Rychlé otázky a odpovědi - nemoderováno, sem tam uklizeno :-)
Re: Rychlé otázky a odpovědi - nemoderováno, sem tam uklizeno :-)
kontralaty 120 a stresne laty stacia 100.
Osobně tam kde to jde do krokve bych dal delší a nebo vruty s torx hlavou
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Koukal sem že bych tam dal 120ky kroucené. Mám strach z větru. Je to pultová střecha 6x18 metrů, nahoru přijde plech a z jednoho boku je to celé otevřené.
Pravidlo pro použití hřebíků je prosté - pokud jsou hladké tak jejich délka by u dřeva měla být trojnásobkem síly přitloukaného materiálu, u konvexních, nebo kroužkových alespoň dvojnásobkem stejně jak u vrutů. U kroucených něco mezi. Není rozdíl mezi přibíjením kontralatě a latě, pokud je tedy obě přitloukáš na placato (40mm). Takže u hladkých hřebíků oboje 120mm u kroužkových 80 ale raději 90mm. 120 kroucené jsou dobrá volba - děláš to pro sebe. 
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Všude dávám šrouby. I když kámoš ,,střechotechnik" vždycky brblá. Šrouby to je nahovno, krásně hřebíky to muší bejt. Kladivo, natřískat mu co se vejde!
No když dělám nějakou střechu dělám to za mě nafurt, abych se k tomu nemusel vracet. Tedy spočítám si sílu materiálu. 40 lať, 40 kontralať a třeba 120 krokev. Tedy prošroubuju to min 160 vrutem. Pravda je, že já mám toho souseda. A ten mi dovezl asi metrák vrutů. Od 20 mm po 250 mm délky. Fungláče z kovošrotu. Kdysi jich potkal kontejner asi 3 tuny. Tak nabral asi 4 soudky 60l. Proto nemusím na šroubech šetřit. Pochopitelně krytina ( plech ) šroubuju nerez vrutama. Třeba až lehce zespoda projdou skrz lať. Ale myslím si, že naposledy jsem dával 50 mm latě. Mám to rád betelnější. K těm šroubům z nerezu jsem se nikdy nevracel. Zatím jsou jak jsem je tam našrouboval. A vcelku nebyla to zase taková položka za ně.
Kolikrát když ukazují v telce, že při větru ulítla někde nová střecha. Schválně si všiměte kolikrát jsou vidět ty šroubečky s kterou tu krytinu, nebo konstrukci šroubujou. Jednou jsem ve městě viděl jak to shodilo střechu z nějaké školy. A tam plech jako krytina a texy 30 mm dlouhý. No nedivím se, že to ulítlo. Nechce to šetřit na tom.
No když dělám nějakou střechu dělám to za mě nafurt, abych se k tomu nemusel vracet. Tedy spočítám si sílu materiálu. 40 lať, 40 kontralať a třeba 120 krokev. Tedy prošroubuju to min 160 vrutem. Pravda je, že já mám toho souseda. A ten mi dovezl asi metrák vrutů. Od 20 mm po 250 mm délky. Fungláče z kovošrotu. Kdysi jich potkal kontejner asi 3 tuny. Tak nabral asi 4 soudky 60l. Proto nemusím na šroubech šetřit. Pochopitelně krytina ( plech ) šroubuju nerez vrutama. Třeba až lehce zespoda projdou skrz lať. Ale myslím si, že naposledy jsem dával 50 mm latě. Mám to rád betelnější. K těm šroubům z nerezu jsem se nikdy nevracel. Zatím jsou jak jsem je tam našrouboval. A vcelku nebyla to zase taková položka za ně.
Kolikrát když ukazují v telce, že při větru ulítla někde nová střecha. Schválně si všiměte kolikrát jsou vidět ty šroubečky s kterou tu krytinu, nebo konstrukci šroubujou. Jednou jsem ve městě viděl jak to shodilo střechu z nějaké školy. A tam plech jako krytina a texy 30 mm dlouhý. No nedivím se, že to ulítlo. Nechce to šetřit na tom.
Sem rád že to vidíte podobné jak já. Taky radši víc než míň. Proto mne překvapilo doporučení strechare na 90tky. Dík
Já dával 120 vruty na kontralatě a 100 na latě ale jenom na dvě krokve od kraje zbytek nějaký 100 hřebíky
a ještě pokud dáváš folii tak pod kontralatě jsem dával pěnovou pásku aby případně "zatáhla" průpichy 
malej traktorista v malým traktoru
Ono taky záleží co na těch latích bude za krytinu. Pokud beton, nebo pálená tak se není potřeba bát, že by to ve větru nějak lítalo i když taky se takové vichry občas i u nás přihodí, ale v té době už je 90% plechovek dávno odkonzervováno 
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Drevošroby sú nahovno, praskajú vekom. Naši predkovia vedeli, prečo tam pchajú klince.
Validní poznámka, pane kolego. Blbé je to zvlášť v podzimních chladných a vlhkých dnech. Ocel se smrští, dřevo nabude, závit to nepustí.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Bohuzial nenacteno z netu, zazite na vlastnej streche. Nechcel som posluchnut svokra, ze sroby na strechu nepatria. Holt, mal pravdu. Nastastie to bola len provizorna strecha, kym sa nespravila poriadna. A praskli po dvoch rokoch, takze fakt rychlo.
Já to vidím u tchyně na plotě. Každý rok na začátku zimy je třeba několik šroubů vyměnit.
Všechno na střechách co jsem dělal je šroubovaný. Nejstarší si 33 let. Zatím nepraskl jedinej šroub. Ono asi tím, že nedávám ,,šroubečky" ale šrouby. Střecha na baráku klidně 8 mm a vejš. Že by mi prasknul 10 mm šroub na střeše, budníku? To že dřevo je ,,blázen" to je jasný. Když jsem dělal budník nad schodištěm, šrouboval jsem to 220 mm dlouhejma šroubama. Předvrtal, vyvrtal a našrouboval akučkou. Nemám na střeše jedinej hřebík. Tak nějak mě neberou.
Šrouby v plotě? Vétšinou jen dotahuju. Když se uvolní. Třeba jednou za 10 let. Spíš plaňky měním. To když je na dvorku nové štěňátko. Sindy skousala asi 10 pleňek. Babík taky tak. Axis asi 5. Jedinej Halius nějak vynechal kousání planěk plotu. Nebylo třeba nic měnit. Zato ořechy, ty pantatikovi bere ve velkym.
Pid barákem mám plot plecové rygle. Na nich texama našroubovaný dřevěný plaňky. Min 25 let. Ani jedna není volná. Původní dřevěné rygle shnily. V práci tenkrát 2mm pozink odstřižky. Ohnul jsem U profily pod uhlem. Aby voda stejkala od plaňek. Pak pod každou plaňku plastová podložka. Takže plaňka sedí na ryglu na plastové podložce přišroubovaná texem. Aby se voda nedržela v ploše rygle/ plaňka. Nikdy jsem neměl potřebu ty texy přetahovat. Drží furt stejně.
Nevím co máte za šrouby, nikdy mi žádnej sám od sebe prací dřeva neprasknul. U mě vyzkoušeno za mojí dobu nikde nic. Celá dřevěná kůlna přilepená k baráku dřevěná nemá jedinej hřebík, všechno jen šrouby. Nikde nic upadlího, prasklího. Děláte to pořádně jakože ,,pro sebe" abych na to do smrti nemusel chmatat? Podivuhobné, že vám to nedrží.
Šrouby v plotě? Vétšinou jen dotahuju. Když se uvolní. Třeba jednou za 10 let. Spíš plaňky měním. To když je na dvorku nové štěňátko. Sindy skousala asi 10 pleňek. Babík taky tak. Axis asi 5. Jedinej Halius nějak vynechal kousání planěk plotu. Nebylo třeba nic měnit. Zato ořechy, ty pantatikovi bere ve velkym.
Nevím co máte za šrouby, nikdy mi žádnej sám od sebe prací dřeva neprasknul. U mě vyzkoušeno za mojí dobu nikde nic. Celá dřevěná kůlna přilepená k baráku dřevěná nemá jedinej hřebík, všechno jen šrouby. Nikde nic upadlího, prasklího. Děláte to pořádně jakože ,,pro sebe" abych na to do smrti nemusel chmatat? Podivuhobné, že vám to nedrží.
Měl jsem jednoho známého.....taky mu nikdy nic neupadlo,neprasklo.....ani nemohlo......plech pod 5mm nebyl plech,šroubečky začínaly od M12,sváry od šestky výš......postavil si elektrickou sekačku,měla tak 2 metráky a 7,5kw elektromotor
.......prý....když už to dělám,tak pořádně
Když jednou napálil obrubník,obrubník na sračky,sekačka nic......prý obrubník vyměním lehce,ale opravovat sekačku,na to nemám čas
Ale já osobně bych na střechu vrut nedal,jenom hřebíky.
Když jednou napálil obrubník,obrubník na sračky,sekačka nic......prý obrubník vyměním lehce,ale opravovat sekačku,na to nemám čas
Ale já osobně bych na střechu vrut nedal,jenom hřebíky.
Naposledy upravil(a) Ready dne stř říj 08, 2025 6:09 pm, celkem upraveno 1 x.
Oto, tobě to nemusím a nebudu vysvětlovat. A proč sem motáš svoje plaňky, to je úplně jiný případ! Spojovaný i spojovací materiál má stejnou roztažnost. Jinak většina pouček z rovin velmi mírného pásu je tu obtížně použitelná, ale někdy se stav, ukážu ti přetrhané šestky vruty. Furt je to na střechu mnohem méně spolehlivý spoj, jak hřebík. Ten se ohne nebo natáhne, ale na rozdíl od vrutů nepraská.