sa strácajú pod vodou a kde som pozrel tak sama voda bola tak mi až mráz po tele prechádzal :shock:
Bývam pri malom potoku a viem čo voda dokáže. Po každej búrke volám zo strachom domov či je vsetko v poriadku.

Peter768

#527 Nový příspěvek od Peter768 »

Keby sa tie mraky neposunuli nad Moravu, tak mi tiež vyplaví stodolu :'( Teraz to bolo bez škody, ale preventívne som všetko z podlahy odpratal do regálov a vykosil potok. Dva roky dozadu som také šťastie nemal, mal som tam 1cm vody, ale to bolo nič. Chýbalo 4cm na to, aby ju riadne prepláchlo :(

jiriSBS

#528 Nový příspěvek od jiriSBS »

...výše jsem se zmiňoval jak velké rostliny rajčat a paprik mi tento rok i jiné roky narůstají, za to může
systém hnojivé závlahy , který už provozují více než 30 let . Půdy mám v podstatě jílnaté na které je
pouze 20cm orné půdy, abych něco vypěstoval musím kvalitně hnojit , jen kompost nestačí. Proto
využívám obsah septiku , který se zpracovává pomocí aerobních bakterii , už v septiku mám bakterie
dále přečerpávám do IBC , používám baterii IBC , které provzdušňují a tím získávám zálivkovou vodu
obohacenou o živiny v ideálním poměru , touto zálivkou nejde rostliny přehnojit , jako průmyslovými hnojivy.

Obrázek
baterie IBC ,pravé dvě IBC jsou reaktory ve kterých se pomocí aerobních bakterii stává kvalitní zálivka
za 4-5 dní z kapaliny zmizí pach a změní barvu ,tomu napomáhá provzdušňování pomocí akvarijního
kompresoru (žlutý kryt na třetí IBC zprava - kompresor). Třetí a čtvrté IBC je zásobní , pět a šest výdejní.

Obrázek
z IBC jsem závlahu roznášel pomocí konví na delší vzdáleností pomocí fekálku a pak konvemi ,jenže konve
mě začaly zmáhat(denně 250-300 lt) , tak jsem si ulehčil práci pomocí koleček ,50lt barelu , elektrického čerpadla
(12V, 25lt/min) Dnes mi stačí 5krát jet a mám zalito , kolečkem se dá zajet i mezi záhony hadice mi
umožňuje zalít vše v okruhu 8 metrů .Pokud zalívám do zapuštěných petek stačí běžný konec hadice ,
pokud potřebují zalít plochu ,nasadím na hadici plošný adaptér na zahradní konev(viz foto vpravo dole )

Obrázek
na příští rok chystám ještě úpravu tohoto zařízení a to : vyrobit rameno na hadici , upravit kolečko
(zúžit a posunout barel blíže ke kolu) a dále zabudovat do elektriky časovač na zkvalitnění dávkování.
Baterie na jedno nabití umožní načerpání a vyčerpání 1000 lt .

oco13

#529 Nový příspěvek od oco13 »

Jirko na zimu sa to vypúšťa?

jiriSBS

#530 Nový příspěvek od jiriSBS »

...určitě se to musí vypustit , ještě mám jeden barel plný musím ho přečerpat do sklepa ,na zalévaní
květin a na jaře na zalévání semenáčků .Manželce to plním do 3lt kanystříků ,mám jich přes 50ks.

oco13

#531 Nový příspěvek od oco13 »

Aj ja som už vypustil, vždy mi naprší keď už niet čo polievať. :-/

jiriSBS

#532 Nový příspěvek od jiriSBS »

...všem účastníkům tohoto fóra , přeji šťastné a veselé vánoce , pod stromečkem hodně krásných dárků.

jiriSBS

#533 Nový příspěvek od jiriSBS »

...již delší dobu pracují na hydraulice ,jen jsem se nedonutil dát to na fórum

Obrázek
...nejdříve jsem musel vyřezat část krytu vpravo pod sedačkou ,aby tam dostal rozváděč , pak jsem
namontoval rozvaděč na své místo.

Obrázek
...nyní jsem zjistil co vše budu muset upravit-otočit páčku mechanického rozvaděče , abych ji mohl
otočit musel jsem zfrézovat novou část rozvaděče(černý křížek), otočení páčky rozvaděče dám
později.

Obrázek
...pohled od diferenciálu zde vadilo potrubí přívodu do elektrorozvaděče ,(úpravu dám později) vadilo
motoru elektročerpadla (černý válec vlevo od filtru) .

Obrázek
...dále jsem musel předělat páčku ručního plynu (červená páčka vpravo) ,úpravu dám také později.

jiriSBS

#534 Nový příspěvek od jiriSBS »

...další práce na traktoru
Obrázek
...aby měl lepší přístup k rozvaděči , musel jsem vyřezat větší otvor v zadním krytu.

Obrázek
...demontáž sekce rozvaděče jíhlavan, starší typ- demontáž konzoly páčky ,které jsou upevněny pomocí
kolíků, po sundání konzoly z rozvaděče je možno vysunout hřídelku , která je těsněna "O" kroužky
o rozměru 15x1,5 mm. Po vypilování drážek do konzoly páčky je možno změnit směr pohybu páčky
rozvaděče , jako v mém případě .

Obrázek
...vyrobil jsem si zpětný ventil ,který potřebují k omezení průtoku oleje , když nebude druhé čerpadlo
v činnosti. Zabrání průtoku oleje , přes mechanický odpojené čerpadlo ,které je napojené do stejného
potrubí jako první čerpadlo .Po zapojení obou čerpadel bude možné pohánět hydromotor ,společná
litráž je cca 45lt/min.

jiriSBS

#535 Nový příspěvek od jiriSBS »

...něco jsem zase udělal na hydraulice

Obrázek

...dělal jsem kostku za škrticí ventil ,lepe řečeno upravoval jsem kostku , kterou jsem použil loni na
tlakovou hydrauliku a už tehdy bylo počítáno ,že po úpravě bude použitá v tomto systému ,jen jsem
dovrtal několik dír a vyrobil zpětný ventil.
Obrázek

...zpětný ventil tam je proto ,aby při zvedání THZ šel do pistnic plný průtok a při klesání ramen THZ
byl průtok regulován pomocí škrticího ventilu , což je u elektromagnetického rozváděče nutnost.

Obrázek

...na hydraulice na rozvaděči (jihlavan -část rozvaděče) zfrezovano část ocelové desky ,která vadila
otočení konzoly ovládaci páčky . Upraveny výstupy z ventilu VPe-20 ,upravený vstup do základové
desky a další drobností ,které vyplynuly po prvém namontovaní rozvaděče do traktoru.

jiriSBS

#536 Nový příspěvek od jiriSBS »

...pokračují v prácích
Obrázek

...vyráběl jsem rozváděcí systém od rozvaděče k pístnicím THZ, který je přišroubován k desce THZ
ze předu, takže je schován v traktoru ,ze zadu jsou jen připojovací hadice.

Obrázek

...horní větev je ta ,která zvedá ramena THZ , je na ni ještě vývod do rychlospojky , pro nakladaci
lopatu . Na spodní jsou zapojeny hadice do vstupu ve vrchní části pístnice ,prostřední průtokový
šroub přivádí olej přes potrubí do rozvaděče.

Obrázek

...zde je rozvod v barvě přišroubován na desce THZ.

Laslou

#537 Nový příspěvek od Laslou »

Na fóru jsem téměř denně. Ne vždy se přihlásím. Teď mi to ale nedalo. Klobouk dolů, promyšlené, důmyslné, pro mě fascinující provedení. Jak se znám, možná bych o podobném řešení přemýšlel, ale zůstalo by asi jen v mé hlavě. Proto upřímně závidím zápal pro věc a těším se na foto nebo videjko až to bude celé fungovat. Tak držím palce!

DanculSK

#538 Nový příspěvek od DanculSK »

Ako, Jiříku.,.
Uff...
Fakt prešpekulovane
Ja viem akurát tak zapojiť rozdeľovača,
:red:
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

murár

#539 Nový příspěvek od murár »

Tých sledovačou tu je nás viac! :chytry:
8)

jiriSBS

#540 Nový příspěvek od jiriSBS »

...kluci , díky za ocenění ,přidávám další fota

Obrázek
...zleva ,gumová podložka ,páčka pro nastavení ručního plynu ,podložka pro přítlak páčky nastavení ru. plynu ,
páčka(červená s kuličkou) pro krátkodobé přidání plynu , rolka pro změnu směru tahu lanka ,lanko s táhlem.
Gumová podložka je přilepená na rámu ,na ní je přitlačována páčka nastavení ru. plynu ,přítlak drží polohu páčky
nastavení ru. plynu přes podložku , na které se volně otáčí páčka s kuličkou , ke které připevněno lanko.

Obrázek

...páčky připevněné na rámu .Při práci s traktorem hodně používám polobrzdy(dělené brzdy) na otáčení na úvratniku
kdy noha je na brzdě a chybí další noha na plyn(pravá brzda se dá ovládat s plynem ,špička na brzdě a pata na plynu
ale leva brzda je problém),proto jsem si namontoval ruční plyn vedle sedadla ,pak se dobře přidává plyn při brzdění
jednoho z kol nebo při rozjezdu traktoru ve složitých situacích.

Odpovědět

Zpět na „Traktory domácí výroby 4x2“