Pěstitelské pálenice
Pěstitelské pálenice
Zajímalo by mně jaké máte zkušenosti s pěstitelskými pálenicemi, zdali radši jezdíte do klasických dvoukotlových měděných, nebo dáváte přednost nerezkám...spousty litrů destilátu jsem vypálil v té moderní nerezové než jsem zjistil že to není ono... Jednou kamarád chtěl odvézt kvas do "jeho" pálenice, tedy té klasické dvoukotlové měděné, a říkám to musím zkusit...Zrovna jsem měl tak 800 litrů švestek ve dvou stejných nádobách, říkám tomu malé kubíkovky, mají tak pod 700litrů, švestky koupené takže materiál stejný, podmínky stejné, prostě dva stejné kvasy. S jedním do "mojí " s druhým do "jeho"... Nechápal jsem ten rozdíl, při dlouhodobém koštování, všem možným lidem jsem dával do ruk 2 štamprle, a i kamarád co vůbec slivovici nepije označil slivovici z klasické dvoukotlové pálenice za lepší... spoustu let jsem pálil v nerezu, teď už 5 let v mědi. Z té nerezi nám tam připadá že tam je něco navíc,taková pachuť...
Re: Pěstitelské pálenice
Ked robim domacu v klasickom kotliku-kombinacia nerez a med na dvakrat.Tak palenky je menej a neda sa hned pit-je ostrejsia,ze dlhsie musi vyzriet . Ale je ovela vonavejsia ako v nerezovej kolone kde je vacsia vydatnost + jemnejsia ale minimalna aroma.Ze ako vodka Ale tak ci tak sa to vypije
Re: Pěstitelské pálenice
nerezová ocel likviduje vitamíny a podobný ingredience, to se ví dávno. Stačí rozkrojit třeba jablko jednu půlku položit na porcelánovej talíř, druhou na nerez tácek nebo hrnec. Na procesy v té pálence to musí mít vliv taky.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Re: Pěstitelské pálenice
Mám úplně stejnou zkušenost. Z kolony to bylo dobré, jemné, ale tak nějak bez vůně, bez chuti. Pak klasická pálenice a ejhle, slivovica jak lupen. Chutná, voňavá, mňam. Tvrdil borec u kolony, že oni dokážou z horšího kvasu pitelný produkt, což prý u obyč pálenice nejde. Možná bych tomu i věřil, ale bude to bez chuti. Jak vodka
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Re: Pěstitelské pálenice
Mam starsieho 82 r suseda a ten dlhe roky robi palenku v hlinikovej 20litrovej kanvici na sporaku . Len v malych mnozstvach pre seba . A ked mi da ochutnat malinovicu alebo jahodovicu tak furt ma prekvapi aku jemnu, vonavu,chutnu palenku urobil v tej hlinikovej plechovke To sa mozem aj rozliat a taku neurobim A HLINIK
Re: Pěstitelské pálenice
Mám to samú skúsenosť ako Tomas6. V roku 2018 mi vykvasili hrušky nejak rychle- bolo na jeseň teplo, a nemal som ešte zajednaný termín, v normálnej pálenici, tak som šiel do nerezovej klony. Nikdy viac, hruškovice veľa- no po jemnej hruškovej aróme a chuti, ani stopy. Ako bolo to cítiť, že to neni jabĺčko, ale mi to pripadalo ako tretia trieda destilovaná na 4x. Všetko som predal a rozdal. V 2020 som si to postrážil, a pálil som v klasickej tu neďaleko (u moslima ) a aj keď nebolo toľko slnka, hruškovica vynikajúca. Jemná, s dobrou arómou, úplne špičková. Moja "stará" (čo za celý život vypila asi toľko čo ja zo susedom za jeden večer), keď ju okoštovala prišla s 5 l demižónikom aby som jej niečo podaroval- že mi pomáhala zberať hrušky (nazberala možno 4 vedrá). Tak som jej tej dobroty načapoval, nech má ak by žila 100 rokov. Ja osobne by som do tej kolónovej nešiel ani náhodou, to si radšej kúpim malý medený kotlík, a budem doma variť ten-lekvár
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Re: Pěstitelské pálenice
Asi takhle, nepopírám lepší vlastnosti klasického pálení, ani kolony. Většinou je problém úplně někde jinde, jenže to žádný pěstitel nechce slyšet a to je tahle věc. Ze špatnýho dobrou pálenku neuděláš, ale obráceně celkem v pohodě. Pokud kvas stál za houby, byl v něm nedozrálé, nebo nekvalitní ovoce, nikdy z toho nic dobrého nebude, ani když to necháš odvětrat, projít ultrazvukem , atd. Pokud někdo nehoní litry a nenechá si pustit začátek, nebo spodek do pálenky, nemůže být výsledek špatný ani v jednom druhu pálení. Spousta lidí tvrdí že by nikdy cukr nepřidali, nebo naopak že jim nic nenateklo. Od každýho je trochu pravda a každý má jiný vkus. Ale špatná slivovice se vždy svaluje na pálenici, nebo na paliče, ale nikdo si nikdy nepřizná, že už od začátku stálo ovoce, nebo kvas za starou belu. Mám osobní dlouholetou zkušenost s oběma druhy pálení, tak vím o čem píšu.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Re: Pěstitelské pálenice
Chose souhlas. Problém není v materiálu kotle, ale v kvalitě kvasu.
Re: Pěstitelské pálenice
Jak jsem psal, zkoušel jsem jeden kvas v dvou pálenicích, markantní rozdíl destilátu, dokonce když vytáhnu archiv tak do roku 2016 je tam ta "pachuť" z té nerezky cítit... teď kde jezdím pálit, tak tam jezdí lidé ze 70 km vzdálenosti , asi to nedělají pro nic za nic...
Re: Pěstitelské pálenice
Ale prdlajs. Mám zkušenosti z obou typů. Žádná pachuť z nerezky není - je pouze špatnej , nebo dobrej kvas. Zrovna tak jako je rozdíl v kvalitě kvasu s peskama a bez pecek, s jadřincama a bez.
Re: Pěstitelské pálenice
Nerez cítím také kovová chuť je to nikl.
Poznám více kovů.
Pídil jsem se potom
https://www.vitalia.cz/clanky/ve-skolni ... chut-deti/
Sklo je sklo .
Poznám více kovů.
Pídil jsem se potom
https://www.vitalia.cz/clanky/ve-skolni ... chut-deti/
Sklo je sklo .
Re: Pěstitelské pálenice
To že někam jezdí lidi zdaleka je výborná vizitka pálenice. Každopádně je to o lidech, ale to si nenecháš vymluvit, máš poprávu svůj názor. I při sebelepším vybavení pálenice ti pálenku zkazí lempl palič. Je moc dobře že máš v okolí takovou dobrou pálenici. Možná kdybych ti dal ochutnat z toho co mám doma a dal ti otázku, která je z které pálenice, nepoznal by jsi rozdíl...
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
Re: Pěstitelské pálenice
Máš aj v tom časť pravdy, ale! Nikdy nedám nahnité ani nezrelé ovocie do súdka, nikdy. Mám ho dosť, viac ako 100 stromov, z toho ide cca 10-40% (podľa úrody) na kvas, niečo na uskladnenie a zbytok rozdám, a vyveziem do lesa pre zver. Destilátu mám doma cca 300 a viac litrov, tak nepotrebujem naháňať množstvo. Z každej hrušky ktorá ide do súdka odtrhnem stopku, a tie ktoré sú od hliny, a sú pekné, v prepravke umyjem hadicou, a až potom ich pomeliem. Keď mi natieklo z metráka 11l hruškovice, nikto mi neveril, že som nedal cukor. No dal som- asi 0,5 l na začiatku, aby som namnožil ušľachtilé kvasinky, viac ani deka, načo? Ale mám kvalitné hrušky, keď padne na zem a praskne, samá včela je na nich. Kvas je základ, to je jasné. Sused, keď otvoril sud zo slivkami, navrchu sa mu to belelo plesňou. Keď som mu povedal, že to má ten vrch vyhodiť, prevrátil očami, zamiešal s ostatným kvasom, a spýtal sa- Kde máš tú pleseň Kaď mi po čase ponúkol cez plot pohárik, tak som mu pripomenul- to máš tú plesnivú?
V tej kolónovej pálenici, aby vypálili kvalitnú pálenku, by museli byť školený odborníci, aby vedeli, z ktorej kolóny to kedy pustiť, a hlavne sa nenáhliť. No ak im ide iba o zisk, lebo čakajú další na vypálenie, a keď im nevypália hneď tak idú ku konkurencii, tak to nemôže skončiť dobre. Myslím, že na tej klasickej, nieje tolko možností na znehodnotenie produktu.
V tej kolónovej pálenici, aby vypálili kvalitnú pálenku, by museli byť školený odborníci, aby vedeli, z ktorej kolóny to kedy pustiť, a hlavne sa nenáhliť. No ak im ide iba o zisk, lebo čakajú další na vypálenie, a keď im nevypália hneď tak idú ku konkurencii, tak to nemôže skončiť dobre. Myslím, že na tej klasickej, nieje tolko možností na znehodnotenie produktu.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Re: Pěstitelské pálenice
Chose11: jojo je to můj názor, protože jsem samozřejmě nebyl ve všech nerezkách... mám v okolí 2 nerezky kde v jedné nám to chutnalo víc jak v druhé tak jsem jezdil do té lepší, to samozřejmě značí že je to o přístupu paliče...takže máš pravdu lidský faktor je velice důležitá součást procesu pálení... Nicméně byl jsem jenom ve dvou nerezkách, možná je někde dobrá nerezová pálenice s dobrým paličem.... pro cobrow: měl jsem dva stejné kvasy ve dvou pálenicích, ale to už jsem tu psal přece...
Re: Pěstitelské pálenice
Měď je měď, to mi nikdo nevymluví. Je to víc jak dva roky jsem byl ve velké domácí pálenici v Podbranči. S majitelkou jsme hodili řeč - měď a dobrý kvas je základ. Odkaz:
https://kopanice.sk/novinky/kopaniciars ... luju-zeny/
https://kopanice.sk/novinky/kopaniciars ... luju-zeny/
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."